Νεκρό και 13χρονο παιδί στη Μιανμάρ, ακραία καταστολή από τη χούντα (video)

Ακόμη 13 πολίτες έχασαν τη ζωή τους – Ανατροπή του πραξικοπήματος με «επανάσταση» υποσχέθηκε η σκιώδης πολιτική κυβέρνηση που έχει βγει στην παρανομία

Αγριεύει η βία των δυνάμεων της στρατιωτικής δικτατορίας εναντίον των πολιτών στη Μιανμάρ, όπου κάθε μέρα χάνουν τη ζωή τους πολίτες από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Έως το βράδυ του Σαββάτου (13/03) είχαν σκοτωθεί ακόμη 12 άνθρωποι μεταξύ των οποίων ένα παιδί 13 ετών και ένας βουδιστής μοναχός.

Διαδηλωτές βγαίνουν συνέχεια ξανά στους δρόμους στη Μιανμάρ παρά την αιματηρή και φονική καταστολή. Διαδηλώσουν εναντίον του καθεστώτος που επιβλήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις για τα δικαιώματα, ο πραγματικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς η αστυνομία φέρεται να έχει μαζέψει από τους δρόμους πτώματα διαδηλωτών, ενώ πολλοί τραυματίες φέρουν πολύ σοβαρά τραύματα. Πολλοί εξ αυτών δέχονται τη φροντίδα γιατρών και νοσηλευτών σε αυτοσχέδια νοσοκομεία και εκφράζονται φόβοι ότι δεν θα τα καταφέρουν, ελλείψει υλικών και φαρμάκων.

Από την 1η Φεβρουαρίου, που έγινε το στρατιωτικό πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Μιανμάρ, Τομ Άντριους, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 70 πολίτες, ενώ έχουν καταγραφεί δεκάδες εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 90.

Την ίδια ώρα η σκιώδης πολιτική κυβέρνηση που έχει περάσει στην παρανομία έκανε την πρώτη δημόσια ανακοίνωσή της και δεσμεύθηκε για την ανατροπή με «επανάσταση» του πραξικοπήματος και την εγκαθίδρυση ομοσπονδιακής δημοκρατίας.

Ο Μαν Γουίν Χενγκ Ταν, που ορίστηκε προσωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την Επιτροπή Εκπροσώπησης της Συνέλευσης της Ένωσης (των δύο σωμάτων που απαρτίζουν το κοινοβούλιο της χώρας) απευθύνθηκε για πρώτη φορά προς τον λαό της χώρας μέσω του Facebook και προανήγγειλε ότι η Επιτροπή, η οποία βρίσκεται επίσης στην παρανομία, θα νομοθετήσει ώστε οι πολίτες «να έχουν το δικαίωμα να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους» και ότι η διακυβέρνηση θα ανατεθεί σε «υπηρεσιακή λαϊκή διοικητική ομάδα».

«Είναι η σκοτεινότερη στιγμή για την χώρα και η ώρα της αυγής είναι κοντά», έγραψε. Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Αυστραλία και Ιαπωνία δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βιρμανία. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του των τριών χωρών. Οι τέσσερις ηγέτες επαναδιατύπωσαν την προσήλωσή τους στην ασφάλεια της περιοχής.

πηγή: altsantiri.gr

Print Friendly, PDF & Email