Ποια μπορεί να διαδεχθεί τη Μέρκελ; O Πράσινος Δρόμος προς την Καγκελαρία

Δευτέρα μεσημέρι και ο Robert Habeck ανακοινώνει την επιλογή των γερμανών Πρασίνων με “ένα στυλ που βασίζεται στη συνεργασία, που αφήνει χώρο ο ένας για τον άλλο, που βάζει την ενότητα μπροστά”.”Και οι δύο το θέλαμε” ομολογεί ειλικρινά “αλλά στο τέλος μόνο μία μπορεί να το κάνει”. Είναι η Annalena Baerbock.

Η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων δεν φαίνεται να ανησυχεί για το ότι το κόμμα της υπολείπεται κατά τουλάχιστον 400.000 ενεργά μέλη από τους Σοσιαλδημοκράτες ή τους Χριστιανοδημοκράτες. Δείχνει να πιστεύει ότι η γερμανική εκλογική βάση σε αυτή την αναμέτρηση έχει συγχρονιστεί με το πρόγραμμά τους. Τα υπόλοιπα καθώς και τον δρόμο προς την κάλπη τα έχει εξηγήσει μαζί με τον Robert Habeck στις ομιλίες της Δευτέρας.

Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Πως αντιστράφηκαν τα ποσοστά των δύο κομμάτων μέσα σε ένα χρόνο; Πως κατέρρευσε το κυβερνών κόμμα της Μερκελ από το 39% στο σημερινό 28% και πως έφτασαν οι Πράσινοι από το 17% ως το 29%;

Τον Φεβρουάριο του 2020 η Γερμανία ζούσε την αρχή της πανδημίας. Και το κυβερνητικό κόμμα του CDU-CSU την αρχή μιας κρίσης ηγεσίας. Η Angela Merkel είδε την προσωπική πολιτική της επιλογή, την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και επικεφαλής του CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer να κατακρεουργείται εσωκομματικά. Μια παράσταση που ήδη είχαμε δει να εξελίσσεται στο έτερο των μεγάλων κομμάτων διακυβέρνησης, στο SPD.

Σε κινηματογραφικό χρόνο κατά το έτος που πέρασε, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η καγκελάριος άφησε το δαχτυλίδι της διαδοχής της να κυλήσει ακόμη πιο μακριά από την προσωπική της επιλογή, φτάνοντας ως το πράσινο κοινοβουλευτικό έδρανο της Analena Baerbock.

Αυτή με τη σειρά της, σαράντα ετών, μητέρα με δύο παιδιά που πατούσε στη γη και μιλούσε για αυτή, κατάφερε να το διακρίνει. Στηρίζεται απόλυτα από τον πολιτικό της συνοδοιπόρο Robert Habeck. Απολαμβάνει την εμπιστοσύνη των δύο φυλών των γερμανών Πρασίνων (Fundis / Realos). Στη συγκεκριμένη ιστορική και πολιτική συγκυρία φαίνεται να αναγνωρίζει τις αξίες και να έχει τις απαντήσεις. Απαντήσεις που εξουδετερώνουν τη μεγάλη κοινωνική αγωνία μέσα από διεξόδους σε μικρά καθημερινά ερωτήματα.

Η Analena Baerbock εμφανίζεται παντού. Στην κρατική τηλεόραση, στα τοπικά κανάλια, στα μεγάλα μηντιακά σχήματα των σύνθετων οικονομικών συμφερόντων. Δεν συζητά απλά για το κλίμα. Συζητά για την επιρροή των ανθρώπων πάνω στον άνθρωπο. Απλά, κατανοητά. Προτείνει λύσεις, αποφεύγει τις νουθεσίες. Και είναι απόλυτα αναμενόμενο μέσα στην κρίση της πανδημίας η γερμανική κοινωνία και πριν από όλους οι νέες και οι νέοι να αποζητούν τον απαίδευτο, οικείο πολιτικό λόγο . Αυτό τουλάχιστον επιβεβαιώνεται στα αμέτρητα τηλεοπτικά πολιτικά πάνελς και στις σφυγμομετρήσεις ενός πραγματικά πλουραλιστικού συστήματος.

Η Baerbock μιλά για τη Συμφωνία για το κλίμα του Παρισιού και για το τον πράσινο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με απλό τρόπο. Μιλά για τους τόνους συσκευασιών που κουβαλάμε στα χέρια, από τα μαγαζιά ως το σπίτι μας απλά και μόνο για να καταλήξουν στα δικά μας σκουπίδια. Μιλά για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την απερήμωση της Αφρικής και πως αυτό ενισχύει μέχρι και τον κίνδυνο της ακροδεξιάς. Μιλά για το κοινωνικά δίκαιο, για το οικονομικά εφικτό.

Απευθύνεται σε όλο το φάσμα του πολιτικού ακροατηρίου μιας και τα προβλήματα πλέον στην εποχή της πανδημίας επηρεάζουν κάθε πολίτη. Εξηγεί στην φοβισμένη από τις νέες συνθήκες περιορισμού, γερμανική οικογένεια πως δεν υπάρχει τίποτα για νοικοκύρεμα χωρίς να εξασφαλίσουμε την ύπαρξη του νοικοκυριού. Και το νοικοκυριό είναι ο δρόμος, η πόλη, η Ευρώπη, η γη.

Όλοι δείχνουν να συμφωνούν. Θέλουν να τη συνοδεύσουν σε αυτό τον πράσινο δρόμο. Η εκλογική βάση τη στηρίζει. Ακόμη και οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας και των τραπεζών, για τους δικούς τους λόγους, της κλείνουν το μάτι. Ξέρουν πως σε λιγότερο από έξι μήνες θα μπορεί να ρυθμίζει την πολιτική καθημερινότητα εντός και κατά κάποιο τρόπο ακόμη και εκτός των συνόρων. Είτε από την πρώτη είτε από τη δεύτερη θέση της καγκελαρίας, η Annalena Baermbock είναι πλέον κομμάτι της.

πηγή: news247.gr

Print Friendly, PDF & Email