Εβδομαδιαία ανασκόπηση με άρωμα εκλογών…

Επιμέλεια: Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Όπως επιτάσσει  η Δημοκρατία κάθε 4 χρόνια με βάση το Σύνταγμα η εκάστοτε Κυβέρνηση  είναι υποχρεωμένη να οδηγήσει τους πολίτες στις κάλπες… Αυτό σημαίνει προετοιμασία  των πολιτικών κομμάτων αλλά και των πολιτών..,. Η αντίστροφη μέτρηση  ήδη έχει αρχίσει… τα ΜΜΕ ήδη έχουν αρχίσει τις αντιπαραθέσεις με άρθρα… αναλύσεις… πολλές φορές  αντικειμενικά αλλά πολλές φορές παραπλανητικά…

Εδώ μέχρι τις Εκλογές θα αναζητήσουμε  Ειδήσεις …Αναλύσεις και Άρθρα  με άρωμα  Εκλογών…

1… Υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ανακοίνωσε, σε εκδήλωση του Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε, τις υποψηφιότητες για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές από τον συγκεκριμένο χώρο.

Οι υποψήφιοι είναι:

— Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στα Δωδεκάνησα.

— Κώστας Γιαννάκος, ανθυποπυραγός ε.α, πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

— Αλέξανδρος Κορωνάκος, υποπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α, υποψήφιος στον Νότιο Τομέα Αθηνών.

— Γιάννης Ντουνιαδάκης, υποναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α, υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

— Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποπτέραρχος (Μ) ε.α, υποψήφιος στην Α’ Αθήνας.

— Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, αντισυνταγματάρχης ε.α, υποψήφιος στην Αιτωτοακαρνανία.

— Χρήστος Σαλταπίδας, πλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α, υποψήφιος στον Βόρειο Τομέα Αθήνας.

— Αργύρης Σμυρνής, πλοίαρχος Λιμενικού Σώματος ε.α, υποψήφιος στην Μεσσηνία.

— Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος (Μ) ε.α, υποψήφιος στην Αχαΐα.

— Ανέστης Τσουκαράκης, συνταγματάρχης (ΣΔΓ) ε.α, τέως πρόεδρος Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, υποψήφιος στη Β’ Πειραιά.

— Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος Πολεμικού Ναυτικού ε.α. πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων ΕΔ, υποψήφιος στον Έβρο.

2… Η εφημερίδα  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  σε άρθρο της στο μικροσκόπιο  αναφέρει ότι 2 εκατ. ψηφοφόρων  είναι χωρίς ιδεολογική ταυτότητα..και ότι ένα μεγάλο  ποσοστό των Ελλήνων πολιτών  δεν αποδέχεται  τους παραδοσιακούς  όρους… .Αριστερά …Κέντρο..Δεξιά …Στο Μέγαρο Μαξίμου κοιτάνε  διαρκώς προς αυτή την κατηγορία που δεν κινείται στις παλιές διαχωριστικές γραμμές και προέχει μόνο την ποιότητα της ζωής του…

3… Σε αντίθετη  πλευρά  η εφημερίδα  Το ΒΗΜΑ επισημαίνει  τα προεκλογικά αγκάθια του Μαξίμου..που είναι η ανοιχτή υπόθεση των υποκλοπών..και οι πρόσφατες και συνεχείς αποκαλύψεις  για τα φαινόμενα διαφθοράς στην Αστυνομία και τα κρούσματα  παραβατικότητας..εγκληματικότητας και δράσεις συμμοριών…..

4… ΚΥΠΡΟΣ….ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ  VS  ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ… …Είναι οι δύο υποψήφιοι  που θα αναμετρηθούν στον β/ γύρο  των εκλογών στην Κύπρο  στις 12 Φεβρουαρίου  για την ανάδειξη  προέδρου της Δημοκρατίας …τον Χριστοδουλίδη υποστήριξαν μικρότερες  πολιτικές δυνάμεις ( ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ ) που τηρούν σκληρή γραμμή στο Κυπριακό …Αξιοσημείωτο ποσοστό εξασφάλισε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης  που στηρίχτηκε από το ΑΚΕΛ  (  29.63% )  ενώ ο Χριστοδουλίδης   συγκέντρωσε  ποσοστό ( 32.04% ) ενώ ο Αβέρωφ  Νεοφύτου  έμεινε πίσω με  (  26.10% )

5… Σπυρόπουλος: Ιστορική η εκλογική μάχη

Ιστορική” χαρακτήρισε την προσεχή εκλογική αναμέτρηση ο γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ , Ανδρέας Σπυρόπουλος, σε εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της νομαρχιακής επιτροπής του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας την “ετοιμότητα” του ΠΑΣΟΚ, με τους υποψηφίους βουλευτές του, τα στελέχη και τα μέλη του, στην πορεία προς τις εκλογές.

