Ε.Ε. ΗΠΑ – ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

Ε.Ε. ΗΠΑ – ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

Γράφει ο: ΠΑΛΛΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ – ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ – ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ – ΑΝΑΛΥΤΗΣ AEJ/IFJ

Η Ευρώπη αρχίζει σταδιακά να βγαίνει από την καραντίνα, με διαφορετικές ταχύτητες, αλλά με κοινό παρονομαστή: την επανεκκίνηση της οικονομίας. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει λήξει, ή ότι δεν είναι πιθανό να έχουμε νέα κύματα εξάπλωσης της νόσου. Το αντίθετο. Όλα δείχνουν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας γίνεται με πρόχειρο και βιαστικό τρόπο και έτσι ένα δεύτερο κύμα του covid-19 είναι πολύ πιθανό.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις διεθνώς βάζουν συστηματικά σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων τους – γι’ αυτό εξάλλου και είχαμε σημαντικές κινητοποιήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία, οι ΗΠΑ κλπ.. Τη στιγμή που κάποιες κλείνουν ή και καταρρέουν, άλλες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την Amazon, βλέπουν τα κέρδη τους να έχουν πολλαπλασιαστεί, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοί τους ρισκάρουν καθημερινά, δουλεύοντας σε συνθήκες συνωστισμού και ακραίας εντατικοποίησης, χωρίς καν να τους παρέχονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Στην περίπτωση της Amazon, αμφισβητείται ακόμη και το ίδιο το δικαίωμα στη διαμαρτυρία και την απεργία. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας (Whole Foods) αναγκάστηκαν να οργανώσουν απεργιακή κινητοποίηση δηλώνοντας μαζικά ασθένεια σε ένδειξη διαμαρτυρίας!
Την ίδια στιγμή, έρευνα του νοσοκομείου Charite στο Βερολίνο (το πιο μεγάλο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ευρώπης) επιβεβαιώνει πως και τα μικρά παιδιά μολύνονται και μεταδίδουν την ασθένεια… μάλιστα είναι πιο επικίνδυνο να τη μεταδώσουν γιατί δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και διεθνώς όμως, δε φαίνεται να ανησυχούν – και ετοιμάζονται να προχωρήσουν (μερικές έχουν ήδη προχωρήσει) στο άνοιγμα και των σχολείων, ρισκάροντας νέο κύμα μολύνσεων.

