Όταν η Θλίψη παραμονεύει
Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας, Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής AEJ/IFJ
Κατανόηση και θεραπεία της κατάθλιψης
Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε λυπημένοι, πεσμένοι ή χαμηλοί μερικές φορές. Αλλά αυτά τα συναισθήματα μπορεί μερικές φορές να παραμείνουν. Μπορούν επίσης να χειροτερέψουν, δυσκολεύοντας τελικά την εκτέλεση βασικών καθημερινών εργασιών. Εάν είχατε καταθλιπτικη διάθεση ή απώλεια ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης στις περισσότερες δραστηριότητες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μπορεί να αντιμετωπίζετε κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή διαταραχή. «Δεν είναι κάτι που μπορείς απλώς να το «σπρώξεις» ή να το ξεπεράσεις χωρίς βοήθεια», λέει ο Δρ. Kymberly Young, ερευνητής ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Η κατάθλιψη δεν προκαλείται από ένα μόνο πράγμα. Τα γονίδια ορισμένων ανθρώπων τους θέτουν σε κίνδυνο κατάθλιψης. Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη. Παραδείγματα περιλαμβάνουν προβλήματα με τα χρήματα, την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου ή σημαντικές αλλαγές στη ζωή. Η ύπαρξη μιας σοβαρής ασθένειας όπως ο καρκίνος ή η καρδιακή νόσος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Και η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει τέτοιες ασθένειες.
Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Αυτό ονομάζεται περιγεννητική κατάθλιψη. Άλλοι αισθάνονται κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ορισμένων εποχών, πιο συχνά το χειμώνα. Αυτό ονομάζεται εποχιακή συναισθηματι διαταραχή ή SAD. Ανεξάρτητα από το τι προκαλεί την κατάθλιψη, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν πολλούς ανθρώπους να αισθανθούν καλύτερα. Και οι ερευνητές εργάζονται σε νέες επιλογές για όσους τις χρειάζονται.
Επιλογές θεραπείας
Η κατάθλιψη μπορεί να φαίνεται διαφορετική για διαφορετικούς ανθρώπους. Υπάρχουν όμω μερικά κοινά συμπτώματα (δείτε το πλαίσιο Wise Choices). Εάν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, μιλήστε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης. Ορισμένες λοιμώξεις ή ιατρικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Ο πάροχός σας μπορεί να πραγματοποιήσει φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος για να αναζητήσει πιθανές αιτίες. Εάν έχετε ήπια κατάθλιψη, ο παροχέας σας μπορεί να σας συστήσει να δοκιμάσετε πρώτα τη συμβουλευτική ή τη θεραπεία ομιλίας. «Η θεραπεία βοηθά τους ανθρώπους να μάθουν πώς ν βγαίνουν από μια απελπιστική κατάσταση βλέποντας τον κόσμο και τον εαυτό τους
διαφορετικά», λέει η Δρ Μισέλ Κράσκε, που μελετά την κατάθλιψη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.
Ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Προσπαθήστε να κάνετε σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα και να τρώτε τακτικά, υγιεινά γεύματα. Αποφύγετε το αλκοόλ, τη νικοτίνη και τα ναρκωτικά. Κρατήστε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Και μείνετε συνδεδεμένοι με άτομα που σας υποστηρίζουν.
Τα άτομα με πιο σοβαρή κατάθλιψη μπορεί να ωφεληθούν από τη φαρμακευτική αγωγή καθώ και τη θεραπεία. «Έχουμε φάρμακα που, σε πολλούς ανθρώπους, λειτουργούν πολύ καλά», λέει ο Δρ Τοντ Γκουλντ, ο οποίος δοκιμάζει νέες θεραπείες για την κατάθλιψη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ. Τα φάρμακα και η θεραπεία για την καταπολέμηση της κατάθλιψης μερικές φορές λειτουργούν καλύτερα μαζί.
Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα, που ονομάζονται αντικαταθλιπτικά, μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να αρχίσουν να δρουν. Και δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε αν θα λειτουργήσουν εκ των προτέρων. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερα από ένα φάρμακα, ή έναν συνδυασμό φαρμάκων, για να βρείτε κάτι που θα λειτουργήσει για εσάς. Για μερικούς ανθρώπους, αυτοί οι τύποι φαρμάκων μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες που μπορεί να απαιτούν στενή παρακολούθηση.
Επίμονη Κατάθλιψη
Για ορισμένους ανθρώπους, η κατάθλιψη επιμένει παρά τη συμβουλή και τη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό ονομάζεται κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία.
Οι θεραπείες διέγερσης του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσουν ορισμένα άτομα με κατάθλιψη ανθεκτική στη θεραπεία. Αυτά χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό ή μαγνήτες για να αλλάξουν άμεσα την εγκεφαλική δραστηριότητα.
