Γ. Πατούλης: «Ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις με επιτελικό κράτος και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»

Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη στη θεματική συζήτηση του Delphi Economic Forum με αντικείμενο την Περιφερειακή Διακυβέρνηση

Γ. Πατούλης: «Ήρθε η ώρα για μεταρρυθμίσεις με επιτελικό κράτος και πολυεπίπεδη διακυβέρνηση»

Στην ανάγκη προώθησης τολμηρών μεταρρυθμίσεων προς την κατεύθυνση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, για να έρθει το κράτος πιο κοντά στις ανάγκες του πολίτη μέσα από την αξιοποίηση του αυτοδιοικητικού θεσμού, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ κατά την τοποθέτησή του σε κύκλο συζήτησης του Delphi Economic Forum με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση: η επόμενη ημέρα».

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Νίκος Ανδρίτσος.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι παρά τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις, η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση δεν έχει ουσιωδώς εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα το κεντρικό κράτος να έχει ακόμα τον απόλυτο έλεγχο και να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες ερήμην τους: «Δίνεται εσφαλμένα η εντύπωση ότι έχουμε ήδη περάσει στο μοντέλο του επιτελικού κράτους και της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης. Δυστυχώς όμως, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Εδώ και δεκαετίες όλοι μιλάμε για την αποκέντρωση, και αποκέντρωση δεν γίνεται».

« Θεμέλιο για την ανάπτυξη της χώρας η περιφερειακή διακυβέρνηση»

Με αφορμή τις μετρήσεις που αποτυπώνονται στο Ευρωπαϊκό Βαρόμετρο και αναδεικνύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις περιφερειακές και τοπικές αρχές, ιδίως μετά την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, ο Περιφερειάρχης Αττικής χαρακτήρισε ώριμες τις συνθήκες για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν την περιφερειακή διακυβέρνηση θεμέλιο για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «Η επόμενη μέρα δεν μπορεί να είναι ίδια με τη χθεσινή. Τώρα ήρθε η ώρα για μεταρρύθμιση ουσίας, με συγκεκριμένα βήματα και ξεκινώντας από την οικονομία», κάτι που προϋποθέτει «ισχυρές κι ανεξάρτητες οικονομικά Περιφέρειες, με επαρκείς και θεσμοθετημένους πόρους, για να εκτελούν τα αναγκαία έργα. Περιφέρειες που θα έχουν αποφασιστικό ρόλο και λόγο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των αναπτυξιακών χρηματοδοτικών προγραμμάτων».

«Απολύτως αναγκαία η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας»

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην ανάγκη μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από τις αρμόδιες υπηρεσίες, το προσωπικό τους, την κτιριακή υποδομή και τον εξοπλισμό τους, καθώς – κυρίως – και τους απαιτούμενους πόρους. Τόνισε δε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακές αρχές, ιδίως με την υποστελέχωση του προσωπικού μέσα από την κινητικότητα και την αδυναμία πρόσληψης νέων εργαζομένων για την κάλυψη διαρκών αναγκών.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Υγείας, που θα προσφέρει στις Περιφέρειες τη δυνατότητα για μεγαλύτερη παρέμβαση στην χάραξη και εφαρμογή των πολιτικών επί της δημόσιας υγείας, αξιοποιώντας την καλή γνώση των δυνατοτήτων και των ελλείψεων σε τοπικό επίπεδο και κεφαλαιοποιώντας την εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Περιφερειάρχης Αττικής υπογράμμισε ότι οι Περιφέρειες είναι έτοιμες να αναλάβουν μια σειρά αρμοδιοτήτων που θα μεταφερθούν σε αυτές, με βάση την αρχή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, της επικουρικότητας, της εγγύτητας και της αποτελεσματικότητας, όπως αποδεικνύει η διεθνής και η ευρωπαϊκή εμπειρία και πρόσθεσε: «έχουμε θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της».

Print Friendly, PDF & Email