Με λίγες κουβέντες…

• ΤΟΥΡΚΙΑ: Δύο πρώην ανώτατοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας (ο ένας ήταν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών) καταδικάστηκαν χθες σε ισόβια για το φόνο του αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ πριν από 14 χρόνια. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στην ετυμηγορία των δικαστών αναφέρεται ότι η δολοφονία του Ντινκ εξυπηρετούσε τους στόχους του δικτύου του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (ζει στις ΗΠΑ από το 1999), το οποίο είχε διεισδύσει ως τα υψηλά κλιμάκια των δυνάμεων ασφαλείας, του στρατού και του κρατικού μηχανισμού. Σημειώνεται ότι ο Ντινκ ήταν εκδότης της δίγλωσσης εβδομαδιαίας εφημερίδας «Agos» και εκτελέστηκε τον Ιανουάριο του 2007, καθώς έβγαινε από τα γραφεία της στην Κωνσταντινούπολη.

• Ολοένα και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, μου έρχεται στον νου η διάσημη ρήση ενός Περουβιανού στρατηγού, του Όσκαρ Μπεναβίντες: «Για τους φίλους μου τα πάντα, για τους εχθρούς μου ο νόμος»!

• Δεν ήταν μόνο οι υγειονομικοί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Και σε άλλους τομείς που κρίθηκαν ως «βασικές υπηρεσίες» η πλειονότητα των εργαζομένων είναι γυναίκες. Αποτελούν το 93% των παιδοκόμων και βοηθών δασκάλων, το 95% των οικιακών βοηθών και καθαριστών, το 82% των ταμιών σε σούπερ μάρκετ. Χάρη σε αυτές, που δεν έχουν την επιλογή ούτε τη δυνατότητα της κοινωνικής αποστασιοποίησης για να προστατευτούν από τον ιό, σε σημαντικό βαθμό διατηρήθηκαν ενεργά τα υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά μας συστήματα.

• Το επίσημο κράτος γιόρτασε το 1821 με κλειστές φιέστες, διαστρέβλωση της ιστορίας και όρκους υποτέλειας στη Δύση. Την ίδια ώρα, το NATO και οι ΗΠΑ του «δημοκρατικού» Μπάιντεν καλλιεργούν νέο ψυχροπολεμικό κλίμα. 200 χρόνια μετά, επίκαιρος ο αγώνας για ελευθερία, ανεξαρτησία, δημοκρατία.

• Η συνολική ρύθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων παραπέμπεται για τη Σύνοδο του Ιουνίου. Η Σύνοδος Κορυφής αποτελεί σταθμό, καθώς στέλνει θετικό μήνυμα με προσεκτικό χειρισμό, προκειμένου να συμβάλει στην ομαλή πορεία των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά και ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό στα τέλη Απριλίου.

• Η Άγκυρα εκβιάζει με μοντέλο Κριμαίας στην Κύπρο. Η Τουρκία προετοιμάζει σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων. Εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της… ο στρατηγικός στόχος της κατοχικής Τουρκίας είναι ο πλήρης έλεγχος της Κύπρου, που μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα μέσα από ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο…

• Ακούγοντας τις τελευταίες ημέρες υπουργούς της κυβέρνησης να χαρακτηρίζουν «αχρείαστο κόστος» την επίταξη ιδιωτικών κλινικών (Βορίδης) ή να υποστηρίζουν πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για περισσότερες ΜΕΘ» (Γεραπετρίτης), αναρωτιέται κανείς αν είναι η οίηση, η έλλειψη ενσυναίσθησης ή απόλυτος κυνισμός που τους οδηγεί σε τέτοιου είδους δηλώσεις.

• Ο Νετανιάχου δεν τα κατάφερε, όπως προεξοφλούσε αυτός και οι οπαδοί του. Ίσως γιατί, παρότι δεινοί πολιτικοί παίκτες, ξέχασαν έναν πολύ βασικό κανόνα της πολιτικής: ότι δεν υπάρχει ψήφος επιβράβευσης για τα πεπραγμένα μιας κυβέρνησης, αλλά ψήφος για το μέλλον.

• Η πανδημία βάθυνε το χάσμα

ΕΡΕΥΝΑ που έγινε σε ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία μετά το πρώτο κύμα του κορωνοϊού έδειξε πως μπορεί να αυξήθηκαν οι ώρες που άντρες και γυναίκες αφιερώνουν στις δουλειές της φροντίδας και του σπιτιού, αλλά ενώ οι άντρες τις αύξησαν κατά μέσο όρο 10 ώρες την εβδομάδα, οι γυναίκες επιβαρύνθηκαν με ακόμα 15 ώρες ή 31% περισσότερο: πριν από την πανδημία οι άντρες αφιέρωναν 25 ώρες και οι γυναίκες 35. Μετά αυξήθηκαν στις 50 και 65, αντίστοιχα. Στο δε Βέλγιο οι στατιστικές έδειξαν πως άντρες και γυναίκες αύξησαν τον χρόνο που αφιέρωναν καθημερινά στα παιδιά και το νοικοκυριό, αλλά οι γυναίκες εξακολουθούσαν να προσφέρουν 30 λεπτά περισσότερα την ημέρα από τους άντρες και εκείνοι απολάμβαναν μία ώρα περισσότερο ελεύθερο χρόνο από αυτές.

Πάλλας Βαγγέλης Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Print Friendly, PDF & Email