Εμείς και οι άλλοι…

γράφει στο peripteron.eu ο Βαγγέλης Πάλλας, Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

«O κόσμος δεν ακούει την Αριστερά» δεν εμπνέει και ας έχουμε παρατεταμένη κρίση, λένε τα αστικά ΜΜΕ, με άμεσους αποδέκτες αυτής της γραμμής πολλά μικροαστικά στρώματα, που είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα διερωτώνται.

Αυτή η γραμμή μάλιστα υιοθετείται πλήρως από τους αντιπάλους της Αριστεράς, οι οποίοι προβάλλουν τα εκλογικά αποτελέσματα των μικροαστικών στρωμάτων ως η δική τους θέση απέναντι στην Αριστερά. Στα ΜΜΕ και στο δημόσιο διάλογο, το θέαμα, η εντύπωση, και η συναισθηματική διάσταση έχουν κυριεύσει στην ενημέρωση.

Το σκηνικό σήμερα στήνεται σε μια τρομακτική πραγματικότητα (πρόσφυγες, φορολογικό) στην οποία νηφάλιες φωνές δεν ακούγονται, αντιθέτως διαστρεβλώνονται για να χωρέσουν σε αστικά διλήμματα και ταυτόχρονα προβάλλονται όλο και περισσότερο φωνές οι οποίες μέχρι χθες λειτουργούσαν ως εσωτερική Τρόικα.

Διανύοντας ήδη μια δεκαετία οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, επιλέγουμε και αδιάκριτα σκεφτόμαστε ακόμη όσα συνέβησαν.

Ένα από τα κεντρικά διακυβεύματα είναι το «εμείς» και οι «άλλοι». Η αριστερά και η δεξιά, έλληνες και ξένοι. Ο βασικός «διάλογος» αναλώνεται στον φόβο των εθνικιστών και φασιστών και στον τρόπο αποτροπής τους από την απόκτηση ισχύος.

Τα δίπολα αυτά καθιέρωσαν νέες εξουσίες και ανέδειξαν και επισκίασαν το πραγματικό γεγονός, ότι ο καπιταλισμός μετά από την παγκοσμιοποίηση επελαύνει με οποιοδήποτε πρόσωπο είναι απαραίτητο.

Άλλοτε χρησιμοποιεί τα φαντάσματα του παρελθόντος, άλλοτε προβάλει την ανάγκη της κανονικότητας και την ασφάλεια και τάξη.

Ακόμη και οι λέξεις διαχωρίζονται στις «ορθές» και τις «λάθος».

Το πολιτικό-κοινωνικό σύστημα δημιουργεί όλο και περισσότερες καρικατούρες για να προβληθούν ως εναλλακτικές, μεταξύ σοβαρού και αστείου και να τραβήξουν την προσοχή άλλου.

Το νέο μπορεί να είναι απλά η εναλλαγή στην εξουσία, αλλά μπορεί η εναλλαγή αυτή να δώσει χρόνο για να αναπτυχθεί το νέο. Ο μηχανισμός της κρατικής αστικής τάξης όπως έλεγε και ο Μάρξ πρέπει να διαλυθεί και να κτιστεί ένα άλλο κράτος εργατικό. Η αλήθεια είναι μία και δεν μπορεί να καταγραφεί στις εκλογές, ούτε μπορεί να τεθεί σαν ερώτημα στα αστικά μέσα. Δεν είναι τυχαίο που για τα ΜΜΕ η Αριστερά «κάνει συμμαχίες μόνο με τον εαυτό της» παραγνωρίζοντας τις πολύμορφες δράσεις και συμμαχίες απ’ τα κάτω, με κόσμο που ουδεμία σχέση με την Αριστερά έχει. Αυτά τα ερωτήματα δεν υπάρχει περίπτωση να καταγραφούν ρητά ούτε στις δημοσκοπήσεις ούτε στα τηλεοπτικά πάνελ διότι πολύ απλά τα αποκλείει η ίδια η δομή του αστικού επικοινωνιακού συμπλέγματος.

Στις κοινωνίες όταν χρειάζεται η συνοχή της, έχει ανάγκη το κακό να επικεντρώνεται στον «άλλο» γιατί, εάν δεν υπήρχε ο «άλλος» πώς θα διαχειριζόταν η αστική τάξη την ταξική της αδυναμία;

Στις κοινωνίες όλα είναι απρόσωπα, όπου όλα είναι ξανά και έχουν τον χαρακτήρα του «άλλου» . Τότε στρέφονται στην ασφάλεια του «εμείς». Το «εμείς» όμως προϋποθέτει και το «άλλοι».

Σε αυτή την πραγματικότητα τα μικροαστικά στρώματα προτιμούν το μικρότερο ρίσκο, την μικρότερη δέσμευση και τα γρήγορα αποτελέσματα. Προτιμούν να χτίζουν αφηγήματα και όταν γκρεμίζονται να ξαναδοκιμάζουν. Η εργατική τάξη όμως συμπιέζεται σε πραγματικό χρόνο.

Η διαχείριση του «νέου» απέναντι στο «παλιό» και η εκρηκτική παρουσία στα ΜΜΕ είναι το πλεονέκτημα της Αριστεράς. Σε αυτές τις συνθήκες με την κυριαρχία του θεάματος, είναι σημαντικό για όσους επιθυμούν εναλλακτική απάντηση να στηρίξουν το «νέο».

Το ερώτημα του ποιητή «τι θα απογίνουμε χωρίς βαρβάρους» έχει χάσει την αστεία χροιά του. Κάθε κοινωνία έχει τους «βαρβάρους» του. Η βαρβαρότητα είναι στη φύση κάθε ανθρώπου και δεν είναι τόσο αθόρυβη. Η βαρβαρότητα κρύβεται κάτω από την γλώσσα μας, μέσα στα σχόλιά μας, πίσω από την ανάσα μας. Κάθε μέρα είναι εκεί και μας χαμογελάει στον καθρέπτη. Μας υπενθυμίζει ότι είμαστε ικανοί για το καλύτερο και το χειρότερο, είμαστε «εμείς» και οι «άλλοι» συγχρόνως.

Σήμερα η εποχή μας χαρακτηρίζεται από ενοχές. Ενοχές για όλα που βιώσαμε, που βιώνουμε, αλλά για όλα φταίνε … «οι άλλοι».

 

Print Friendly, PDF & Email