Από τα σύγχρονα κάτεργα… στη ντουλάπα μας!

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας, ∆ηµοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ / SPJ

Τις προάλλες κάνοντας μια βόλτα στην Ερμού την περίοδο των εκπτώσεων εντυπωσιάστηκα από τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε κάποια μεγάλα καταστήματα ρούχων πολυεθνικών εταιριών. Ανταγωνίζονταν τις τιμές των πολυάριθμων κινέζικων καταστημάτων ρούχων που έχουν ξεφυτρώσει παντού, των οποίων τα ρούχα γνωρίζουμε υπό ποιες συνθήκες κατασκευάζονται. Αναρωτιόμουν σε τι συνθήκες παράγονται αυτά τα ρούχα ώστε να έχουν περιθώριο για τέτοιες εκπτώσεις . Έχουν ακουστεί διάφορα για ράψιμο ρούχων σε πλοία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. Ωστόσο, δεν έχω καταφέρει να βρω μια επίσημη καταγγελία γι’ αυτό πέρα από φήμες. Πάνω λοιπόν που το σκεφτόμουν, έπεσα πάνω στην παρακάτω είδηση.

Zara Βραζιλίας, καθεστώς σύγχρονης δουλείας

Στις 16 Αυγούστου 2011, έπειτα από καταγγελία σωματείων στην τηλεοπτική εκπομπή Liga ξεκίνησαν έρευνες για τις συνθήκες εργασίας σε σύγχρονα κάτεργα που παράγουν ρούχα για λογαριασμό της εταιρίας Zara στη Βραζιλία. Στις 17 Αυγούστου,  η Υπηρεσία Περιφερειακής Εποπτείας Εργασίας και Απασχόλησης του Σάο Πάολο  έκλεισε μια βιοτεχνία που προμήθευε ρούχα την εταιρία Zara, όπου οι εργαζόμενοι εργάζονταν υπό συνθήκες σύγχρονης δουλείας. Οι  15 εργαζόμενοι είχαν εισαχθεί παρανόμως στη Βραζιλία από τη Βολιβία και το Περού και ήταν κλειδωμένοι σε μικρά διαμερίσματα ενώ έραβαν ρούχα για 12-18 ώρες την ημέρα 6-7 μέρες την εβδομάδα. Δε μπορούσαν να βγουν από τα διαμερίσματα χωρίς τη συγκατάθεση του επόπτη και δεν είχαν ζεστό νερό για μπάνιο ούτε αρκετό φαγητό. Οι Βολιβιανοί πληρώνονταν περίπου 1.14 δολλάρια για κάθε ρούχο που έραβαν, ενώ η λιανική τιμή στα καταστήματα της Βραζιλίας για το ίδιο ρούχο ήταν περίπου 126 δολάρια (76 ευρώ). Από τα χρήματα που κέρδιζαν πληρωνόταν το ενοίκιο αλλά και το κόστος της μεταφοράς τους από τη Βολιβία στη Βραζιλία. Πολλοί εργάζονταν για 3-4 μήνες μέχρι να ξεπληρώσουν τους δουλέμπορους.

Οι έρευνες συνεχίστηκαν και συνολικά βρέθηκαν 4 βιοτεχνίες με ανάλογες συνθήκες που έραβαν ρούχα για λογαριασμό της Zara.  Ο μισθός των εργαζομένων στα σύγχρονα αυτά κάτεργα κυμαινόταν από 156 έως και 290 μηνιαίως όταν ο κατώτατος μισθός στη Βραζιλία είναι 344 δολλάρια. Ανάμεσα στους εργαζόμενους βρέθηκε και κορίτσι ηλικίας 14 χρονών! Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ η εταιρία Zara ήδη βαρύνεται με 52 κατηγορίες για παραβάσεις και έχει τεθεί υπό έρευνα από το Υπουργείο Εργασίας της Βραζιλίας.

Η εταιρία Zara, που ανήκει στον όμιλο  Inditex , τον μεγαλύτερο όμιλο λιανικής πώλησης ρούχων παγκοσμίως, συνεργάζεται με την εταιρία AHA που είναι υπεύθυνη για τις εταιρίες υπεργολαβίας που συνεργάζονται με την εταιρία Zara. Η Inditex δήλωσε ότι οι κατηγορίες αποτελούν σοβαρή παραβίαση του κώδικα  της εταιρίας για τους εξωτερικούς προμηθευτές κι έτσι ρίχνει την ευθύνη στην AHA.

