«Ελληνικού τύπου» καταστολή των μεταναστών θέλει η βρετανίδα υπ. Εσωτερικών, ζήλεψε τον Μηταράκη

«Η Πρίτι Πατέλ (η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών) σχεδιάζει μια ελληνικού τύπου αναχαίτιση των μεταναστών, με νέους περιορισμούς στους αιτούντες άσυλο, εν μέσω της κλιμακούμενης ευρωπαϊκής κρίσης», γράφει μεταξύ άλλων σε πρωτοσέλιδο της δημοσίευμα η εφημερίδα Daily Telegraph, με αναφορά στον τρόπο χειρισμού του μεταναστευτικού από τον έλληνα υπουργό Νότη Μηταράκη

Η βρετανική εφημερίδα δημοσιεύει μάλιστα πρόσφατη φωτογραφία του Ν. Μηταράκη με την βρετανίδα ομόλογο του από την επίσκεψή της στην Σάμο. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ η κ. Πατέλ μετά από αυτό το ταξίδι της δήλωσε εντυπωσιασμένη «για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ψηφιοποίησε τη διαδικασία αίτησης ασύλου από την αρχή μέχρι το τέλος για να παρακολουθεί υποθέσεις, να επιταχύνει τις αποφάσεις και να εξοικονομεί εκατομμύρια από περιττή γραφειοκρατία», όπως χαρακτηριστικά γράφει η Daily Telegraph.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η υπουργός Εσωτερικών σχεδιάζει να διαμορφώσει κέντρα παρόμοια μ’ αυτά που κατασκεύασε η Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο. Εκεί, όπως γράφει η Daily Telegraph, ελέγχονται συνεχώς οι μετακινήσεις των μεταναστών ενώ απαγορεύεται και η ελεύθερη κυκλοφορία τους με στόχο «να αποφευχθεί η διαφυγή τους» (!).

Επικαλούμενη βρετανική κυβερνητική πηγή η εφημερίδα σημειώνει «τυχόν παραβίαση των κανόνων από την πλευρά τους, θα μπορούσε να τους στερήσει το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου». Παράλληλα η ίδια πηγή τονίζει στην Daily Telegraph πως «όσοι σκοπεύουν να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να παραμένουν εντός των κέντρων. Κάτι τέτοιο είναι δίκαιο εάν σου παρέχεται φαγητό και διαμονή. Οι Έλληνες έχουν θεσπίσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα».

Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα ότι σε πρόσφατο ταξίδι της στις ΗΠΑ, η κα Πατέλ δε δίστασε να χαιρετίσει την ελληνική πολιτική στο μεταναστευτικό, λέγοντας πως πρόκειται για μια «πολύ διαφορετική» προσέγγιση από αυτή της ΕΕ. Όπως είπε η κ. Πατέλ στο ακροατήριο της στις ΗΠΑ οι Έλληνες «δεν αποφάσισαν να καθίσουν πίσω από το μπλοκ αρμοδιοτήτων της ΕΕ». Την ίδια στιγμή εξαπέλυσε επίθεση στην ΕΕ για τα ανοικτά σύνορα που όπως είπε πυροδότησαν μια «μαζική μεταναστευτική κρίση» που έχει προκαλέσει ρεκόρ αύξησης των παράνομων διελεύσεων του στενού της Μάγχης.

Σύμφωνα με την βρετανική στατιστική υπηρεσία μέσα στο 2021 πάνω από 24.500 μετανάστες έχουν φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος από ότι ολόκληρο το 2020. Τον Νοέμβριο πάνω από 5.000 μετανάστες εισήλθαν στη χώρα, που όπως λένε αναλυτές, είναι ο υψηλότερος αριθμός μεταναστών σε ένα μήνα, «παρά τον ψυχρότερο καιρό και τις πιο επικίνδυνες συνθήκες στη θάλασσα».

πηγή: kar.org.gr

Print Friendly, PDF & Email