«Δύο διπλωμάτες στον δεύτερο γύρο» στην Κύπρο
Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, οι διπλωματικοί ελιγμοί Ερντογάν, αλλά και το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στην ιστορία του αλπικού σκι στον γερμανικό τύπο.
Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit αναφέρει ότι «ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης προηγείται στις κυπριακές εκλογές», για να συμπληρώσει όμως ότι «δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία», ενώ σημειώνει ότι «ο υποστηριζόμενος από την αριστερή αντιπολίτευση Ανδρέας Μαυρογιάννης συγκέντρωσε ποσοστό 29,6%, μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Αντιθέτως, ο συντηρητικός υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέροφ Νεοφύτου, τον οποίο ο σημερινός πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συνιστούσε ως διάδοχό του, δεν κατάφερε να περάσει στον δεύτερο γύρο». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «θέματα στον προεκλογικό αγώνα ήταν, μεταξύ άλλων, το αυξημένο κόστος ζωής και ο αγώνας κατά της διαφθοράς».
Το περιοδικό Stern παρατηρεί, στην ιστοσελίδα του, ότι «ένα επιπλέον πρόβλημα θεωρείται ο αυξανόμενος αριθμός των αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της ΕΕ η μικρή, νησιωτική Δημοκρατία της Κύπρου καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της. Το 2021 είχαν κατατεθεί 13.260 αιτήσεις για παροχή ασύλου».
«Δύο διπλωμάτες περνούν στον δεύτερο γύρο» είναι ο τίτλος στην ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι «μετά την καταμέτρηση σχεδόν όλων των ψήφων είναι σαφές ότι ο πρόεδρος της Κύπρου θα αναδειχθεί την επόμενη Κυριακή. Φαβορί είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Όπως και άλλα γερμανικά ΜΜΕ η εφημερίδα της Φρανκφούρτης υπενθυμίζει ότι «η Κύπρος είναι διαιρεμένη, μετά από ένα ελληνικό πραξικόπημα και μία τουρκική στρατιωτική εισβολή το 1974. Κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών επιτηρούν την ουδέτερη ζώνη που χωρίζει τα δύο κομμάτια του νησιού».
Οι τακτικισμοί του Ταγίπ Ερντογάν
Με αφορμή το τουρκικό «φρένο» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Rheinische Post, στην έκδοση του Σαββατοκύριακου, επικρίνει τους διπλωματικούς ελιγμούς της Άγκυρας: «Τον Μάιο διεξάγονται εκλογές στην Τουρκία και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει τα πάντα, για να διχάσει την αντιπολίτευση. Την τακτική αυτή, που εδώ και χρόνια ακολουθεί με επιτυχία στην εσωτερική πολιτική, επιχειρεί τώρα να μεταφέρει και στην εξωτερική πολιτική, αφήνοντας να διαρρεύσει ότι δεν έχει πρόβλημα με την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, την αμυντική συμμαχία της Δύσης, έχει όμως με την ένταξη της Σουηδίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θέλει να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες. Ο Ερντογάν, που συμπληρώνει 20 χρόνια στην εξουσία, έχει εφαρμόσει συχνά και προς όφελός του την τακτική του ‘Διαίρει και βασίλευε’. Τη μία ο 68χρονος σήμερα (πρόεδρος της Τουρκίας) συμμαχεί με τους ισλαμιστές του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, για να εξασθενήσει την πολιτική εξουσία των στρατιωτικών, την άλλη συνεργάζεται με το κουρδικό κόμμα HDP για να διασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς τη συμμετοχή των εθνικιστών. Με τους οποίους ωστόσο συνεργάζεται τα τελευταία χρόνια, επιδιώκοντας την απαγόρευση του HDP».
«Ο Ερντογάν βλάπτει το ΝΑΤΟ» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της κυριακάτικης Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), που υπενθυμίζει ότι «η Τουρκία υπερηφανεύεται ότι έχει τη δεύτερη σε μέγεθος στρατιωτική δύναμη στο ΝΑΤΟ και διασφαλίζει τη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλα κράτη-μέλη, δεν αποστέλλει όπλα στην Ουκρανία. Το κενό καλύπτει μία ιδιωτική επιχείρηση- την οποία διευθύνει ο γαμπρός του Ερντογάν- εφοδιάζοντας την Ουκρανία με μη επανδρωμένα αεροσκάφη». Μετά το τουρκικό «φρένο» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει για τον Ερντογάν ότι «συγκεντρώνει επευφημίες στο εσωτερικό της χώρας, ενώ προκαλεί νέους εχθρούς στο εξωτερικό. Μπορεί να μην έχει καν συνειδητοποιήσει ότι η συμπεριφορά του θα γίνει μπούμερανγκ για την Τουρκία, μόλις ολοκληρωθεί η προς Βορράν διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Αυτοί, τους οποίους έχει εξοργίσει, δεν πρόκειται να το ξεχάσουν τόσο γρήγορα».