“Αυτή η μάχη είναι ιστορική, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη, αλλά για τον ελληνικό λαό, που αναζητεί μια ελπίδα, μια καλύτερη προοπτική για αυτούς και για τα παιδιά τους, που βλέπουν πραγματικά τα αδιέξοδα της πολιτικής και του κ. Μητσοτάκη, αλλά και δε θέλουν να επιστρέψουν ξανά στην καταστροφική τετραετία του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο” δήλωσε ο κ. Σπυρόπουλος

 6Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τη νέα κατανομή των βουλευτικών εδρών ανά εκλογική περιφέρεια όπως προκύπτει από τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής του νόμιμου πληθυσμού – κατοικιών 2021 που εξέδωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Με βάση την τελευταία κατανομή εδρών, όπως διαμορφώθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 117/2018 – ΦΕΚ 225/Α/31-12-2018, δύο έδρες κερδίζει η εκλογική Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής ενώ από μία έδρα κερδίζουν ο Βόρειος, ο Δυτικός και ο Νότιος τομέας Αθηνών καθώς και η Α΄ εκλογική Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, από μία έδρα χάνουν οι εκλογικές Περιφέρειες Α΄ Αθηνών, Α΄ Πειραιώς, Άρτας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Σερρών, Φθιώτιδας, Θεσπρωτίας και Καστοριάς. Μάλιστα οι δύο τελευταίες Περιφέρειες καθίστανται μονοεδρικές.

Στην κατανομή αυτή ενσωματώνεται και η επίπτωση από τις τρεις έδρες που αφαιρούνται από τις εκλογικές περιφέρειες για να προστεθούν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, προκειμένου να εκπροσωπηθούν οι κάτοικοι εξωτερικού.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στη Διεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου να προχωρήσει στη σύνταξη σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που θα αποτυπώνει τις παραπάνω μεταβολές και το οποίο πρόκειται να εκδοθεί έως τις 10 Ιανουαρίου του 2023.

7… Θυμάστε το σύνθημα του Γιώργου Καρατζαφέρη από την εποχή που ήταν υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μετά όταν ίδρυσε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό; «Χέρι – χέρι με τον Καρατζαφέρη». Εντάξει δε θα ακούσουμε και πάλι το σύνθημα αυτό, αλλά το θυμηθήκαμε βλέποντας τα πολλά θετικά που είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η θετική αναφορά του στον πρωθυπουργό, αλλά και στα πολιτικά παιδιά του, τους Μάκη ΒορίδηΆδωνι Γεωργιάδη και στον Θάνο Πλεύρη, προκάλεσε ευρύτερες συζητήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Γ. Καρατζαφέρη.

Ρωτήσαμε και μάθαμε, λοιπόν, ότι ποτέ ο Γ. Καρατζαφέρης δεν έκοψε δεσμούς με την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ όσο ζούσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε τακτική επικοινωνία. Μετά το θάνατο του πατριάρχη της οικογενείας, ποτέ δεν διέκοψε τις επαφές του κυρίως με την Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ δεν ήταν και ιδιαίτερα αρνητικός για τον πρωθυπουργό. Κατά καιρούς βέβαια έλεγε μερικά αρνητικά σχόλια, όχι ιδιαίτερα αιχμηρά όμως, για τους Βορίδη, Γεωργιάδη και Πλεύρη, που δεν ήταν πολιτικής φύσεως, αλλά περισσότερο είχε διαπροσωπικά στοιχεία. Και αυτό διότι θεωρούσε ότι σε αυτόν οφείλουν την διαδρομή τους και το έλεγε συχνά.

8… Ήρθε η ώρα για τους Οικολόγους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ!

Κωνσταντίνος Ζιάβρας  (*)

Με τις βουλευτικές εκλογές να είναι προ των θυρών, οι εκλογικοί μηχανισμοί όλων των κομμάτων έχουν πάρει φωτιά. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ μέλος του Ευρωπαϊκού πράσινου κόμματος, αποφασίσαμε στο 18ο Τακτικό – Εκλογικό Συνέδριο του κόμματος, την αυτόνομη κάθοδό μας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές μετά από δέκα χρόνια απουσίας. Πολύτιμος σύμβουλος στη νέα μας προσπάθεια είναι η εμπειρία που αποκτήσαμε από την επιτυχημένη συμμετοχή μας στην διακυβέρνηση του τόπου την τετραετία 2015-2019.

