Οι πρωτοβουλίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Οι πρωτοβουλίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, από τον περασμένο Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση, αλλά και με τη στήριξη κοινωνικών ετέρων, χορηγών κλπ υλοποίησε και υλοποιεί μια σειρά από πρωτοβουλίες και δράσεις προκειμένου να δίνει άμεσες λύσεις σε κάθε πρόβλημα που δημιουργείται σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας λόγω της πανδημίας. Φυσικά αυτές οι δράσεις έχουν πάντα αρωγούς τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και τους εθελοντές πολίτες.
Οι δράσεις της ΚΕΔΕ ενεργοποιήθηκαν στους εξής τομείς: Θεσμική εναρμόνιση στις ανάγκες άμεσων αποφάσεων λόγω πανδημίας, οικονομική στήριξη, κοινωνικά προγράμματα των Δήμων, χορηγίες
Στο θεσμικό πεδίο η ΚΕΔΕ με τις πρωτοβουλίες της σε συνεργασία με το Υπ. Εσωτερικών διευκόλυνε όλους τους Δήμους στην εφαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αντιμετώπισης του κορωνοϊού , αναφορικά με την οργάνωση και λειτουργία τους.
Δημιούργησε την Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αιτημάτων ΟΤΑ και έτσι οι Δήμοι είχαν ένα εργαλείο για να ενημερώνονται άμεσα και αποτελεσματικά για την εφαρμογή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχόμενου που εκδίδονται.
Η ΚΕΔΕ με πρωτοβουλία της έθεσε στη διάθεση όλων των Δήμων δωρεάν την πλατφόρμα webex μέσω χορηγίας της CISCO, για τη λειτουργία συστήματος τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να μπορούν με απλό και αποτελεσματικό τρόπο να συνεδριάζουν εξ’ αποστάσεως τα δημοτικά συμβούλια και οι επιτροπές τους.
Οικονομικά η ΚΕΔΕ με πόρους από το αποθεματικό της κεφάλαιο προμήθευσε πάνω από 500 χιλιάδες μάσκες και γάντια για το προσωπικό των Δήμων.
Μέσα από κοινωνικά προγράμματα των Δήμων και προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» πάνω από 800 χιλιάδες πολίτες στηρίχτηκαν και εξακολουθούν να δέχονται την έμπρακτη συμπαράσταση της Τ.Α. με προμήθειες αγαθών και σίτιση όπου αυτή είναι επιβεβλημένη.
Η πρωτοβουλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου, για τη «Συμμαχία Αλληλεγγύης» συνέβαλε στο να συγκεντρωθούν χορηγίες που στήριξαν τις δομές των Δήμων. Αυτοκίνητα, Τρόφιμα, ειδικές στολές και αντισηπτικά προσφέρθηκαν στην ΚΕΔΕ από μεγάλες εταιρείες (Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Όμιλος My Market, TOYOTA HELLAS, AUTOHELLAS – HERTZ, SIXT , Οργανισμός «Ελλάδα 2021» , ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Παπουτσάνης) και έφτασαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Το πρόγραμμα αυτό συνεχίζεται και θα διαρκέσει όσο η πανδημία δημιουργεί αυξημένες ανάγκες στήριξης.
Η ΚΕΔΕ επίσης στήριξε τις τοπικές επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία με μειώσεις ανταποδοτικών τελών και την παραχώρηση δωρεάν επιπλέον χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στις επιχειρήσεις εστίασης.
Στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας έχουν τεθεί οι υγειονομικές υποδομές και υπηρεσίες των Δήμων ώστε να συμβάλλει και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού των πολιτών.
Τέλος οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης φροντίζουν για την καθημερινή λειτουργία σε συνθήκες απόλυτης υγιεινής των σχολείων με έξτρα προσωπικό, ενώ παράλληλα η ΚΕΔΕ ετοιμάζει και άλλες πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας κάθε Δήμου της Ελλάδας.

Print Friendly, PDF & Email
0 Απαντήσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Θέλετε να συμμετάσχετε στη συζήτηση?
Μη διστάσετε να συνεισφέρετε!

Αφήστε μια απάντηση