«Συρτάκι» στις Άλπεις
Μεγάλη δημοσιότητα παίρνει στα γερμανικά ΜΜΕ το πρώτο ελληνικό μετάλλιο στην ιστορία του αλπικού σκι. Η έκπληξη οφείλεται στον Ελληνοαμερικανό Αλέξανδρο Γκίνη (AJ Ginnis), ο οποίος, το Σάββατο, κατέκτησε αργυρό μετάλλιο σε αγώνα τεχνικής κατάβασης στα πλαίσια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, στο Σαμονί της Γαλλίας. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) σημειώνει ότι «ο Γκίνης γράφει ιστορία» και ότι «μόνο ο αναγεννημένος Ελβετός Ραμόν Τσενχόιζερν, ασημένιος ολυμπιονίκης το 2018, κατάφερε να ολοκληρώσει την κατάβαση στην πίστα του Σαμονί σε χρόνο καλύτερο από εκείνον του γρήγορου Έλληνα».
Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην τεράστια προσωπική προσπάθεια που έχει καταβάλει ο Αλέξανδρος Γκίνης: «Μέχρι σήμερα σε 43 αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου είχε τερματίσει μόνο τρεις φορές, ενώ συγκέντρωσε συνολικά 40 βαθμούς. Όμως τρεις φορές έχει υποστεί ρήξη συνδέσμων. (…) Το 2015 μετακόμισε στη μητέρα του, στην Αμερική, πήγε σχολείο στο Βερμόντ και άρχισε να αγωνίζεται για την ομάδα των ΗΠΑ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων το 2015 κατάφερε μάλιστα να κερδίσει αργυρό μετάλλιο στο σλάλομ. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο αθλητής με τη διπλή υπηκοότητα είχε κατακτήσει μία φορά την 26η θέση, το 2016. Όταν η αμερικανική ομάδα σλάλομ διαλύθηκε- καθώς δεν υπήρχαν προοπτικές επιτυχίας- ο Γκίνης άρχισε να συγκεντρώνει χρήματα μέσω crowdfunding και να εμφανίζεται ως μοναχικός αγωνιστής στον κόσμο του αλπικού σκι. Τελικά τον προσέγγισε η ελληνική ομοσπονδία (χειμερινών αθλημάτων) για να τον ρωτήσει, εάν θέλει να αγωνιστεί για τα ελληνικά χρώματα, από τη στιγμή που δεν είχε ομάδα».
«Συρτάκι κάτω από το Λευκό Όρος» είναι ο τίτλος της Süddeutsche Zeitung, που επισημαίνει ότι «ο Αλέξανδρος Γκίνης είναι ο πρώτος Έλληνας που ανεβαίνει στο βάθρο σε αγώνες αλπικού σκι». Η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει μάλιστα ότι «σε δύο εβδομάδες, στις 19 Φεβρουαρίου, διεξάγονται στο Κουρσεβέλ και στο Μαριμπέλ οι αγώνες του ανδρικού σλάλομ για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλπικού σκι. Ο AJ Ginnis από την Ελλάδα είναι το νέο, κρυφό φαβορί».
Ήταν «η μεγαλύτερη έκπληξη των τελευταίων ετών στους αγώνες σλάλομ» τονίζει το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV. Ο σχολιαστής του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) και παλαιός πρωταθλητής Φέλιξ Νόιροϊτερ εξεπλάγη όταν είδε τον Γκίνη να κατεβαίνει την πίστα: «Αυτός ξέρει σκι!» ήταν το πρώτο, αυθόρμητο σχόλιο για τον Έλληνα αθλητή. Γρήγορα ο Νόιροϊτερ έμαθε περισσότερα για τον Αλέξανδρο Γκίνη. Το σχόλιό του: «Είναι μία υπέροχη ιστορία…»
Γιάννης Παπαδημητρίου
πηγή: dw.com