Δεν νομιμοποιείται η Αστυνομία να ασκεί βία σε βάρος πολιτών

Δεν νομιμοποιείται η Αστυνομία να ασκεί βία σε βάρος πολιτών
ΤΑ επεισόδια που σημειώθηκαν το περασμένο Σάββατο στη Λευκωσία ήταν απαράδεκτα και καταδικαστέα. Τα μέλη της Αστυνομίας άσκησαν βία κατά διαδηλωτών, που είχαν οργανωθεί για να διαμαρτυρηθούν για τη διαφθορά και τα μέτρα που υιοθετούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Τα μέλη της Αστυνομίας άσκησαν βία κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την κοινωνία, σε μια χώρα με δημοκρατικές αρχές. Οι καταγγελίες είναι σοβαρές και υπάρχουν τεκμήρια. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει πληθώρα φωτογραφιών και βίντεο με τις αστυνομικές ενέργειες, που μπορούν να ανατρέξουν αρμόδιοι και μη. Παρακολουθήσαμε αστυνομικούς ντυμένους με εξοπλισμούς, ως να πήγαιναν να αντιμετωπίσουν τρομοκρατική ενέργεια. Όπως έχει μεταδοθεί, από τη βία των αστυνομικών υπήρξαν σπασμένα κεφάλια, σοβαρός τραυματισμός διαδηλώτριας στο μάτι, τσαλαπάτημα ανθρώπων που βρίσκονταν στο έδαφος από αστυνομικούς, χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης σε στενά δρομάκια και αρκετά άλλα περιστατικά. Κι όλα αυτά γιατί; Υπήρχε λόγος να ενεργεί με αυτόν τον απαράδεκτο και προκλητικό τρόπο η Αστυνομία;

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ των πολιτών, η κατακραυγή από την κοινωνία, εκφράζουν μια γενική καταδίκη των μεθόδων που υιοθετούνται από την Αστυνομία. Την ίδια ώρα, κόμματα, φορείς και οργανώσεις αντέδρασαν και με ανακοινώσεις τους και καταδίκασαν την υπέρμετρη, αναιτιολόγητη και δυσανάλογη χρήση βίας από την Αστυνομία. Όλα αυτά θα εξετασθούν, όπως ανακοινώθηκε, από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της υπόθεσης.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ σε στάση αναμονής για ολοκλήρωση της έρευνας αυτής. Ωστόσο, μέχρι τότε θα πρέπει να δοθούν κάποιες απαντήσεις, που δεν χρειάζονται έρευνα για να αποδειχθούν. Ποιος σχεδίασε την επιχείρηση του περασμένου Σαββάτου; Τι περιελάμβαναν οι εντολές που είχαν δοθεί; Αυτά τα δύο ερωτήματα μπορεί να τα απαντήσει αμέσως η ηγεσία της Αστυνομίας. Χωρίς καμία καθυστέρηση.

ΟΛΑ όσα διαδραματίσθηκαν στο κέντρο της Λευκωσίας είναι απαράδεκτα και δεν τιμούν τη χώρα μας. Και δεν μπορεί το θέμα αυτό να ξεκινά και να τελειώνει με την καταδίκη των γεγονότων. Καταδικάζεται η υπέρμετρη βία που ασκήθηκε από την Αστυνομία. Και μετά; Το ζητούμενο είναι να σταματήσει αυτή η νοοτροπία, που φαίνεται ότι είναι βαθιά ριζωμένη.

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ επικαλείται τα διατάγματα, τα οποία εκδόθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στα διατάγματα προβλέπεται πως η παραβίαση τους επιφέρει επιβολή προστίμου. Συνεπώς, εάν η επιχείρηση της Αστυνομίας ήταν η τήρηση των διαταγμάτων, θα μπορούσε κάλλιστα να καταγγείλει όσους παραβίαζαν τα διατάγματα. Αυτά που έχουμε παρακολουθήσει δεν παραπέμπουν ποσώς σε προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας. Ήταν άσκηση βίας από δυνάμεις της Αστυνομίας εναντίον πολιτών. Αυτή δεν είναι η αποστολή της Δύναμης. Η Αστυνομία δεν μπορεί να βρίσκεται απέναντι από τους πολίτες, σε αντιπαράθεση με αυτούς, αλλά δίπλα τους. Να τους προστατεύει και όχι να τους πολεμά.

ΤΕΤΟΙΕΣ συμπεριφορές, όπως αυτές που παρακολουθήσαμε το περασμένο Σάββατο είναι ανεπίτρεπτες, απαράδεκτες. Αυτό που ζητά η κοινωνία είναι να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται στα γεγονότα. Η άσκηση βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.

Print Friendly, PDF & Email