Αντι-θέσεις 6…

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Συν

ΕΡΥΘΡΕΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΕΣ. Το 1968 η Ιταλία γνώρισε ένα «θερμό φθινόπωρο». Απορρίπτοντας τα συνδικάτα και το κομμουνιστικό κόμμα, εργάτες στη Ζήμενς, την Πιρέλλι, την ΙΒΤΗ και άλλα εργοστάσια οργανώθηκαν αυτόνομα και κήρυξαν την ένοπλη πάλη. Τον Νοέμβριο του 1970 κυκλοφόρησε η πρώτη προκήρυξη των «Ερυθρών Ταξιαρχιών». Παρ’ όλο που η οργάνωση ηττήθηκε, το γεγονός ότι μια εποχή είχε 1.000 έως 2.000 μέλη και δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές είναι άκρως αποκαλυπτικό για την αξιοπιστία των πολιτικών της εποχής.

ΖΑΠΠΑ ΦΡΑΝΚ. Γεννημένος στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1940, ο Αμερικανός κιθαρίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, δημιούργησε ένα ιδιοφυές μείγμα ρυθμ-εν- μπλουζ και σύγχρονα» μουσικής, αποτελώντας μέχρι τον θάνατο του, το 1993, ένα ελεύθερο πνεύμα που αμφισβητούσε κάθε μορφή εξουσίας και κυριαρχίας. Αρνούμενος να αποτελέσει τον προφήτη ή τον ηγέτη οποιουδήποτε κινήματος, ο ιδρυτής των Mothers of Invention δεν έπαψε να γοητεύει και να ξαφνιάζει με τις εικονοκλαστικές του θέσεις και τη σαρκαστική του διαύγεια.

 

Πλην

Βουλευτές/πολιτικό προσωπικό: Ασφαλώς κατώτεροι των περιστάσεων. Υπάρχουν αξιόλογα άτομα, αλλά απουσιάζει η κρίσιμη μάζα. Υποχρεωτικά χαμηλές προσδοκίες από μια πολιτική ελίτ που ψηφίζει συστηματικά κατά της άρσης ασυλίας συναδέλφων τους, ακόμη και σε κραυγαλέες ποινικού χαρακτήρα υποθέσεις, δεν έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να δώσει ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες στις Επιτροπές της Βουλής, δεν μπόρεσε να καταλογίσει ευθύνες σε κανέναν πολιτικό για περιπτώσεις ακραίας κακοδιαχείρισης ή χρηματισμού και δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα της κοινωνίας για μείωση των μελών του Κοινοβουλίου σε 200. Από την άλλη πλευρά, εμείς οι ψηφοφόροι στείλαμε και ξαναστείλαμε ορισμένα απίστευτα «νούμερα» στη Βουλή.

Print Friendly, PDF & Email