Επί τάπητος η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών
Η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για φορολόγηση των υπερκερδών που αποκομίζουν οι τράπεζες από τις αυξήσεις στα επιτόκια και η αξιοποίηση των εσόδων από το κράτος με σκοπό τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πληρώνουν φουσκωμένες δόσεις, τίθεται σήμερα Δευτέρα 1η Ιουλίου 2024 ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.
Η πρόταση νόμου, την οποία υπογράφει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης και Στήριξης Δανειοληπτών. Στη συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, και εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Από τη συνεδρία αναμένεται να ξεκαθαρίσει κατά πόσο υπάρχει ή όχι πολιτική βούληση από την κυβέρνηση, καθώς και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, για φορολόγηση των υπερκερδών και στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στην επιστολή του, η οποία συνοδεύει την πρόταση νόμου, υποδεικνύει ότι λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων στα επιτόκια οι τράπεζες παρουσιάζουν αύξηση στα έσοδα και την κερδοφορία τους της τάξης του 97%.
Την ίδια ώρα, προσθέτει, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις επωμίζονται υπέρμετρα οικονομικά βάρη, τα οποία επηρέασαν καταλυτικά την ικανότητά τους για αποπληρωμή των δανείων τους, συνεπεία της σημαντικής μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματός τους. «Η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης συνιστά ουσιώδη επιταγή και συστατικό στοιχείο κάθε σύγχρονης κοινωνίας και κάθε δημοκρατικού κράτους», υποδεικνύει χαρακτηριστικά ο Στ. Στεφάνου. Τονίζει επίσης ότι το μέτρο εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, μέσω ενός δικαιότερου επιμερισμού των οικονομικών βαρών εντός της κοινωνίας, κατά τρόπο που να μη διασαλεύεται με οποιοδήποτε τρόπο το δημοσιονομικό ισοζύγιο και να μην πλήττεται η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σημειώνεται ότι η πρόταση νόμου προνοεί την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 5% επί των αυξημένων εσόδων των τραπεζών για τα φορολογικά έτη 2024 και 2025. Από την εφαρμογή της αναμένεται ότι θα προκύψουν έσοδα ύψους 50 εκατ. ευρώ το χρόνο για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Επισημαίνεται, επίσης, ότι στην πρόταση υπάρχει πρόνοια για διασφάλιση των δανειοληπτών, καθώς αναφέρεται ότι σε περίπτωση που τράπεζα επιχειρήσει να μετακυλίσει τον οικονομικό αντίκτυπο από την επιβολή του τέλους στους πελάτες της, θα της επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο θα ανέρχεται στο 150% του μετακυλισθέντος ποσού.
320 ευρώ το μήνα αύξησηστη δόση
Τα επιτόκια των δανείων υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.
Ενδεικτικά, στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια ο μέσος όρος ανήλθε τον Απρίλιο 2024 στο 4,62%, σε σύγκριση με 2,04% τον αντίστοιχο μήνα το 2022. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 126%.
Για ένα δάνειο ύψους 150 χιλ. ευρώ το πρόσθετο βάρος το οποίο έχει φορτωθεί στους δανειολήπτες είναι 3.870 ευρώ το χρόνο ή 323 ευρώ το μήνα περίπου.
Επίσης, στα νέα στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες χρεώνουν πλέον επιτόκιο 4,7%, σε σύγκριση με 2,2% πριν δύο χρόνια.
πηγή: dialogos.com