Οι οργανώσεις για τα δικαιώματα καλούν την Ε.Ε. να απαγορεύσει το «Pegasus»

Με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, 86 οργανώσει για τα ανθρώπινα δικαιώματα την καλούν να απαγορεύσει τη χρήση του κατασκοπευτικού προγράμματος «Pegasus» της ισραηλινής εταιρείας NSO, το οποίο κυβερνήσεις χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν δημοσιογράφους, ακτιβιστές, πολιτικά πρόσωπα και απλούς πολίτες. Επίσης την καλούν να αναλάβει δράση, ώστε να απαγορευθεί η αγορά, πώληση, μεταφορά, εισαγωγή και εξαγωγή του ισραηλινού προγράμματος παρακολούθησης.

Μεταξύ των οργανώσεων που υπογράφουν την επιστολή προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, είναι οι Διεθνής Αμνηστία, η Access Now και το Digital Rights Foundation, που σημειώνουν ότι το πρόγραμμα της NSO «έδωσε τη δυνατότητα για παραβιάσεις ή καταχρήσεις δικαιωμάτων που σχετίζονται με θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, μεταξύ των οποίων το δικαίωμα του συνέρχεσαι και η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης».

Επισημαίνουν επίσης ότι η χρήση του «Pegasus» από αυταρχικές κυβερνήσεις «μπορεί να διευκολύνει εξωδικαστικές εκτελέσεις και δολοφονίες, αλλά και εξαφανίσεις προσώπων», ενώ επισυνάπτουν τα στοιχεία που έφεραν στο φως τα συνεργαζόμενα ΜΜΕ που αποκάλυψαν το σκάνδαλο «Pegasus».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη προσθέσει τον όμιλο της NSO στη «μαύρη λίστα» εταιρειών, ωστόσο δεν είναι σαφές πώς θα αντιδρούσαν οι χώρες μέλη της Ε.Ε. στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ της ισραηλινής εταιρείας.

Άλλωστε, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπό τον Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί το πρόγραμμα «Pegasus» για να στοχεύσει δημοσιογράφους και επικριτές τους, ενώ το πρόγραμμα φέρεται ότι έχει αγοραστεί και από τη Γερμανία και την Ισπανία.

Από την πλευρά της η NSO υποστηρίζει ότι το πρόγραμμά της έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, του εμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας, αλλά δεν μπορεί να ελέγξει αν γίνεται κακή χρήση από όσους το αγόρασαν.

πηγή: efsyn.gr

Print Friendly, PDF & Email