Δεν είναι αριθμοί, είναι ζωές που διαλύονται
Η κρίση του κορωνοϊού έχει αναδείξει με γλαφυρό τρόπο την ακραία φτώχεια και εξαθλίωση που επιφυλάσσει το καπιταλιστικό σύστημα για πλατιά στρώματα του παγκόσμιου πληθυσμού. Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στα μέσα ενημέρωσης όλου του κόσμου η πρόσφατη εκτίμηση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO): η πανδημία απειλεί άμεσα το μισό του εργατικού δυναμικού του πλανήτη (1,6 δις ανθρώπους) με πλήρη απώλεια των μέσων διαβίωσής τους.
Από το σύνολο των 3,3 δις εργαζομένων στον κόσμο, το 60% περίπου (2 δις) απασχολούνται στην παραοικονομία και μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου μήνα της κρίσης είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν κατά 60% μέσο όρο.
Την ίδια ώρα που οι κοινωνίες αγωνιούν για το μέλλον, τόσο από την άποψη της προστασίας της δημόσιας υγείας, όσο και από την άποψη της οικονομικής επιβίωσης, οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τη στήριξη βέβαια των κυβερνήσεων, προσπαθούν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη από την κρίση. Έτσι, από τη μια μεριά επιδίδονται στην κερδοσκοπία με τα απαραίτητα μέσα ατομικής υγιεινής και προστασίας, ενώ από την άλλη ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους προχωρώντας σε μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση και επισφαλείς συνθήκες εργασίας.
Όσο το κύριο μέλημα των κυβερνώντων είναι τα κέρδη των επιχειρηματιών, ειδικά αν αυτοί είναι φίλοι των οικογενειών των πρωθυπουργών, καμία ασφάλεια και καμία εμπιστοσύνη δεν μπορεί να υπάρχει. Οι ζωές της μεγάλης πλειοψηφίας των ανθρώπων του πλανήτη βρίσκονται στα χέρια μιας χούφτας διεφθαρμένων κερδοσκόπων και των πολιτικών τους υπαλλήλων.  Αυτοί είναι ο πραγματικός εχθρός, ενάντια σ’ αυτούς πρέπει να στραφεί όλη η οργή και μαχητικότητα των εργαζομένων και της νεολαίας στους μήνες και τα χρόνια που έρχονται.
Μια νέα έκθεση του Ινστιτούτου Μελετών Πολιτικής, δείχνει ότι μεταξύ της Ιανουαρίου 2020 και 10 Απριλίου 2020, 34 από τους πλουσιότερους 170 δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται κατά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Οκτώ από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους – Jeff Bezos (Amazon), MacKenzie Bezos (Amazon), Eric Yuan (Zoom), Steve Ballmer (Microsoft), John Albert Sobrato (Silicon Valley real estate), Elon Musk (Tesla and SpaceX), Joshua Harris (Η Apollo Global Management) και η Rocco Commisso (Mediacom) – έχουν σημειώσει αύξηση της καθαρής τους αξίας πάνω από ι δισεκατομμύριο δολάρια.
To Jeff Bezos Wealth Surge είναι μια πρωτοφανής δυναμική στην ιστορία των σύγχρονων αγορών. Η παρακολούθηση του πλούτου του Bezos απαιτεί έναν πραγματικό χρόνο παρακολούθησης κάθε ώρα. Από τη δημοσίευση της έκθεσης [23 Απριλίου 2020], ο πλούτος του Bezos έχει αυξηθεί πάνω από 25 δισεκατομμύρια δολάρια από την 1η Ιανουαρίου 2020 και 12 δισεκατομμύρια δολάρια από τις 21 Φεβρουαρίου 2020, την αρχή της πανδημίας Covid-19.
Η συντριβή του χρηματιστηρίου άφησε αρχικά την καθαρή αξία της Bezos πολύ κατεστραμμένη, σε χαμηλά 105 δισ. Δολάρια την «Μαύρη Πέμπτη» στις 12 Μαρτίου, το χαμηλότερο σημείο της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο πλούτος της Bezos έχει αυξηθεί από τότε, χωρίς καμιά εταιρεία να έχει καλύτερη θέση να επωφεληθεί από την πανδημία από την Amazon.
Το κλείσιμο εκατοντάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων δίνει στην Amazon την ευκαιρία να αυξήσει το μερίδιο της στην αγορά, να ενισχύσει τη θέση της στην αλυσίδα εφοδιασμού και να αποκτήσει μεγαλύτερη τιμολογιακή ισχύ έναντι των καταναλωτών.
Παρά την κυριαρχία του ηλεκτρονικού εμπορίου της Amazon, ο Bezos δεν μπόρεσε να προστατεύσει το εργατικό δυναμικό του από το Covid-19: Οι εργαζόμενοι σε 10 διαφορετικές αποθήκες του Amazon έδειξαν θετικό για την ασθένεια στα τέλη Μαρτίου. Αντ’ αυτού, στις αρχές Απριλίου, ο Μπέζος ανακοίνωσε δωρεά 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τον πλούτο του 140 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Feeding America.
Μετά την αρχική απόρριψη της πανδημίας του κορωναϊού ως «χαζός», ο Elon Musk παίρνει τώρα την κρίση πολύ πιο σοβαρά καθώς επιβεβαιωμένες περιπτώσεις συνεχίζουν να αυξάνονται.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ Ντεμπλάσιο επικοινωνούσε απευθείας με το Musk μέσω Twitter και του ζήτησε να βοηθήσει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις κρίσιμου ιατρικού εξοπλισμού. Η SpaceX απάντησε συνεργαζόμενη με τη Medtronic, μια εταιρεία ιατρικών συσκευών, για να βοηθήσει στην αύξηση της ικανότητας της εταιρείας να παράγει αναπνευστήρες, ενώ οι μηχανικοί της Tesla δημιουργούν πρωτότυπα από μεταχειρισμένα ανταλλακτικά αυτοκινήτων.
Ως αποτέλεσμα, ο πλούτος του Musk έχει ανακάμψει από τα μέσα Μαρτίου αφού έπεσε 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια κάτω από το επίπεδο του στις αρχές του έτους. Αυτή η ανάκαμψη έχει προσθέσει 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του Musk σε λιγότερο από ένα μήνα.
Από την άλλη πλευρά, τρισεκατομμύρια θα κατευθυνθούν ξανά προς τις μεγαλύτερες τράπεζες και εταιρείες. Και πίσω από αυτές τις εταιρείες μπορούμε να βρούμε τους πλουσιότερους ανθρώπους, όπως ο Jeff Bezos και ο Elon Musk. Ακόμα και τη στιγμή που αυτά, σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση, κερδίζουν από την κρίση!
Ωστόσο, η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες, όπως η Amazon του Bezos, θα επωφεληθούν από την κρίση με άλλους τρόπους, όπως, για παράδειγμα, η εξάλειψη των ανταγωνιστών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Και μην ξεχνάς. Όταν ο Τραμπ ήρθε στην εξουσία, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε, ήταν να υπογράψει ένα άλλο νομοσχέδιο δισεκατομμυρίων μειώσεων φόρου για τις μεγαλύτερες εταιρείες.
Μερικοί λένε ότι αυτό το σύστημα αφήνει μόλις τα κεφάλια της εργατικής τάξης πάνω από το νερό μόνο για να μπορεί να αναπνέει. Ωστόσο, εάν συνδυάσετε όλα αυτά τα γεγονότα, θα έχετε μια πολύ χειρότερη εικόνα. Αυτό το αδίστακτο σύστημα, ειδικά σε περιόδους κρίσεων, ωθεί πραγματικά τα κεφάλια της εργατικής τάξης βαθύτερα κάτω από το νερό, προωθώντας περαιτέρω την ήδη προνομιακή θέση των ελίτ.
Πρόκειται για τον καπιταλισμό στα τέλη του σταδίου με την πιο βάναυση, πρωτόγονη μορφή του. Μπορεί σύντομα να δούμε τη σπειροειδή του κατάρρευση με σχεδόν δυσμενείς συνέπειες.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
0 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση?
Μη διστάσετε να συνεισφέρετε!

Αφήστε μια απάντηση