Δανία: Αυξάνει την στρατιωτική της παρουσία στη Βαλτική

Εν μέσω των συνεχιζόμενων συνομιλιών μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, η Δανία αποφάσισε να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία στη Βαλτική ως ένδειξη συμμαχικής στήριξης απέναντι στην επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση της Δανίας, μετά από διαβουλεύσεις με το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας, συμφώνησε τη Δευτέρα (10 Ιανουαρίου) να στείλει τη ναυτική φρεγάτα «Peter Willemoes» με 160 στρατιώτες και τέσσερα μαχητικά F-16 και 70 άνδρες στην περιοχή της Βαλτικής.

Τα μαχητικά αεροσκάφη -υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ- θα φτάσουν τον Ιανουάριο στη Λιθουανία, ενώ η φρεγάτα θα χρησιμοποιηθεί για θαλάσσιες περιπολίες. Τόσο η φρεγάτα όσο και τα μαχητικά θα παραμείνουν στην περιοχή για τουλάχιστον τρεις μήνες.

«Αυτό στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η Δανία αναλαμβάνει από κοινού ευθύνη για τη συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας. Εμείς, μαζί με το ΝΑΤΟ, είμαστε έτοιμοι για έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη Ρωσία, ώστε να βρούμε πιθανές διπλωματικές λύσεις, αλλά πρέπει να λάβουμε και τις προφυλάξεις μας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Γίπε Κοφόντ, στην ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας.

Το υπουργείο Άμυνας έχει προηγουμένως περιγράψει την περιοχή της Βαλτικής ως την «πίσω αυλή» της Δανίας, η οποία αποτελεί επίσης μία από τις «μεγαλύτερες προκλήσεις» για την ασφάλεια της χώρας. Η Δανία είχε στείλει περίπου 200 στρατιώτες στην Εσθονία στο πλαίσιο του προηγούμενου αμυντικού σχεδίου του ΝΑΤΟ.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ERR News, ο Εσθονός υπουργός Άμυνας, Κάλε Λάανετ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γρήγορη έκβαση των διαπραγματεύσεων που ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα προς τη Ρωσία που δείχνει καθαρά ότι είμαστε ενωμένοι. […] Εάν ο κύριος στόχος της Ρωσίας είναι να διχάσει τους συμμάχους, με αυτό που έκανε η Δανία με τις σημερινές αποφάσεις της δείχνει ότι στην πραγματικότητα, μας ενώνει περισσότερο».

Ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε επίσης ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την αύξηση των πόρων της ενισχυμένης Εμπρόσθιας Παρουσίας (eFP). Η ενισχυμένη Εμπρόσθια Παρουσία (eFP) του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία δημιουργήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του 2016 στη Βαρσοβία το 2016.

Pekka Vänttinen

Μετάφραση: Μαριάνθη Πελεκανάκη

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email