42 χρόνια… Ο χρόνος πίσω μας γυρνά – Αντιθέσεις στον κόσμο

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας, ∆ηµοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ / SPJ

Φεβρουάριος 1979 ΠΕΡΣΙΑ: Σε τραγικό αδιέξοδο βλέπουν την κατάσταση στη χώρα τους οι Πέρσες αριστεροί. Από την μια, το καταπιεστικό καθεστώς του Σάχη, που έφυγε για «διακοπές» αλλά δεν είναι σίγουρο ότι δεν θα επιστρέψει, κι απ’ την άλλη η πιθανότητα ενός όχι λιγότερο καταπιεστικού μουσουλμανικού καθεστώτος.
Προς το παρόν οι Αμερικανοί, ελέγχουν απόλυτα την κατάσταση και δεν φαίνεται να κινδυνεύουν να χάσουν την κυριαρχία τους στο σημείο αυτό της Ασίας. Το ρόλο των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών στην άσκηση καταπίεσης από το καθεστώς της Περσίας φανέρωσε εξ άλλου ο πρώην πράκτορας της CIA έδωσε μαθήματα βασανιστηρίων στους αστυνομικούς της Σαβάκ.

Τουρκία: Πληροφορίες από κύκλους προσκείμενους στην τουρκική άκρα δεξιά αναφέρουν ότι ο Τουρκές με τη συνεργασία μερικών στελεχών της CIA ετοιμάζει πραξικόπημα στην Τουρκία. Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Κάρτερ έχει υποστηρίξει με ορισμένους όρους, την κυβέρνηση Ετσεβίτ, αλλά δεν είναι σίγουρο αν αυτή η υποστήριξη θα κρατήσει ακόμα για πολύ. Ο Ετσεβίτ αρχίζει να χάνει τους μέχρι τώρα, συμμάχους του κι έχει ν’ αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες επιθέσεις της άκρας δεξιάς, με αποκορύφωμα τη σφαγή που έγινε στην πόλη Μαράς από ανθρώπους του Τουρκές. Έτσι με τις σημερινές συνθήκες ένα πραξικόπημα δεν φαίνεται απίθανο, γιατί παρ’ όλο που η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν τείνει ακόμα προς αυτή τη λύση, όλοι ξέρουμε ότι στην Αμερική, πολλές φορές άλλη γραμμή έχει η κυβέρνηση κι’ άλλη η CIA.

ΖΑΜΠΙΑ: Σε πολύ δύσκολη θέση έχει βρεθεί τον τελευταίο καιρό ο πρόεδρος της Ζάμπια Κένεθ Καουντα. Ενώ στη χώρα του βρίσκονται τα περισσότερα στρατόπεδα των ανταρτών που μάχονται το καθεστώς της Ροδεσίας, οι οικονομικές πιέσεις που έχει δεχτεί από τους ευρωπαίους ιμπεριαλιστές κι από μια μερίδα πλούσιων γαιοκτημόνων της χώρας έχουν αναγκάσει τον Καουντα να συνάψει εμπορικές σχέσεις με τη νότια Αφρική και την Ροδεσία.

ΚΙΝΑ: Μέσα στις τόσες αλλαγές που σημειώνονται τον τελευταίο καιρό στην Κίνα και που δεν παύουν να μας εκπλήττουν, υπάρχουν και μερικά μικρά γεγονότα που είναι χαρακτηριστικά της αναδιάρθρωσης, που γίνεται στη χώρα αυτή. Έτσι οι Κινέζοι ηγέτες αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μια προσαρμογή. Του Κινέζικου αλφαβήτου σε λατινικά στοιχεία για να διευκολύνουν τις σχέσεις του με το εξωτερικό. όπως και να εγκαθιδρύσουν τακτική αεροπορική συγκοινωνία με την Ταϊβάν μετά από 30 χρόνια απομόνωσης. Αυτά όλα δείχνουν μια κάποια αναθεώρηση της μέχρι τώρα Κινέζικης εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη, υπάρχουν μερικά γεγονότα που δείχνουν ότι σε βασικά σημεία η Κίνα παραμένει σε παλιές και αντιδραστικές – θέσεις της.