Στόχος της αυτόνομης καθόδου δεν είναι άλλος από την εκπροσώπηση του οικολογικού χώρου στο επόμενο ελληνικό κοινοβούλιο, όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να επισημάνουμε ότι πράσινα κόμματα συμμετέχουν ήδη σε κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Αυστρία, μεταξύ άλλων.

Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δεν είναι ένα κόμμα που ασχολείται αποκλειστικά με την προστασία του περιβάλλοντος, όπως λανθασμένα πιστεύει πολύς κόσμος. Φυσικά, ενδιαφέρεται και αγωνίζεται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που έχει μετατραπεί πλέον σε κλιματική κρίση, αλλά, ταυτόχρονα, είναι ένα κόμμα που έχει καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο πολιτικό πρόγραμμα με απαντήσεις για όλα τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία.

Με πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας, της κατάρρευσης του εθνικού συστήματος υγείας, της υποβάθμισης της παιδείας, τον κατακερματισμό της γεωργικής παραγωγής αλλά, πρωτίστως, με ένα πρόγραμμα που προτείνει ένα νέο οικονομικό μοντέλο. Ένα οικονομικό μοντέλο βασισμένο στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης που βάζει στο κέντρο του το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Στις προσεχείς εκλογές οι πολίτες της χώρας μας, μετά από μια δεκαετή οικονομική κρίση, δύο τουλάχιστον χρόνια πανδημίας και εν μέσω μιας ενεργειακής κρίσης, θα κληθούν να αποφασίσουν αν επιθυμούν τη συνέχιση μιας πολιτικής που τους οδήγησε στη φτωχοποίηση. Που εξαθλίωσε τους συνταξιούχους, που έκοψε τα φτερά στους νέους ανθρώπους πριν ακόμη μπορέσουν να τα ανοίξουν, που συνέλθλιψε τους εργαζόμενους και τους μικροεπιχειρηματίες προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν να συνεχίσουν να τους εκπροσωπούν πολιτικοί που έχουν μετατρέψει το κράτος σε προσωπική τους επιχείρηση και κομματικό λάφυρο. Ακόμη, οι πολίτες της χώρας μας θα κληθούν να αποφασίσουν αν είναι ευχαριστημένοι με την υποβάθμιση της δημοκρατίας, τον κομματικό εναγκαλισμό της δημοσιογραφίας, τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης, την κατάρρευση του εθνικού συστήματος υγείας και την υποβάθμιση της ποιότητα της προσφερόμενης παιδείας.

Αν, λοιπόν, οι πολίτες αποφασίσουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι με την πολιτική κατάσταση που επικρατεί και ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε ως κοινωνία τον τρόπο που παράγουμε, καταναλώνουμε, μετακινούμαστε, που διαβιούμε γενικότερα, και ότι πρέπει να βάλουμε τον άνθρωπο και το περιβάλλον, πάνω από το κέρδος, τότε την απάντηση θα την βρουν στο ριζοσπαστικό πολιτικό οικολογικό πρόγραμμα των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ.

(*)Ο Κωνσταντίνος Ζιάβρας είναι Συντονιστής Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων των Οικολόγων Πράσινων και μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων. Έχει σπουδάσει Οικονομικά (MBA) με μετεκπαίδευση στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές.

9…  Όσες και όσοι πραγματικά θέλουν να ανατραπούν οι πολιτικές της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη να συνταχθούν στον αγώνα του ΜέΡΑ25

Με τις εκλογές πια αργά ή γρήγορα να βρίσκονται προ των πυλών, την ώρα που συνεχίζεται το καταστροφικό έργο της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες, ριζοσπάστες, άνθρωποι που βλέπουν τα όσα συμβαίνουν καθημερινά και αγωνιούν, τόσο για την ποιότητα της λειτουργίας της δημοκρατίας μας, όσο και για το γεγονός ότι καθημερινά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να τα βγάλουν πέρα, αναρωτιούνται εύλογα, αν μπορούν και πώς, να ανατραπούν αυτές οι πολιτικές;

Ανατρέπονται αυτές οι πολιτικές μόνο και μόνο με την πολιτική ανατροπή αυτής Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη;

Η Κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατόν, μαζί με όλα τα δεινά που προξένησε στον τόπο. Αυτό όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό για να αλλάξουν και να ανατραπούν τελικά αυτές οι πολιτικές που υπηρέτησε ο κ. Μητσοτάκης, συνεχίζοντας και “απογειώνοντας” πολλές φορές ακόμα, όλα όσα βιώνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία 13 χρόνια.

Ενδεχομένως όμως, να μην περίμενε κανείς ότι θα υπάρξει χειρότερη έκφανση της δεξιάς από την Κυβέρνηση του κ. Σαμαρά κι όμως τελικά, δυστυχώς υπήρξε.

