Στο Ευρωκοινοβούλιο η αστυνομική ατιμωρησία για τον θάνατο του Ζακ

Η μητέρα του, Ελένη Κωστοπούλου, με αίτησή της στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής, ενημερώνει για τον ρόλο των αστυνομικών στο λιντσάρισμα του γιου της και διαμαρτύρεται για την αθώωσή τους από την ελληνική Δικαιοσύνη.

Το ζήτημα της αστυνομικής βίας και της αστυνομικής ατιμωρησίας φέρνει στο Ευρωκοινοβούλιο η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του Ζακ, ενημερώνοντας με αίτησή της την Επιτροπή Αναφορών της Ευρωβουλής για τον ρόλο των αστυνομικών στο άγριο λιντσάρισμα του ακτιβιστή μέχρι θανάτου και διαμαρτύρεται για την αθώωσή τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η κ. Κωστοπούλου υπογραμμίζει στην αίτησή της ότι η αστυνομική κτηνωδία και η υπερβολική χρήση βίας έχουν πάρει τεράστιες διαστάσεις στην Ελλάδα και ζητά από τους ευρωβουλευτές «να χρησιμοποιήσουν τις δυνάμεις τους για να σταματήσουν αυτές τις πρακτικές που αντιτίθενται στη δημοκρατία και στη δικαιοσύνη και να διασφαλίσουν τον σεβασμό της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας».

Η αίτηση φέρει τον αριθμό 0605/2022, κατατέθηκε στα τέλη Ιουνίου και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της Επιτροπής Αναφορών, ύστερα από την υιοθέτησή της από την επιτροπή. Την αίτηση μπορεί να συνυπογράψει στην ιστοσελίδα της επιτροπής όποιος το επιθυμεί, προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξή του στο αίτημα. Η κ. Κωστοπούλου επισημαίνει ότι είναι πρόθυμη να παρουσιάσει την υπόθεση ενώπιον της επιτροπής, η οποία αποτελείται από 35 ευρωβουλευτές.

Η κατάθεση αίτησης ή διαμαρτυρίας στο Ευρωκοινοβούλιο αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα που ορίζεται στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ε.Ε. Κάθε πολίτης της Ε.Ε. ή κάτοικος κράτους-μέλους, όπως και ενώσεις, εταιρείες ή οργανώσεις με έδρα στην Ε.Ε., έχει τη δυνατότητα να καταθέτει ατομικά ή από κοινού αναφορές για ζητήματα δημοσίου συμφέροντος ή ατομικά, που σχετίζονται με την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ή να καλέσει το Ευρωκοινοβούλιο να τοποθετηθεί.

Στην αίτησή της, η κ. Κωστοπούλου επισημαίνει ότι υπάρχει βίντεο που δείχνει την κτηνώδη και απάνθρωπη μεταχείριση του γιου της από τέσσερις αστυνομικούς που τον κλοτσούσαν, τον χτυπούσαν και τον έσερναν στο πεζοδρόμιο ενώ αιμορραγούσε, δεν μπορούσε να αναπνεύσει και χρειαζόταν επειγόντως ιατρική βοήθεια. «Του πέρασαν χειροπέδες τόσο σφιχτά που οι διακομιστές δεν μπορούσαν να τις κόψουν και δεν έγινε καμία απολύτως προσπάθεια ανάνηψης», αναφέρει. Προσθέτει ότι τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα χτυπήματα που δέχτηκε ο γιος της προκάλεσαν τον θάνατό του.

Ελένη Κωστοπούλου στην «Εφ.Συν.»:
«Δικαιοσύνη και κυβέρνηση εθελοτυφλούν»

Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στη δολοφονία του Ζακ όχι μόνο αθωώθηκαν από την ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά πανηγύρισαν με «ζήτω» μετά την αθωωτική απόφαση και κατηγόρησαν την οικογένειά μας ότι τους προκάλεσε ταλαιπωρία και διασυρμό. Η ελληνική Δικαιοσύνη και η ελληνική κυβέρνηση εθελοτυφλούν και συμμετέχουν κι αυτές στην ατιμωρησία και τον αυταρχισμό της αστυνομίας.

Ολοι οφείλουμε να κάνουμε τα μέγιστα για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο και να μην υπάρχουν ευνοούμενοι και προνομιούχοι πολίτες. Πρέπει να αντιδράμε και, όπως έλεγε ο Ζακ, να μην κλείνουμε τα μάτια στην αδικία και τη βία.

πηγή: kar.org.gr

Print Friendly, PDF & Email