Η κατάσταση των πραγμάτων 3

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

«Είμαστε ευγνώμονες στην Washington Post, The New York Times, το περιοδικό Time, και άλλες μεγάλες εκδόσεις των οποίων οι διευθυντές έχουν παρακολουθήσει τις συνεδριάσεις μας και σεβαστή την υπόσχεσή τους για διακριτικότητα για περίπου σαράντα χρόνια.

Θα ήταν αδύνατο για εμάς να αναπτύξουμε το σχέδιο μας για τον κόσμο, αν είχε υπαχθεί στα φωτεινά φώτα της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, όμως, ο κόσμος είναι τώρα πιο εξελιγμένα και έτοιμη να βαδίσει προς μια παγκόσμια κυβέρνηση.

Η υπερεθνική κυριαρχία μιας διανοητικής ελίτ και των παγκόσμιων τραπεζιτών είναι σίγουρα προτιμότερη από τις δημοκρατίες των περασμένων αιώνων . David Rockefeller – Wikiquote.

Η ιδέα ότι τα μέσα ελέγχουν την εξουσία φαίνεται να έχει ξεχαστεί. Τα μέσα ενημέρωσης είναι προβλέψιμα με κουραστικά προφανή φιλοκυβερνητική ή αντικυβερνητική πλαισίωση στις ειδήσεις, εσωστρέφεια και συχνά εντελώς κουραστική στρατηγική.

Από την αποθέωση στην απαξίωση, από το θαυμάσιο στον κανιβαλισμό και πάλι πίσω καταδικασμένα σε μια υπνωτιστική κίνηση εκκρεμούς, τα ελληνικά ΜΜΕ αρνούνται να ανταποκριθούν στους κανόνες συνύπαρξης και λειτουργίας τους.

Η μιντιακή προπαγάνδα των καθεστωτικών μέσων και η εντεταλμένη υπηρεσία τους στο πρόσταγμα του σύγχρονου ενημερωτικού -και όχι μόνο- ολοκληρωτισμού δεν είναι ένα φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του σήμερα. Εδώ και αιώνες εμπίπτει στο ευρύτερο πλαίσιο της εξουσιαστικής διαπλοκής και λειτουργεί σχεδόν με κανόνες βιολογίας, ο εγκέφαλος δίνει την εντολή –  ο βραχίονας εκτελεί αυτόματα. Αν ως φαινόμενο εξεταστεί εν είδη παιγνίου, ο γνώστης του αποκτά μεγάλη δύναμη, πόσο μάλλον αυτός που ορίζει τους ίδιους τους κανόνες. Η παρατήρηση των στρατηγικών που αναπτύσσονται στο επικοινωνιακό ταμπλό είναι συνήθως ενδεικτική των προθέσεων, της ψυχολογίας και συχνά των μελλοντικών κινήσεων της εξουσιαστικής μηχανής που πάντα θα στοχεύει στην διαμόρφωση ενός sensus communis αλυσοδεμένου, μιας κοινής εννόησης που αδυνατεί να ακολουθήσει διαφορετικές διόδους πέρα από αυτές που έχουν ανοίξει γι’ αυτή, οι δημιουργοί της. Μιας κοινής γνώμης με άλλα λόγια, που θα ακολουθεί σιωπηλά και χωρίς αντιρρήσεις τον καθοδηγητή με την προϋπόθεση βέβαια πως αυτός θα παραμένει πιστός στο εκάστοτε δόγμα πολιτικής ορθότητας.

Ορίζοντας τη σειρά προτεραιότητας των θεμάτων που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, έχουν την δυνατότητα να αναδείξουν ή να αποσιωπήσουν σημαντικά γεγονότα της δημόσιας ζωής, επηρεάζοντας με τον τρόπο αυτό το δημόσιο λόγο και τις κοινωνικές πρακτικές.

Τα τηλεοπτικά κανάλια δεν είναι απλώς οι ουσιαστικοί μεταφορείς των απόψεων της εξουσίας. Είναι τα ίδια τμήμα της εξουσίας. Είναι οι μηχανισμοί διαμόρφωσης της μαζικής συνείδησης. Οι φορείς του πολιτισμού της εποχής μας. Είναι η δύναμη της καθημερινής συνήθειας. Οι αιώνες υποκλίνομαι στη δύναμή τους. Οι κατακτήσεις του πολιτισμού δεν τα αφορούν…

Μόνο μια κρίση ή εκλαμβανόμενη πραγματική παράγει πραγματική αλλαγή… Milton Friedman.

Print Friendly, PDF & Email