Υπήρξε βέβαια όχι επειδή έπεσε από τον ουρανό, αλλά επειδή η ολιγαρχία βρήκε έφορο έδαφος να αντεπιτεθεί, την ώρα που στην ουσία δεν υπέστη και καμία επίθεση τελικά στα “κεκτημένα” της, από την πρώτη, ή ακόμα πιο συγκεκριμένα τη δεύτερη (μετά το α’ εξάμηνο του 2015), Κυβέρνηση της “Αριστεράς”.

Συνεπώς αν θέλουμε πραγματικά να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές κι όχι απλώς να έχουμε μία ακόμα εναλλαγή από τα ίδια, με το ένα ή το άλλο δήθεν πρόσημο, δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε ξανά σε ψευτοδιλήμματα.

Διότι όσοι πιστεύουν ότι η Ρήξη με αυτές τις ολιγαρχικές πολιτικές είναι αυταπάτη, είναι οι ίδιοι που καλλιεργούν την αυταπάτη ότι μπορούν να υπάρξουν πραγματικά φιλολαϊκές πολιτικές εντός των μνημονιακών τειχών. Κάτι που όμως απέδειξε η πρική πείρα του 2015, δεν μπορεί να γίνει.

Εμείς γι’ αυτό καλούμε τον κόσμο να συνταχθεί στον αγώνα του που δίνει το ΜέΡΑ25 μέσα κι έξω από την Βουλή, μαζί με όσους κι όσες δεν συμβιβάστηκαν το 2015 με το δόγμα του ότι δήθεν δεν υπάρχει εναλλακτική.

Εναλλακτική υπάρχει, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι κι αποφασισμένες να την υπηρετήσουμε. Αυτό καλούμε τους πολίτες να κάνουν, από τις τάξεις του ΜέΡΑ25, ενισχύοντας τη φωνή μας για να δυναμώσει η δική τους φωνή.

Μιχάλης Κριθαρίδης, εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25

10… “Γιατί να ψηφίσει ΚΚΕ ο Έλληνας μετανάστης;”

Μπροστά στις επικείμενες εκλογές, το δίλημμα που μπαίνει στους Έλληνες μετανάστες είναι ξεκάθαρο: θα ενισχυθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που, συμμετέχοντας στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, έχουν βαριές ευθύνες για τη διαμόρφωση της κατάστασης που τους “έστειλε” ή και τους κρατά στο εξωτερικό, ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών τους απέναντι στην οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση; Θα ενισχυθούν αυτοί που τα “συγγενή” τους κόμματα στις χώρες διαμονής ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες στις χώρες όπου ζουν, ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης τους, στα πλαίσια του εργατικού-λαϊκού κινήματος στην κάθε χώρα για την αγωνιστική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αναγκών τους;

Κάθε πλευρά της ζωής των Ελλήνων μεταναστών, δίνει κι από έναν επιπλέον λόγο να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ ακόμα κι αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η κατάσταση με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια με την κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Υπάρχει μία διαχρονική απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, προωθούν με αδιάρρηκτη συνέχεια τη λογική κόστους-οφέλους για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και το “ξήλωμα” του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και των όρων δουλειάς του, με όλο και περισσότερα βάρη να επωμίζεται η λαϊκή οικογένεια.

Στις διάφορες χώρες όπου ζουν, οι Έλληνες μετανάστες έχουν πείρα από κάθε λογής κυβερνήσεις, δήθεν “προοδευτικές” ή συντηρητικές, μονοκομματικές ή συνεργασίας κι από κάθε παραλλαγή αστικής διαχείρισης. Ξέρουν από πρώτο χέρι ότι κοροϊδεύουν όσοι τάζουν ότι τα κέρδη από την καπιταλιστική ανάπτυξη μπορούν να διανέμονται δίκαια και στους πολλούς. Γι’ αυτό και ξέρουν ότι μόνο με την πάλη του μπορεί ο λαός να επιβάλλει το δίκιο του.

Το 14% που κατέγραψε το ΚΚΕ στις κάλπες του εξωτερικού στις προηγούμενες Ευρωεκλογές και η πρωτιά σε πολλές πόλεις, είναι καρφί στο μάτι όσων ορέγονται τις ψήφους των Ελλήνων μεταναστών για να καταλάβουν ξανά κυβερνητικούς θώκους. Τώρα είναι η ευκαιρία να δοθεί ακόμα πιο αποφασιστικό μήνυμα!

Γρηγοριάδου Άννα, Μέλος του Τομεακού Γραφείου Γερμανίας του ΚΚΕ και Διδάκτωρ Περιβαντολογίας

 

Print Friendly, PDF & Email