Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τις παράνομες επαναπροωθήσεις

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτεπάγγελτη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη, σχετικά με τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις στην Τουρκία, αλλοδαπών που είχαν εισέλθει στην Ελλάδα αναζητώντας διεθνή προστασία.

Σε μια ενδιάμεση έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣτΠ, διαπιστώνει μεταξύ άλλων τη «σταθερή πεποίθηση των καταγγελλόντων, ότι στις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις υπήρξε εμπλοκή ή ευθύνη της πολιτείας σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού, υλικοτεχνικής και κτιριακής υποδομής, και αυτουργών».

Παράλληλα, στα καταγγελλόμενα περιστατικά που διερεύνησε, παρατηρεί «επανάληψη μιας διαχρονικά σταθερής πρακτικής, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες». Την ίδια ώρα, τονίζει ότι η ανταπόκριση των αρμόδιων υπηρεσιών της αστυνομίας στις καταγγελίες «είχε τις περισσότερες φορές τη μορφή τυπικής επιστολής με παρόμοια χαρακτηριστικά».

Ο ΣτΠ εκτιμά ότι το πλήθος των καταγγελιών «σε βάθος χρόνου και με σταθερά επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά» έχει δημιουργήσει ανησυχία για το επίπεδο προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα. Η ανησυχία αυτή πηγάζει τόσο από τις επίμονες καταγγελίες για άμεση εμπλοκή της αστυνομίας, όσο και από την αδυναμία των ελληνικών αρχών να εντοπίσουν κυκλώματα ή ομάδες ιδιωτών που ενδεχομένως ενέχονται σε παράνομες επαναπροωθήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνει όπως η ΕΛ.ΑΣ. να διατάξει έρευνα για όσες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις δεν διεξήχθη τυπική έρευνα και μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της διερεύνησης με ειδική αιτιολόγηση για κάθε περιστατικό που καταγγέλθηκε. Ταυτόχρονα την καλεί να εκπονήσει λεπτομερές ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αφενός τυχόν ομάδων ιδιωτών που απωθούν ή επαναπροωθούν παρανόμως αλλοδαπούς στην περιοχή του Έβρου αφετέρου για την αποτελεσματική προστασία όσων αλλοδαπών εισέρχονται με οποιονδήποτε τρόπο στην Ελλάδα για να αναζητήσουν διεθνή προστασία, και να ενημερώσει/εκπαιδεύσει αντιστοίχως τα στελέχη της.

Σημειώνεται ότι η έκθεση παρέχει μία σύντομη, περιληπτική καταγραφή της πορείας της έρευνας που ξεκίνησε ο Συνήγορος του Πολίτη τον Ιούνιο του 2017, μέχρι και το τέλος του 2020. Σύμφωνα με τον ΣτΠ, παρουσιάζει βασικές πτυχές των καταγγελλόμενων περιστατικών, καταγράφει τη διαχείρισή τους από τις ελληνικές αρχές και προβαίνει σε προτάσεις, για τη θωράκιση της νομιμότητας, την ενίσχυση της διαφάνειας, και τον πλήρη σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου.

Η έκθεση έχει ήδη αποσταλεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και στον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

πηγή: kar.org.gr

Print Friendly, PDF & Email