Μεταβαίνει στα κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου – Στο επίκεντρο το Κυπριακό

Στα κατεχόμενα μεταβαίνει σήμερα το βράδυ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο μικροσκόπιο θα είναι οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό. Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ η Τουρκοκυπριακή πλευρά είναι σε συνεχή διαβούλευση με την ομάδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η υπόθεση της Κύπρου είναι κοινή υπόθεση με την Τουρκία.

Πρόσθεσε ότι αύριο Πέμπτη θα έχει διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Στο μεταξύ, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι είναι υπέρ μιας συμφωνίας στο Κυπριακό μέσω της διαπραγματευτικής οδού, λέγοντας ότι οι πιθανότητες έναρξης και επιτυχίας στις διαπραγματεύσεις θα αυξηθούν, εάν γίνει αποδεκτή η κυριαρχική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι, που έχουν δημιουργήσει το δικό τους «κράτος» δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνουν μπάλωμα στην Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε να αποκοπούν από τη διασύνδεσή τους με την Τουρκία.

Παράλληλα είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αξιολογήσει την πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για την πιθανότητα διορισμού Ειδικού Αντιπροσώπου.

Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου στο πλαίσιο της επετείου της τουρκικής εισβολής, θα γίνουν μια σειρά από εγκαίνια.

Συνάντηση Τσαβούσογλου – Λαβρόφ

Με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ θα συναντηθεί σήμερα στην Τουρκία ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσβαούσογλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που θα γίνει στην Αττάλεια, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας καθώς και περιφερειακά θέματα.

Τσαβούσογλου και Λαβρόφ θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο, τη Βόρεια Αφρική, το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, την Κεντρική Ασία, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Συρία και τη Λιβύη.

Ακόμη, οι δύο πλευρές θα συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της πανδημίας καθώς και τη χρήση και παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στην Τουρκία.

«Στηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση» οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και εξακολουθούν να απευθύνουν έκκληση για διάλογο και σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, σημείωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στα κατεχόμενα για τα εγκαίνια στρατιωτικής βάσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Παράλληλα, επανέλαβε την πάγια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών ως προς το Κυπριακό για έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή.

πηγή: dialogos.com.cy

Print Friendly, PDF & Email