Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια

Η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» στην οποία συμμετέχουν 24 γυναικείες οργανώσεις και φεμινιστικές συλλογικότητες, εκφράζει την οργή της για την απόσυρση και απόρριψη από την Τουρκική Κυβέρνηση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» που είναι γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Οι γυναικείες οργανώσεις ξεσηκώθηκαν την επόμενη μέρα, υπογραμμίζοντας την έκταση της βίας και τις περίπου 300 γυναικοκτονίες το χρόνο, πολλές από τις οποίες μένουν ατιμώρητες. Η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2011, τέθηκε σε ισχύ το 2014 όταν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 10 χωρών που την υπέγραψαν και υπογράφηκε, από την ΕΕ το 2017. Είναι το πρώτο διεθνώς νομικά δεσμευτικό κείμενο του είδους του – τα κράτη που την επικυρώνουν πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.

Η χώρα μας ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε την Σύμβαση τον Μάϊο 2011, η οποία κυρώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση με τον Νόμο 4531/2018 – ΦΕΚ 62/Α/5-4-2018 από τη Βουλή των Ελλήνων. Η «Επιτροπή για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια» εκτιμά ως ιδιαίτερα επικίνδυνο το πισωγύρισμα αυτό της Τουρκίας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών στη γείτονα χώρα – ιδιαίτερα εν μέσω της κρίσης από την πανδημία Covid, έχει αποστείλει μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις γυναικείες οργανώσεις στην Τουρκία και θα επιδώσει Ψήφισμα στην Τουρκική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Print Friendly, PDF & Email