Ωραίοι άνθρωποι αλλά…

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Η ιστορία στην πορεία της ανέδειξε σε πολλούς τομείς (επιστήμη, τέχνες, πολιτισμός, πολιτική) ωραίους ανθρώπους που είτε με την σκέψη τους ή με τις πράξεις τους επηρέασαν ολόκληρες ομάδες πολιτών, κράτη, έθνη, ακόμη και γεωγραφικές περιοχές. Άνθρωποι που η βιωματική τους εμπειρία καθόρισε την σκέψη τους και κατ’ επέκταση τις πράξεις τους.

Μπορούμε να ανατρέξουμε στο παρελθόν και να θυμηθούμε ωραίους ανθρώπους με στόχους, με ιδανικά, με οράματα: «Ελ.Βενιζέλος, Κ. Καραμανλής, Ανδρ. Παπανδρέου», ένα μικρό δείγμα των τελευταίων ετών. Ωραίοι άνθρωποι… αλλά, και αυτοί με όλα τα θετικά και αρνητικά που τους συνοδεύουν.

Η ιστορία επειδή γράφεται αντικειμενικά και συντάσσεται πάντα από τους νικητές, δεν μπορούμε με διαύγεια να διακρίνουμε την πραγματική εικόνα της ιστορίας.

Σε πολλές περιόδους, η ιστορία θεοποίησε ανθρώπους με κριτήρια υποκειμενικά, ιδεολογικά, ακόμη και ταπεινά, ανθρώπους που οι αρνητικές τους όψεις δημιούργησαν ολέθρους, καταστροφές, ακόμη και εμφύλιους σπαραγμούς.

Ωραίους ανθρώπους, συναντάς και σήμερα, σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης, μεγάλης σπατάλης, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατάλυση της δημοκρατίας.

Τα τελευταία 20 χρόνια οι πολίτες αυτής της χώρας, είναι μάρτυρες μιας αλλαγής των σχέσεων πολιτών και πολιτικών σχέσεων πολύ πιο ουσιαστικών από ότι όλη η ιστορία τους.

Ωραίους ανθρώπους αλλά … με αρνητική αύρα συναντάς και σήμερα. Είναι αυτοί που καπηλεύονται την όποια εξουσία έχουν, που οδηγούν ένα λαό στην οικονομική εξαφάνιση, στην εξαθλίωση και στην ταπείνωση.

Ωραίους ανθρώπους αναζητώ μέσα στο θολό τοπίο των αναταράξεων, πιστεύω ότι υπάρχουν … αναζητήστε τους σίγουρα θα τους ανακαλύψετε μέσα από τις σκέψεις τους, τα έργα τους, τα λάθη τους, αλλά και την αγάπη τους για τον άνθρωπο, την ελευθερία και την δημοκρατία. …

αν ένας ηγέτης χρησιμοποιεί την εξουσία του εναντίον του λαού του, τότε ο λαός έχει το δικαίωμα να τον αντιμετωπίσει με βία. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπισθεί η παράνομη βία της εξουσίας είναι η ίδια η βία… ΤΖΟΝ ΛΟΚ.

Print Friendly, PDF & Email