Ο οικογενειακός γιατρός και η ΠΦΥ μπορούν να εγγυηθούν την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας
Δήλωση Ανδρέα Ξανθού για Παγκόσμια Μέρα Οικογενειακού Γιατρού: Ο οικογενειακός γιατρός και η ΠΦΥ μπορούν να εγγυηθούν την ισότητα και την ποιότητα στη φροντίδα υγείας
Η Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Γιατρού φέτος, εν μέσω πανδημίας, καθιστά πιο επίκαιρη και αναγκαία από ποτέ την ανάπτυξη και εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Μια μεταρρύθμιση που ξεκίνησε με τον Ν. 4486/2017 έχοντας στον πυρήνα της το νέο μοντέλο των αποκεντρωμένων δημόσιων δομών οικογενειακής ιατρικής , τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), στις οποίες συνυπάρχουν ο οικογενειακός γιατρός και η διεπιστημονική ομάδα υγείας, που έχουν συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς και παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, με έμφαση στην πρόληψη, στην προαγωγή της υγείας, στην κοινοτική και στην κατ’ οίκον φροντίδα. Τα πρώτα βήματα λοιπόν στο σύγχρονο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, με βάση τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Διακήρυξης της Αστάνα του 2018, έγιναν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή είχε συνειδητοποιηθεί ότι η δημόσια ΠΦΥ αποτελεί «εργαλείο» καθολικής , ισότιμης και αποτελεσματικής φροντίδας και ότι ο οικογενειακός γιατρός , που είναι η πρώτη επαφή του πολίτη με το σύστημα υγείας, μπορεί να «κρατήσει ανοικτή την πύλη» και όχι να βάλει εμπόδια στην αξιόπιστη και δωρεάν δημόσια περίθαλψη.
Οι νέες αυτές 127 δημόσιες δομές ΠΦΥ που αναπτύχθηκαν κι λειτούργησαν σε συνθήκες δημοσιονομικών περιορισμών και μειωμένης διαθεσιμότητας ιατρικού δυναμικού, κυρίως λόγω braindrainκαι εγγενών αντιστάσεων στη μεταρρύθμιση, έκαναν αισθητή την παρουσία και τη διαφορά τους στην ευχερή πρόσβαση, στη φιλική εξυπηρέτηση και στην ποιοτική φροντίδα του πληθυσμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΤΟΜΥ αξιολογήθηκαν θετικά όχι μόνο από τους πολίτες και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, που χρηματοδοτεί την αρχική φάση λειτουργίας τους. Τα επόμενα βήματα δενμπορούν παρά να είναι η οργανική ενσωμάτωση αυτών των δομών και του προσωπικού τους στο ΕΣΥ, με μόνιμο τρόπο, και η ολοκλήρωση του εθνικού στόχου της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ και της σταδιακής κάλυψηςτου πληθυσμού όλης της χώρας με οικογενειακό γιατρό . Αυτή είναι άλλωστε και η προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο σχέδιο για το νέο ΕΣΥ που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση .
Τώρα είναι η ώρα της ισχυρής πολιτικής βούλησης και της πράξης στο ζωτικής σημασίας πεδίο της ΠΦΥ . Με στήριξη των ΤΟΜΥ , των Κέντρων Υγείας (αστικού και αγροτικού τύπου) και των Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων στα νησιά, με Κινητές Μονάδες Υγείας, με τη συνδρομή συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών, με την ενίσχυση της κουλτούρας του οικογενειακού γιατρού, της πρόληψης και της Δημόσιας Υγείας .