Για άτομα που δεν αισθάνονται καλύτερα αφού δοκιμάσουν τουλάχιστον δύο τυπικά φάρμακ ένα φάρμακο που ονομάζεται κεταμίνη μπορεί να είναι μια επιλογή. Η κεταμίνη συνήθως εγχέεται σε φλέβα. Ένας τύπος κεταμίνης που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπεία της κατάθλιψης, που ονομάζεται εσκεταμίνη, ψεκάζεται στη μύτη.
«Υπάρχουν δύο συναρπαστικές πτυχές της θεραπείας με κεταμίνη», λέει ο Gould. «Το ένα είν ότι έχει γρήγορη δράση». Μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται καλύτερα μέσα σ λίγες ώρες. «Το άλλο είναι ότι λειτουργεί σε μερικούς ανθρώπους που δεν ανταποκρίνονται σ άλλα φάρμακα».
Το μειονέκτημα της θεραπείας με κεταμίνη είναι οι παρενέργειές της, λέει ο Gould. Μπορεί να αισθάνεστε περίεργα, θορυβώδη ή αδιάκριτα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν ακόμη και διάσπαση, η οποία είναι μια εξωσωματική εμπειρία.
Ο Gould δοκιμάζει ενώσεις που παράγονται από το σώμα όταν διασπά την κεταμίνη ως πιθαν νέες θεραπείες. «Η ελπίδα μας είναι ότι αυτές οι ενώσεις θα έχουν την ίδια ταχεία αντικαταθλιπτική δράση που έχει η κεταμίνη, αλλά χωρίς τις παρενέργειες», λέει.
Δοκιμή νέων θεραπειών
Οι ερευνητές εργάζονται επίσης σε νέους τύπους θεραπείας ομιλίας για την κατάθλιψη. Η ομάδα του Craske δοκιμάζει έναν τύπο θεραπείας που έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τους ανθρώπους να εστιάζουν στη χαρά, τον ενθουσιασμό και άλλες θετικές διαθέσεις.
«Οι τυπικές θεραπείες είναι καλύτερες στη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων παρά στην αύξηση των θετικών συναισθημάτων», λέει. Αλλά τα άτομα με κατάθλιψη συχνά έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα να αισθάνονται θετικά πράγματα.
«Προσπαθούμε να χτίσουμε την ικανότητά σας να εστιάσετε και να εκτιμήσετε θετικά μέρη τ ζωής σας», λέει ο Craske. “Και στις πρώτες μας μελέτες ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικό.”
Η Young και η ομάδα της χρησιμοποιούν μια τεχνική που ονομάζεται νευροανάδραση για να βοηθήσουν τα άτομα με κατάθλιψη να προσπαθήσουν να απολαύσουν θετικά συναισθήματα και αναμνήσεις. Η τεχνική διδάσκει στους ανθρώπους να ελέγχουν άμεσα τη δραστηριότητα σ διάφορα μέρη του εγκεφάλου τους.
«Η δραστηριότητα σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου είναι αυτή που σας επιτρέπει να χρησιμοποιείτε τις θετικές αναμνήσεις με υγιή τρόπο», λέει ο Young. Η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο σάς επιτρέπει να παρακολουθείτε τη ροή του αίματος σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου. «Σας διδάσκουμε στη συνέχεια να κάνετε μέρος του εγκεφάλου πιο ενεργό όταν ανακαλείτε θετικές αναμνήσεις». Αυτή η δραστηριότητα κάνει τις αναμνήσεις να αισθάνονται θετικές.
Ο Craske και άλλοι ενδιαφέρονται επίσης για την πρόληψη της κατάθλιψης πριν αυτή αναπτυχθεί. «Αυτό θα σήμαινε να ξεκινάς από πολύ μικρή ηλικία. Αλλά η πρόληψη της εμφάνισης της καταθλιπτικής διάθεσης θα είχε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο από τη θεραπεία» λέει.
Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι δεξιότητες διδασκαλίας όπως η ενσυνειδητότητα μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της κατάθλιψης σε παιδιά υψηλού κινδύνου. Η ενσυνειδητότητα σα βοηθά να εστιάσετε στο παρόν και σε ό,τι συμβαίνει μέσα και γύρω σας χωρίς κρίση. Η ομάδα του Craske δοκιμάζει μια εφαρμογή για να διδάξει στους εφήβους τέτοιες δεξιότητες για τη διαχείριση των έντονων αρνητικών συναισθημάτων.
Εάν παλεύετε με την κατάθλιψη, μην ντρέπεστε ή ντρέπεστε να αναζητήσετε βοήθεια, λέει ο Young. «Έχουμε περάσει τις μέρες του «δεν μιλάμε για κατάθλιψη»».