Με λίγες κουβέντες…

Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης είναι αποκαλυπτικός για τον πραγματικό τους ρόλο, και για τον κίνδυνο που αποτελούν για τα δημοκρατικά και άλλα δικαιώματα και για την κοινωνία. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων καναλιών, εφημερίδων και site, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας και έχοντας πληρωθεί αδρά μέσω της λίστας Πέτσα, λειτουργούν σαν Γραφεία Τύπου της κυβέρνησης. Τις τελευταίες εβδομάδες ωστόσο και ιδιαίτερα από τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης και μετά, η διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η πλήρης δικαιολόγηση της ακραίας καταστολής που βιώνει η κοινωνία, έχει φτάσει στο απροχώρητο.

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν είναι πια κρατούμενος. Δεν έχουν καμία εξουσία πάνω του και αυτό είναι που τους φοβίζει περισσότερο και από το θάνατο του. Γι’ αυτό άλλωστε τον οδηγούν εκεί. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας παρά τις πιέσεις που του έχει ασκήσει το σύστημα, αρνείται να υποκύψει και στέκεται ακόμα στα πόδια του και όχι στα γόνατα του».

Το όνομά του είναι Δημήτρης Δανίκας και ο χώρος όπου δημοσιεύτηκε σήμερα το έμεσμά του είναι το protothema.gr.

Η Νορβηγία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, επενδύει στη μη αναπαραγωγή της βίας και στην επανένταξη των καταδικασθέντων. Η βία ξεσπά, ως γνωστόν, όταν επέρχεται ματαίωση, όταν απουσιάζει η   δημοκρατική δομή και κυριαρχεί η αίσθηση πως οι νόμοι δεν   εφαρμόζονται   απ’ όλους.

Πανδημία, γερμανοευρωπαϊκή ένωση, φτωχοποίηση, ανεργία, εκμετάλλευση παντού, παρακμή και σήψη της πολιτικής ζωής. Όλα αυτά και πολλά άλλα, επιβάλλονται ανεμπόδιστα επειδή ο καπιταλισμός δεν έχει αντίπαλο.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και εκείνοι -είναι περισσότεροι- που έχουν κάνει επάγγελμα την κυβίστηση. Μερικές φορές δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Το κάνουν χωρίς ίχνος ντροπής. Μετακινούνται από το ένα κόμμα στο άλλο, αλλάζουν απόψεις με τον ρυθμό που αλλάζουν πουκάμισα, φτύνουν εκεί που έγλειφαν, γλείφουν εκεί που έφτυναν και έχουν το θράσος να κουνάνε το δάχτυλο επιτιμητικά σε όσους τους ασκούν κριτική, απαιτώντας σεβασμό. Υποδύονται τους δικαιωμένους. Προσπαθούν να πείσουν ότι και χθες είχαν δίκιο και σήμερα έχουν δίκιο. Και χθες είχαν πιάσει τον σφυγμό της κοινωνίας και σήμερα εκφράζουν αυτό που επιθυμούν οι πολίτες. Και χθες είχαν συμπαγείς αρχές και σήμερα έχουν συμπαγείς αρχές. Και χθες ήταν ανιδιοτελείς και σήμερα είναι υπεράνω υποψίας για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Κι ας υπάρχουν σινικά τείχη ανάμεσα στο «χθες τους» και στο «σήμερά τους».

ΤΟ ΜΙΣΟΣ για τη δημοκρατία στοχοποιεί. Ονοματίζει εχθρούς της δημοκρατίας εκείνους και εκείνες που αντίθετα την υπερασπίζονται. Το μίσος για τη δημοκρατία κατηγορεί ως ανεύθυνους τους νέους και περιχαρακώνει ως περίπου αναλώσιμους τους πρόσφυγες.

Το μίσος για τη δημοκρατία βαφτίζει την πανδημία ως πόλεμο απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό, όμως στοχοποιεί ως υπαίτιους για τη διάδοσή της εκείνους που ασφυκτιούν στην πολιτική των υγειονομικά αναποτελεσματικών περιορισμών. Είναι αυτό το μίσος που βλέπει μόνο την καταστολή και την τρομοκράτηση του πληθυσμού σαν τον τρόπο η πανδημία να έχει τα λιγότερο καταστροφικά αποτελέσματα στην αναπαραγωγή αυτής της κοινωνίας.

Στην πραγματικότητα, η ταύτιση των κεντρικών μέσων ενημέρωσης με την κυβερνητική γραμμή έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που η ύπαρξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον ζωτικής σημασίας. Η αξιοποίησή τους από όλο και περισσότερο κόσμο που τα χρησιμοποιεί για να ενημερώνεται αλλά και να ενημερώνει και η μ’ αυτό τον τρόπο ύπαρξη εστιών αντίστασης στο χώρο της δημοσιογραφίας, είναι εντελώς απαραίτητα στοιχεία στη φάση που βρισκόμαστε. Από την άλλη βέβαια δεν είναι από μόνα τους αρκετά.

Τα παραπάνω είναι αναγκαίο να συνοδεύονται από τη μάχη για τον συνολικό έλεγχο της κοινωνίας πάνω στα μέσα ενημέρωσης, την απομάκρυνσή τους από τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που σήμερα κυριαρχούν σε αυτά και το πέρασμά τους στα χέρια των εργαζομένων, της νεολαίας. Μόνο έτσι μπορεί πληροφόρηση να υπηρετεί τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας αντί των συμφερόντων μιας απειροελάχιστης ελίτ που ελέγχει την οικονομική ζωή της χώρας.

Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Print Friendly, PDF & Email