Η Σουηδία υπέρ της ανάπτυξης εκπαιδευτικής στρατιωτικής αποστολής της ΕΕ στην Ουκρανία

Η Σουηδία τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης εκπαιδευτικής στρατιωτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επικράτεια της Ουκρανίας, ανέφερε χθες ο σουηδός υπουργός Άμυνας Πίτερ Χούλτκβιστ μέσω εκπροσώπου του.

Η Στοκχόλμη θεωρεί ότι απαιτείται ισχυρή ΕΕ που θα προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια, με δεδομένη την τρέχουσα παγκόσμια κατάσταση, εξήγησε ο εκπρόσωπος. Τέτοιες εκπαιδευτικές αποστολές θα βοηθούσαν χώρες αντιμέτωπες με προκλήσεις για την ασφάλειά τους, πρόσθεσε.

Η Σουηδία τάχθηκε υπέρ της πιθανής ανάπτυξης ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής αποστολής στην Ουκρανία όταν εθίγη το ζήτημα, συμπλήρωσε.

Η ΕΕ και το NATO εκφράζουν τελευταία την ανησυχία τους για τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Παρατηρούνται «μεγάλες και ασυνήθιστες συγκεντρώσεις ρωσικών δυνάμεων» στην περιοχή, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον ΥΠΕΞ της Ουκρανίας, τον Ντμίτρο Κουλέμπα.

Κάθε νέα πρόκληση ή επιθετική ενέργεια από τη Ρωσία προκαλεί μεγάλη ανησυχία, επέμεινε ο κ. Στόλτενμπεργκ, συμπληρώνοντας ότι το NATO παρακολουθεί «πολύ στενά» την κατάσταση.

Από το 2014, ο ουκρανικός στρατός πολεμά με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική περιοχή που είναι γνωστή με την ονομασία Ντονμπάς – τις περιφέρειες Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ. Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία πως υποστηρίζει στρατιωτικά και οικονομικά τους αυτονομιστές, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Η Μόσχα απορρίπτει τις επικρίσεις για τις κινήσεις των στρατευμάτων της τις τελευταίες εβδομάδες, υπενθυμίζοντας πως είναι κυριαρχικό δικαίωμά της να αναπτύσσει όπως θέλει τις ένοπλες δυνάμεις της στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Καρδαμπίκης Χρήστος

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email