Εκλεκτές φιλίες βαμμένες με αίμα

Η επίσκεψη του Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα είναι ένα μικρό κομμάτι της καμπάνιας «ξεπλύματος» του σαουδαραβικού καθεστώτος.

Η πρώτη επίσκεψη του διαδόχου του βασιλικού θρόνου της Σαουδικής Αραβίας σε ευρωπαϊκό έδαφος έπειτα από τέσσερα χρόνια έγινε – που αλλού; – στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων τον άνθρωπο που διοικεί ένα από τα σκοτεινότερα καθεστώτα στον αραβικό κόσμο, ο οποίος αναζητούσε να απεγκλωβιστεί από τη διπλωματική απομόνωση έπειτα από τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Το οξύμωρο, βέβαια, είναι ότι η ΕΕ κάνει μπίζνες με τη Σαουδική Αραβία, τη στιγμή που της κουνά το δάκτυλο για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ΕΕ αναζητά πώς και πώς να επωφεληθεί από τους ενεργειακούς πόρους του βασιλείου τώρα που οι συμφωνίες με τη Ρωσία καταρρέουν ελέω του πολέμου στην Ουκρανία, τη στιγμή που επιτίθεται τάχα στο Ριάντ για φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης. Πολλά ευρωπαϊκά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, στηρίζουν εξοπλιστικά τη Σαουδική Αραβία και τη συμμετοχή της στον πολυετή πόλεμο στην Υεμένη, αλλά την ίδια στιγμή, για τα μάτια του κόσμου, στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα (το αν πηγαίνει εκεί που πρέπει είναι ένα άλλο, τεράστιο θέμα).

Εκεί που όλοι οι Ευρωπαίοι επικεφαλής κρατών απέφευγαν να συναντήσουν τον Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε πρώτος να ανοίξει την αγκαλιά του και να τον δεχθεί στην πατρίδα μας, κανονικοποιώντας ακόμη περισσότερο την επαναφορά του διαδόχου στο διεθνές στερέωμα. Τουλάχιστον ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του, όπως έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, σεβόμενος τη «φιλία» του με τον Σαλμάν και τις μπίζνες που θέλει να κάνει μαζί του. Το παράξενο είναι ότι η ελληνική πλευρά δεν ζήτησε φτηνό πετρέλαιο και φυσικό αέριο από την Σαουδική Αραβία για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο ενεργειακό πρόβλημα της χώρας, ανταποδίδοντας τους πυραύλους Πάτριοτ που τους έχουμε στείλει, αλλά ετοιμάζεται να προχωρήσει σε συμφωνίες για…data και πράσινη ανάπτυξη, μιλώντας επίσης για «κοινές αξίες» που ενώνουν τους δύο λαούς.

Η αντιπολίτευση εστίασε την κριτική της στη δολοφονία του Κασόγκι , ωστόσο όφειλε να προσεγγίσει την επίσκεψη, τους συμβολισμούς και την ουσία της πιο ολοκληρωμένα και ρεαλιστικά. Εάν υπάρχει ένας διαφορετικός αξιακός κώδικας, θα έπρεπε να είχε αναδειχθεί και να τονιστεί τι χωρίζει συνολικά την Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο από τέτοια καθεστώτα, όπως επίσης θα έπρεπε να υπογραμμιστεί η υποκρισία όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά της ΕΕ και των ΗΠΑ συνολικά.

Η επίσκεψη του Μπιν Σαλμάν στην Ελλάδα είναι επίσης ένα μικρό κομμάτι της καμπάνιας «ξεπλύματος» του σαουδαραβικού καθεστώτος, με την πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ να δημοσιεύουν διθυραμβικά «ρεπορτάζ» για τα επιχειρηματικά σχέδια του βασιλικού οίκου. Business as usual λοιπόν, ακόμα κι αν από το 2015 έως το 2020 το Ριάντ εκτέλεσε 818 συλληφθέντες (μεταξύ των οποίων και ανήλικους) και τον περασμένο Μάρτιο έστειλε στο απόσπασμα 81 άτομα σε μία ημέρα ως «εχθρούς της βασιλικής οικογένειας».

Δημήτρης Ραπίδης

πηγή: rosa.gr

Print Friendly, PDF & Email