Ο Ineke Zeldenrust της Εκστρατείας για «Καθαρά Ρούχα» στο Άμστερνταμ, δήλωσε ότι τέτοιες υπεργολαβίες είναι συνηθισμένες στη βιομηχανία. «Είναι ευθύνη της Zara να γνωρίζει ποιος φτιάχνει τα ρούχα της», δήλωσε. «Σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν υπογράψει, είναι υπεύθυνη για οποιονδήποτε εμπλέκεται στην αλυσίδα προμηθειών. Η επιτήρηση είναι δική της ευθύνη.»

Νωρίτερα φέτος, εκατοντάδες εργαζόμενοι λιποθύμισαν σε εργοστάσια υφασμάτων στην Καμπότζη εξαιτίας της υπερβολικής ζέστης, των υπερωριών και της έκθεσής τους σε χημικά, θέτοντας μεγάλες εταιρίες λιανικής πώλησης όπως τις H&M, Marks & Spencer και την Inditex στο προσκήνιο και τους προμηθευτές τους υπό έρευνα.

Τον Ιούλιο, 300 εργαζόμενοι της Ισπανικής εταιρίας Zara διεξήγαγαν πορεία στη Μαδρίτη, διαμαρτυρόμενοι ότι το 80% του κυρίως γυναικείου προσωπικού εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (μικρής διάρκειας).

ΤΟΞΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΣΕ ΡΟΥΧΑ 14 ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η GREENPEACE

Ίχνη τοξικών ουσιών εντοπίστηκαν σε προϊόντα 14 μεγάλων εταιρειών παραγωγής ρούχων, σύμφωνα με την έκθεση «Dirty Laundry 2» της Greenpeace. Συγκεκριμένα η Οργάνωση αγόρασε σε 18 διαφορετικές χώρες δείγματα ρούχων των εν λόγω εταιρειών, τα οποία παράγονται στην Κίνα, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες και προχώρησε σε διαδικασία ελέγχων.

Κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με τη Greenpeace στα 2/3 των ενδυμάτων εντοπίστηκαν αιθοξυλεστέρες της νονυφαινόλης (ΝΡΕ), δηλαδή χημικά προϊόντα που συχνά χρησιμοποιούνται ως απορρυπαντικά στη βιομηχανία και στην παραγωγή υφασμάτων, συνθετικών και μη. Όταν αποσυντίθενται, παράγεται νονυφαινόλη, ένα ιδιαίτερα τοξικό υποπροϊόν.

«Η νονυφαινόλη προκαλεί ορμονικές διαταραχές» υπογράμμισε εκπρόσωπος της Greenpeace κατά την παρουσίαση της έκθεσης Dirty Laundry 2, υποστηρίζοντας ότι η ουσία μπορεί να μολύνει την τροφική αλυσίδα ενώ όταν βρεθεί εντός του οργανισμού μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη γονιμότητα αλλά και την ανάπτυξη.

«Δεν είναι απειλή μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες στις οποίες κατασκευάζονται τα υφάσματα, αλλά και στις χώρες που πωλούνται τα ρούχα αυτά λόγω των μεγάλων ποσοτήτων ΝΡΕ που διαρρέουν όταν πλένονται τα συγκεκριμένα ρούχα», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα η Greenpeace δημοσιοποίησε έκθεση με τίτλο «Dirty Laundry» σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας μεγάλες εταιρείες ενδυμάτων και υποδημάτων μολύνουν τα νερά των ποταμών στην Κίνα με χημικά απόβλητα. Η εκπρόσωπος της οργάνωσης υποστήριξε ότι μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, οι εταιρείες Puma και Nike δεσμεύτηκαν να αποκλείσουν κάθε χημική τοξική ουσία από την παραγωγική τους διαδικασία έως το 2020, ενώ αντίθετα η Adidas δεν δέχτηκε να δεσμευτεί για μια ανάλογη πρακτική.

Print Friendly, PDF & Email