Τα παθήματα γίνονται μαθήματα;

Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η πολιτική κατάσταση στη Βολιβία.

Οι εισαγγελικές αρχές της Βολιβίας διέταξαν τη σύλληψη της μεταβατικής τέως προέδρου Ζανίν Άνιες και πολλών υπουργών της, με την κατηγορία της στάσης και της τρομοκρατίας. Τα εντάλματα εκδόθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το πραξικόπημα σε βάρος τού πρώην προέδρου, Έβο Μοράλες. Εύχομαι οι προδότες να εκτελεστούν.

Ο Έβο Μοράλες, αύξησε τον κρατικό έλεγχο στη βιομηχανία Υδρογονάνθρακα, εις βάρος των ιδιωτικών εταιριών κι έτσι από τα 174 εκατομμύρια δολάρια που εισέπραττε το 2002, έφτασε το 1,3 δις δολάρια το 2006. Εθνικοποίησε την εταιρεία μεταλλουργίας Vinto αρνούμενος να αποζημιώσει την Glencore, καθώς ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία είχε συμβληθεί παρανόμως με το κράτος.

Υπό τον Μοράλες, η Βολιβία βίωσε μια άνευ προηγουμένου οικονομική ανάπτυξη που είχε ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση του νομίσματός της. Το κοινωνικό κράτος επεκτάθηκε με την χορήγηση επιδομάτων στους γηραιότερους και στις μητέρες, το κράτος διένειμε εκατοντάδες τρακτέρ στους αγρότες, ενώ περιορίστηκε ο πληθωρισμός. Η Βολιβία, αποδεσμεύθηκε από την εξάρτησή της από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Γενικά η Βολιβία γνώρισε μια χρυσή εποχή με το Σοσιαλιστή πολιτικό.

Φυσικά όλα αυτά τα αριστερά που έκανε ήταν αιτία πολέμου με τις ΗΠΑ, τις πολυεθνικές και τους δεξιούς. Με τη βοήθεια των ιμπεριαλιστών κατηγορώντας τον Πρόεδρο ψευδώς για νοθεία και με την αστυνομία στο πλευρό της δεξιάς (αναμενόμενο) έκαναν πραξικόπημα και κατόρθωσαν να τον διώξουν από τη χώρα μετά από 3 Προεδρικές θητείες. Προηγουμένως δημιουργούσαν συνέχεια ταραχές και μεγάλα προβλήματα.

Το κόμμα του όμως το MAS κέρδισε ξανά τις εκλογές παρά το ότι οι δημοσκοπήσεις έδιναν τη νίκη στο δεξιό υποψήφιο. Ο Μοράλες έτσι επέστρεψε στη χώρα. Τώρα οι προδότες πραξικοπηματίες πρέπει να συντριβούν. Αν τους χαριστεί, θα κάνει τεράστιο λάθος.

Πλούσιοι, μπάτσοι, ξένοι ιμπεριαλιστές πήγαν να το φάνε. Αν και κέρδιζε συνεχώς τις εκλογές, οι αντίπαλοί του έκαναν βρώμικο πόλεμο. Δεν πρέπει να δοθεί στους φασίστες εγκληματίες κανένα περιθώριο. Τα μαθήματα είναι πολύ πικρά. Δεν ήταν μόνο στη Χιλή ο ήρωας Μαρξιστής Σαλβαδόρ Αλιέντε που υποτίμησε τη δύναμη των καθαρμάτων της δεξιάς.

Ακόμα κι αν έρθει ένας έντιμος πολιτικός στην εξουσία, θα πρέπει να καθαρίσει τα δεξιά παράσιτα που είναι μέσα στο κράτος, που απομυζούν το κόπο του λαού και κάνουν ό,τι μπορούν για να αρπάξουν ξανά την κουτάλα και να καταπιέσουν τους πολλούς.

πηγή: tsak-giorgis.blogspot.com

Print Friendly, PDF & Email