Μαρουάν Τουμπάσι: Προχωρώντας μπροστά

Άρθρο του Πρέσβη του Κράτους της Παλαιστίνης, της Α.Ε. Μαρουάν Τουμπάσι,
που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, ΕΦΣΥΝ

Η παράνομη κατοχή και το καθεστώς του απαρτχάιντ του Ισραήλ εδραιώθηκαν και επιβίωσαν έως και σήμερα και εξαιτίας του λόγου ότι ποτέ δεν απαγγέλθηκαν κατηγορίες στο Ισραήλ ή στους παράνομους εποίκους του για τα εγκλήματα και τις παραβιάσεις τους. Οπως και η ίδια η διεθνής κοινότητα βρίσκεται εγκλωβισμένη σε μια κατά περίσταση κρίση, παραμένοντας απρόθυμη να αντιμετωπίσει έμπρακτα τη δομή που την καλύπτει. Αυτό που παρατείνει αυτήν τη μη βιώσιμη και εκρηκτική πραγματικότητα είναι η παράνομη κατοχή του Ισραήλ, η αδιάκοπη κατοχή του στον
παλαιστινιακό λαό, η αποικιοκρατική του επιχείρηση και το καθεστώς του απαρτχάιντ. Ο στόχος των καταπιεστικών δομών του Ισραήλ είναι ατράνταχτος. Ο στόχος του Ισραήλ και το εθνικό σχέδιο της συνεχιζόμενης εκποίησης και εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού και η εμφύτευση παράνομων εποίκων καταστρέφουν συστηματικά τις εναπομείνασες προοπτικές για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος.

Η συνεχιζόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού αποτελεί εκστρατεία ύπουλης απάρνησης του δικαιώματος αυτοδιάθεσης. Τα ισραηλινά εγκλήματα, που διαπράττονται με μύριους τρόπους, κάθε μέρα και κάθε ώρα της ημέρας, είναι οι κύριοι παράγοντες αποσταθεροποίησης στην περιοχή. Τα καθημερινά ισραηλινά εγκλήματα δείχνουν επίσης την απόλυτη περιφρόνησή του για το διεθνές δίκαιο και το πολυσύνθετο παγκόσμιο σύστημα. Η βαρβαρότητα της παράνομης κατοχής του Ισραήλ και της υποταγής του παλαιστινιακού λαού, είτε με την πολιορκία είτε με την κατάληψη εδαφών είτε με την εξορία είτε υποβιβάζοντάς τους σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, δεν μπορεί να υποτιμάται. Στόχος μας είναι να τερματίσουμε αυτήν την αναξιοπρέπεια, παρά να συνεχίσουμε να εξετάζουμε τη διαστρωμάτωση του πόνου και της αδικίας θρηνώντας για τον τεράστιο ανθρώπινο πόνο και τις απώλειες που επιφέρει. Αυτό απαιτεί επείγουσα και αποτελεσματική πολιτική, νομική και διπλωματική δράση για να διασφαλιστεί η λογοδοσία αυτή που θα ασκήσει πίεση για να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα, παράλληλα με την
ανάληψη δράσεων για την επανέναρξη μιας πολιτικής διαδικασίας μέσω ενός πολυμερούς μηχανισμού που θα στοχεύει να τερματίσει, αντί να διαχειριστεί επ’ αόριστον, την τρέχουσα παράνομη αποικιακή κατοχή του Ισραήλ.

Η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να κατανοήσει την ακανθώδη κατάσταση και να εδραιώσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για:
1. Να αντιμετωπίσει την παράνομη αποικιακή κατοχή του Ισραήλ με όλα τα νόμιμα μέσα, πολιτικά, διπλωματικά και νομικά.
2. Να επιδιώξει την επίδοση ευθύνης για τα εγκλήματα του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της διερεύνησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου· και
3. Να λάβει προληπτικά μέτρα για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δράσει συλλογικά, και τα κράτη πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία να σταματήσουν τις παραβιάσεις του Ισραήλ και να προστατεύσουν τα παλαιστινιακά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης, βάσει του διεθνούς δικαίου. Πράγματι, τα κράτη πρέπει να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι του παλαιστινιακού λαού,
συμπεριλαμβανομένων των εκατομμυρίων Παλαιστινίων προσφύγων, και να τους βοηθήσουν να πραγματώσουν τη δικαιοσύνη και τα αναφαίρετα δικαιώματά τους, της αυτοδιάθεσης χωρίς διακρίσεις. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό όχι μόνο για την Παλαιστίνη, αλλά για την εγκυρότητα και τη συνεχή βιωσιμότητα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες.

Για να επιτευχθεί μια ειρηνική λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να τηρήσει την ευθύνη και την υποχρέωσή της, με λίγα λόγια η διεθνής διπλωματία να κινητοποιηθεί και πολιτικά για τον τερματισμό των εγκλημάτων και της παράνομης κατοχής του Ισραήλ. Η πολυμέρεια παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, και το ζήτημα της Παλαιστίνης παραμένει μια δοκιμασία για τη διεθνή δέσμευση σε αυτές τις αρχές και αξίες.

Το κράτος της Παλαιστίνης θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά στη διεθνή κοινότητα για να εξασφαλίσει υποστήριξη και αλληλεγγύη για τον δίκαιο σκοπό και αγώνα της Παλαιστίνης και θα συνεχίσει να εργάζεται σθεναρά για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμπεριλαμβανομένης της αυτοδιάθεσης, της ανεξαρτησίας και του δικαιώματος επιστροφής, καθώς και για την εξεύρεση δίκαιης λύσης στο Παλαιστινιακό ζήτημα σε όλες τις πτυχές του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Print Friendly, PDF & Email