Έκκληση για επιβολή κυρώσεων στη Μιανμάρ προς το Σ.Α. του ΟΗΕ

Ο ερευνητής του ΟΗΕ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΝΑ Ασία κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού να επιβάλει κυρώσεις στη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ. Πρότεινε οι κυρώσεις αυτές να περιλαμβάνουν ταξιδιωτικές οδηγίες και εμπάργκο πώλησης όπλων.

Ο Τόμας Άντριους κάλεσε και όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να επιβάλουν μονομερώς κυρώσεις προς το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι η όποια βοήθεια αποστέλλεται στη χώρα θα φτάνει στις οργανώσεις αρωγής και όχι στη στρατιωτική χούντα.

Μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο Τόμας Άντριους τόνισε ότι «ανάλογα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν περάσει σε παρόμοιες περιπτώσεις, με επιβολή κυρώσεων, εμπάργκο πώλησης όπλων και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ενώ έχουν γίνει δίκες είτε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είτε σε δικαστικά σώματα που δημιουργήθηκαν ad hoc. Όλες αυτές οι επιλογές θα πρέπει να είναι στο τραπέζι».

Όπως εξήγησε, «αυξάνονται οι αναφορές και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα» που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις ασφαλέιας στη Μιανμάρ χρησιμοποιούν αληθικά πυρά κατά των διαδηλωτών, γεγονός «που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πραγματοποιεί έκτακτη σύνοδο στη Γενεύη για το ζήτημα της στρατιωτικής χούντας στη Μιανμάρ, έπειτα από αίτημα της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να περάσει ψήφισμα με το οποίο θα απαιτείται η αποφυλάκιση της πρωθυπουργού Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ενώ θα απαιτείται να επιτραπεί η επίσκεψη στη χώρα τόσο του ερευνητή του ΟΗΕ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ΝΑ Ασία, Τόμας Άντριους, όσο και παρατηρητών του ΟΗΕ.

Επιμένουν οι διαδηλωτές
Στη Μιανμάρ επιμένουν για πολλοστή μέρα να διαδηλώνουν οι πολίτες κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος, παρά την καταστολή, με κινητοποιήσεις χιλιάδων ατόμων να πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις.

Ο αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάντα Αλ-Νασίφ, επισήμανε ότι στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που συνεχίζονται για διάστημα μεγαλύτερο της μίας εβδομάδας, «όλη η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγεσία της χώρας, μεταξύ των οποίων η πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Μιανμάρ Ου Βιν Μιντ, συνελήφθησαν και κρατούνται με πολιτικού περιεχομένου κατηγορίες».

Όπως τόνισε, πάνω από 350 πολιτικοί και στελέχη του κράτους, ακτιβιστές και μέλη της κοινωνίας των πολιτών, δημοσιογράφοι, καλόγεροι και φοιτητές έχουν συλληφθεί, «κατηγορούμενοι για αμφιβόλου εγκυρότητας αδικήματα».

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Μιανμάρ στο Συμβούλιο του ΟΗΕ, Μιντ Του, μετέφερε τη θέση της στρατιωτικής χούντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και τον Οργανισμό Συνεργασίας των χωρών της ΝΑ Ασίας (ASEAN) ενώ θα σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Δεν επιθμούμεν να δημιουργήσουμε κώλυμα στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας», ισχυρίστηκε.