Ο τουρισμός ως κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη

γράφει στο peripteron.eu η Βίκυ Λοΐζου, Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης

Η πανδημία δημιούργησε πρωτόγνωρες συνθήκες με σημαντικές συνέπειες στον τομέα του τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως. Πρώτο μας μέλημα είναι η επιβίωση του κλάδου, λαμβάνοντας μέτρα για τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους του. Στόχος μας είναι το άνοιγμα της φετινής σεζόν με ασφάλεια για τους επισκέπτες, τους εργαζόμενους, αλλά και τους κατοίκους. Παραμένει, όμως, πάντα προτεραιότητα η «μεγάλη εικόνα», που είναι η μακροπρόθεσμη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, καθώς ο ελληνικός τουρισμός, μπορεί να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για να επανέλθει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημία.

Η Ελλάδα, ως τουριστικός προορισμός έχει ένα διττό χαρακτήρα. Ως προς το παραδοσιακό προϊόν, λόγω του δίπτυχου ήλιος και θάλασσα, είναι μία ώριμη και εδραιωμένη τουριστική αγορά. Ταυτόχρονα, όμως, η χώρα αποτελεί έναν εν δυνάμει αναπτυσσόμενο προορισμό, καθώς διαθέτει ανεξερεύνητο και αναξιοποίητο πλούτο. Οι περιοχές και τοπικές κοινότητες που δεν έχουν ακόμα αναδειχθεί τουριστικά μπορούν να ενισχύσουν περισσότερο την οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για τόπους της νησιωτικής, και ηπειρωτικής Ελλάδας που μπορούν να συνδυάσουν υπαίθριες δραστηριότητες αλλά και γαστρονομικά προϊόντα μοναδικής ποιότητας, μετατρέποντας τη διαμονή στη χώρα μας σε μία αξέχαστη εμπειρία.

Η επώδυνη «παύση» εργασιών που επέβαλαν οι συνθήκες μπορεί να θεωρηθεί και ως ευκαιρία που βοήθησε τη χώρα να εντοπίσει τις αδυναμίες της και παράλληλα να αναδείξει τις δυνατότητες του τουριστικού τομέα για την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Τώρα, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας μέσω ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος. Με το 10ετές στρατηγικό σχέδιο που καταρτίζεται για πρώτη φορά με σκοπό τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, εισάγουμε ένα νέο παράδειγμα που είναι πιο πράσινο, πιο ψηφιακό και πιο προσβάσιμο. Ένα μοντέλο που θα αξιοποιεί όλους τους διαθέσιμους πόρους και θα συνδέει τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση, προκειμένου να λειτουργήσει ως «όχημα» που θα προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας στους δυνητικούς καταναλωτές τους, τους επισκέπτες.

Αυτή η νέα τουριστική στρατηγική λαμβάνει υπόψη τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες του κλάδου, το μέγεθος των επιχειρήσεων, την κατάρτιση του τουριστικού εργατικού δυναμικού, τις ανάγκες χρηματοδότησης, την ανάπτυξη της εσωτερικής τουριστικής αγοράς και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου.

Στο πλαίσιο αυτό, αξιοποιούμε εργαλεία χρηματοδότησης όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Προωθούμε την τοπική – περιφερειακή διάσταση της τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής έχοντας ως γνώμονα την ενσωμάτωση του τόπου, της παραγωγής, του πολιτισμού και των ανθρώπων στο τουριστικό μας προϊόν. Στόχος μας είναι μια πρόταση πιο διαφοροποιημένη που θα αναδεικνύει τις ομορφιές της χώρας μας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και θα μπορεί να προσελκύσει όχι μόνο περισσότερους επισκέπτες, αλλά και να εξασφαλίσει μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη.

Το τοπίο, τα προϊόντα και οι άνθρωποι συνθέτουν εν τέλει την εμπειρία του επισκέπτη. Στο υπουργείο Τουρισμού, εργαζόμαστε συστηματικά για να κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα στην οποία αξίζει να ζεις ώστε να προσελκύσουμε όχι μόνο επισκέπτες αλλά και μακροχρόνια διαμένοντες, από την ηλικιακή ομάδα της ασημένιας οικονομίας έως τους ψηφιακούς νομάδες.

Το μέλλον μπορεί να είναι πραγματικά φωτεινό αν δουλέψουμε όλοι μαζί κυβέρνηση, τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιωτικός τομέας ώστε να αντιμετωπίσουμε τυχόν αδύνατα σημεία και να αναδείξουμε όσα κάνουν την Ελλάδα έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.