Δ. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Είναι περίεργο ότι ένα μελο – χολυγουντιανό κατασκεύασμα δημιουργεί πολιτική αναταραχή και γίνεται αφορμή για να τεθεί σε εγρήγορση ή συνείδηση της κοινής γνώμης. Και όμως αυτό συνέβη στην Δ. Γερμανία με την αμερικάνικη ταινία «ολοκαύτωμα».
Το «στόρι» είναι απλό καταγράφει με «συμπόνια» την περιπέτεια μιας εβραϊκής οικογένειας κατά την διάρκεια του ναζισμού. Το φιλμ όταν προβάλλεται στην αμερικάνικη τηλεόραση έχει μια τεράστια απήχηση. 140.000.000 θεατές παρακολουθούν κάθε βράδυ την προβολή της. Το φαινόμενο ίσως εξηγείται από την νοοτροπία του «μέσου αμερικανού». Και αμέσως μετά η εταιρεία “TITUS PRODUCTION INC” που εκμεταλλεύεται την ταινία, την παραχωρεί στην εταιρεία WORLD DIVISION ENTERPRISES INC. Η ταινία αγοράζεται απ’ όλες τις χώρες, εκτός από τις σοσιαλιστικές και τις αραβικές.

ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1979
Η Αργεντινή και η Χιλή δυο πρότυπα λατινοαμερικανικής δικτατορίας, τον τελευταίο καιρό αντιμετωπίζουν προβλήματα στις σχέσεις τους, καθώς η ομοιότητα των «καθαγιασμένων καθεστώτων» τους δεν τους απαλλάσσει από μεθοριακές διαφορές. Πάνω από εκατόν τριάντα χρόνια η περιοχή του καναλιού Μπε Αγκλ αποτελεί μόνιμη πηγή εντάσεων και αντιθέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Παρά τη συμφωνία που καταλήξανε στις 02.11.78 η ατμόσφαιρα επιδεινώθηκε και πάλι στις αρχές Δεκέμβρη. Το Βατικανό έσπευσε να προσφέρει τις «καλές υπηρεσίες» του συμβουλεύοντας τον δικτάτορα Βιντελα να κάνει ότι είναι δυνατόν για τη διάσωση του κράτους. Από τη μεριά τους οι ΗΠΑ συμβούλευσαν τα αντιμαχόμενα μέρη να ζητήσουν τη βοήθεια του οργανισμού αμερικανικών κρατών.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1979
Ο αυτόκλητος χωροφύλακας και τα αμερικάνικα σχέδια.
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σαντάτ προσφέρει και πάλι τις «καλές υπηρεσίες» του αναλαμβάνοντας «αυτόβουλα» να φυλάει το χώρο των αμερικανικών γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή. Το ρήγμα που προκάλεσε η ισλαμική επανάσταση, στο ζωτικό, για την επέκταση του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, χώρο των πετρελαιοπαραγωγικών αραβικών και των χωρών του περσικού κόλπου έπρεπε να καλυφθεί. οπωσδήποτε ο ρόλος του νέου χωροφύλακα δεν είναι εύκολος. Ένας αιγυπτιακός υπο – ιμπεριαλιστικός σταθμός αντιμετωπίζει δυσκολίες στο έργο του: το διαπραγματευτικό όπλο του πετρελαίου καθώς και ένας αναπτυσσόμενος εθνικιστικός αραβισμός δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την υψηλή επιστασία της, εκτός αραβικής οικογένειας, αιγυπτιακής άρχουσας τάξης.

ΓΑΛΛΙΑ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1979
Ενώ σε έξι εβδομάδες αρχίζει το συνέδριο του σοσιαλιστικού κόμματος στην πόλη Μετζ, ο κίνδυνος για κάποιες, σημαντικές όπως λένε μερικές πληροφορίες, δυσχέρειες στο εσωτερικό του κόμματος που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν στη διάσπαση δεν έχει περιορισθεί. Στο συνέδριο θα αναμετρηθούνε οι 4 «μείζονες» τάσεις που συνυπάρχουν στο κόμμα των σοσιαλιστών: από την μια πλευρά ο Φρανσουά Μιτεράν που θέλει να συνεχίσει την πορεία που έχει ήδη χαράξει στο συνέδριο του Επινέϊ (Ιούνιος 1971) με κύριους στόχους τη «σωστή οργάνωση του κόμματος» και την επίτευξη της «ενότητας της αριστεράς γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης». Τον ηγέτη του κόμματος θα υποστηρίξει μάλλον εκτός κι αν την τελευταία στιγμή σημειωθούν απρόβλεπτες εξελίξεις και η αριστερή πτέρυγα του κόμματος, το ΣΕΡΕΣ.

 

Print Friendly, PDF & Email