Οι πρόωρες εκλογές αποκλείστηκαν, αλλά είναι στο τραπέζι!

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών κατά τη συνέντευξή του στο Star, ωστόσο το σενάριο παραμένει στο τραπέζι του Μαξίμου!

Παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν ότι το σενάριο προσφυγής στις κάλπες εντός του 2021 είναι ενεργό. Αυτές που φαίνεται ότι έχουν καεί, είναι οι εκλογές τον Ιούνιο, λόγω των δυσμενών επιδημιολογικών εξελίξεων. Όμως το ενδεχόμενο διπλής εκλογικής αναμέτρησης το φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο) στην πραγματικότητα δεν έχει αποσυρθεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των εισηγήσεων, που έχει δεχθεί ο Κ. Μητσοτάκης από στενούς συνεργάτες του και είναι υπό συζήτηση, το κυβερνών κόμμα πρέπει να σπεύσει να εκμεταλλευτεί εκλογικά την υπεροχή του, αφενός πριν η φθορά που βρίσκεται σε εξέλιξη και πλέον καταγράφεται και δημοσκοπικά, λάβει διαστάσεις ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και αφετέρου πριν ο ΣΥΡΙΖΑ προλάβει να έχει σημαντικές εισπράξεις από τη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση.

Οι υποστηρικτές των πρόωρων εκλογών εκτιμούν ότι ευνοϊκότερος χρόνος είναι το ερχόμενο φθινόπωρο, καθώς θα έχει προηγηθεί το καλοκαίρι, που αναμένεται να είναι καλύτερο από πέρυσι. Κι αυτό γιατί και η πανδημία θα είναι σε ύφεση και η τουριστική σεζόν θα τονώσει την αγορά. Οι ίδιοι θεωρούν ότι αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία πρόωρων εκλογών, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν αξιοποιηθεί, η κυβέρνηση θα οδηγηθεί εκ των πραγμάτων στο τέλος της τετραετίας, με τη μεγέθυνση της φθοράς και την ενίσχυση του αντιπάλου, που συνεπάγεται.

Στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς, οι υπέρμαχοι της εξάντλησης της τετραετίας αντιτείνουν ότι το 2023 η κυβέρνηση θα έχει απομακρυνθεί από τη ζοφερή φάση της πανδημίας και θα έχει τον χρόνο να επωφεληθεί από την προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη με την αξιοποίηση και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στα μέσα του καλοκαιριού, με καθοριστικό παράγοντα την επιδημιολογική κατάσταση σε εκείνη τη φάση
Μητσοτάκης: Στο τέλος της τετραετίας θα διαλέξουν οι πολίτες

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στην ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο δήλωσε: «Σας κοιτώ στα μάτια και σας λέω «όχι» κατηγορηματικά. Και θα εξηγήσω το σκεπτικό μου. Πρώτον, έχω εκφραστεί πάρα πολλές φορές δημόσια υπέρ της ανάγκης οι κυβερνήσεις να ολοκληρώνουν την τετραετία τους. Άρα θα ήμουν ασυνεπής ως προς αυτά έχω πει ο ίδιος…»

Και συνέχισε ως εξής: «Έχω αποφασίσει εξάντληση της τετραετίας. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση αυτή, παρά τις αναταράξεις, παρά τις δυσκολίες, παρά τη φθορά η οποία μπορεί να υπάρχει και η οποία θεωρώ ότι είναι αναμενόμενη, αισθάνομαι ότι απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

Έχει 158 βουλευτές, μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία, και έχει τη δυνατότητα -τελειώνοντας με την πανδημία- να οδηγήσει τη χώρα σε ένα δρόμο δυναμικής ανάκαμψης.

Θέλω να κριθώ στο τέλος της τετραετίας όχι μόνο για το πώς αντιμετώπισα τις κρίσεις που μας έτυχαν και ήταν πολλές, ξεκινώντας από τον Έβρο, τα ελληνοτουρκικά, τις κρίσεις στο Αιγαίο, φυσικά τον κορονοϊό και την οικονομική κρίση. Θέλω να κριθώ και για τη δυνατότητά μας ως χώρα, ως κοινωνία, να βάλουμε ξανά την Ελλάδα σε μια δυναμική τροχιά ανάκαμψης. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο τέλος της τετραετίας.

Και στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα. Και θα πρέπει να διαλέξουν αν θα θέλουν να συνεχίσουν σε αυτόν το δρόμο ή αν θα θέλουν να επιστρέψουν σε κάτι το οποίο είναι πολύ διαφορετικό και το οποίο θεωρώ ότι πήγε τη χώρα πίσω. Άρα και το δίλημμα, πιστεύω, στο τέλος της τετραετίας για τους πολίτες θα είναι πάρα πολύ καθαρό».
Σε ετοιμότητα ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αντίπερα όχθη, την ετοιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να «διεκδικήσει την πολιτική αλλαγή με στόχο την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και τη προστασία των εργαζόμενων και της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη χθεσινή εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Παράλληλα για τη πολιτική συγκυρία, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει τον έλεγχο της πανδημίας και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας» και ότι «ποτέ δεν πίστεψε σε ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας». «Η ραγδαία κυβερνητική φθορά του τελευταίου μήνα μπορεί να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις», σημείωσε, τονίζοντας ότι «η κατάρρευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε συνδυασμό με τα φαινόμενα παρακμής που διαρκώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργήσει ένα πνιγηρό κλίμα στην ελληνική κοινωνία».

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email