Τίμημα-μαμούθ για την Chipita προσφέρει η Mondelez- Κλείνει το deal

Μετά από τρία χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων, κλείνει το deal για την εξαγορά της ελληνικής πολυεθνικής Chipita από τον αμερικανικό όμιλο Mondelez, που έχει παγκόσμια παρουσία στους κλάδους ζαχαρωδών, προϊόντων ζαχαροπλαστικής και αρτοσκευασμάτων.

Οι Αμερικανοί αύξησαν το προσφερόμενο τίμημα σε 1,7 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. που είχαν προσφέρει προ τριετίας, στην πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Παράλληλα αποδέχθηκαν όρους που είχαν τεθεί από πλευράς των τωρινών μεγαλομετόχων.

Επισημαίνεται ότι μεγαλύτερος μέτοχος της ελληνικής εταιρείας (με ποσοστό 80%) είναι το σαουδαραβικών συμφερόντων πολυεθνικό γκρουπ Olayan, το οποίο συμμετέχει στην Chipita από την εποχή των πρώτων επιχειρηματικών βημάτων της στην ελληνική αγορά, ενώ είναι και εταίρος της Mondelez σε σαουδαραβικές θυγατρικές της.

Ποσοστό περίπου 14% κατέχει ο ιδρυτής της Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος κατά πληροφορίες θα παραμείνει στη εταιρεία με μικρό ποσοστό μετά την εξαγορά της από τη Mondelez και θα έχει ρόλο στο μάνατζμεντ.

Το υπόλοιπο 6% μοιράζονται οι επιχειρηματίες Αχ. Φώλιας (ιδρυτής και πρώην μεγαλομέτοχος της αλυσίδας Goody’s), Στ. Φρέρης (της αλυσίδας Everest) και Μαίρη Χατζάκου (μεγαλομέτοχος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ).

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email