Τάκης Χατζηδημητρίου: Τιμήθηκε για την πολύχρονη και πολυσήμαντη προσφορά του στον τόπο

Τιμήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, από την ΑΕΜ Μόρφου, για την πολύχρονη και πολυσήμαντη προσφορά του στον τόπο, ο πολιτικός και συγγραφέας Τάκης Χατζηδημητρίου, στην παρουσία του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέα Μαυρογιάννη και του ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε πως είναι δύσκολο κανείς να περιγράψει όλες τις πτυχές μιας τόσο πολυσχιδούς προσωπικότητας, όπως ο Τάκης Χατζηδημητρίου.

«Ενός σεμνού ανθρώπου με απαράμιλλη δύναμη που συνέδεσε την πορεία του με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου, που ήταν παρών σε όλους τους αγώνες του και που μπορεί, ταυτόχρονα, να βρίσκει τους τρόπους για να παίρνει τις απαιτούμενες αποστάσεις και να στοχάζεται, να αμφισβητεί και να δημιουργεί», συμπλήρωσε.

Ο Τάκης, συνέχισε ο κ. Μαυρογιάννης, δικαιούται να είναι περήφανος και ήσυχος με τη συνείδηση του, καθώς κράτησε στη ζωή του – την επαγγελματική, οικογενειακή και πολιτική – την έμπρακτη φιλοπατρία του, με την αίσθηση του χρέους προς τον τόπο, την κοινωνία και όλους τους ανθρώπους μας.

Ανέφερε ακόμη πως, ο Τάκης Χατζηδημητρίου «ξέρει να αγαπά και να ονειρεύεται δίχως εκπτώσεις για την πατρίδα μας και για την επανένωση της και την ώσμωση όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλων των ανθρώπων αυτού του τόπου, δίχως διακρίσεις, με τις αρετές, το φιλότιμο αλλά και τις αδυναμίες τους, με σεβασμό και αγάπη, με κατανόηση αλλά και με ορθολογισμό και αυστηρότητα».

Εκδήλωση προς τιμή του Τάκη Χατζηδημητρίου οργάνωσε η ΑΕΜ Μόρφου στη Λεμεσό.

Μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε πως ο ίδιος είχε την τιμή και το προνόμιο να συνεργαστεί για χρόνια με τον Τάκη Χατζηδημητρίου «και να γνωρίζω τα όσα ανεκτίμητα πρόσφερε από τη Προεδρία της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

«Εξ ορισμού μιας ευγενούς αποστολής που ο Τάκης, όχι μόνο συνέβαλε καθοριστικά στην εκπλήρωση της, αλλά ανέδειξε τη σημασία της και την προσφορά της στην ιστορία του τόπου και την κληροδότηση της ως μετουσίωση των κοινών αξιών του λαού μας, στις επερχόμενες γενιές, για να φωτίζει το μέλλον και τα κτίζει την συμβίωση, τη συνεργασία και την ευημερία», συμπλήρωσε.

Κύριος ομιλητής ήταν ο εκπαιδευτικός, ιστορικός και συγγραφέας Άριστος Κάτσιης, ο οποίος είπε πως οι συνολικές γνώσεις του Τάκη Χατζηδημητρίου στην ιστορία, την πολιτική και τον πολιτισμό είναι τέτοιες, που μπορεί να θεωρηθεί, ίσως, ως ο πιο μορφωμένος Κύπριος σε αυτά. «Ο Τάκης ιδεολογικά κατατάσσεται στην σοσιαλιστική αριστερά, συγχρόνως όμως νιώθει Κύπριος που σέβεται τους Τ/κ και αγαπά τον ελληνισμό αλλά νιώθει και Ευρωπαίος που οραματίζεται μια πολυπολιτισμική Κύπρο», συμπλήρωσε.

Η εκδήλωση, συνέχισε, τιμά τον Τάκη Χατζηδημητρίου για την πολύχρονη και πολυσήμαντη προσφορά του στο τόπο, από τον οποίο, ως νέος, ξεκίνησε τους αγώνες του για την Κύπρο, με την ένταξη του στην Παγκύπρια Εθνική οργάνωση νεολαίας και τους συνέχισε ως φοιτητής και αργότερα ως πολιτικός και δημόσιο πρόσωπο.

Στην ομιλία του, ο κ. Κάτσιης είπε πως ο Τάκης Χατζηδημητρίου αντιλήφθηκε έγκαιρα «πως το σύνθημα της ένωσης οδηγούσε στη διχοτόμηση και έδωσε όλες του τις δυνάμεις για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με κίνδυνο της ίδιας της ζωής του, πολέμησε το φασισμό γνωρίζοντας που θα οδηγούσε η επικράτηση του, ενώ μετά την εισβολή δεν χώρισε τους Κύπριους σε βόρειους και νότιους».

Αγωνίστηκε, πρόσθεσε, για τη σύσφιξη των σχέσεων των δυο κοινοτήτων, πάλεψε με πάθος για την πολιτισμική μας κληρονομιά και μας διέσωσε σημαντικά μνημεία, ενώ απευθυνόμενος προς τον τιμώμενο είπε πως «έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου για να απαλλαγεί η πατρίδα σου από το τέρας της διχοτόμησης».

Στην αντιφώνηση του, ο τιμώμενος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη για την παρουσία του, λέγοντας ότι «στάθηκε πολύτιμος βοηθός της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής», ενώ πρόσθεσε πως «ό,τι πιο σπουδαίο έχω φυλαγμένο στη ψυχή μου είναι συνδεδεμένο με τη Μόρφου».

Εκδήλωση προς τιμή του Τάκη Χατζηδημητρίου οργάνωσε η ΑΕΜ Μόρφου στη Λεμεσό.

Αφού αναφέρθηκε στους Μορφίτες που συντηρούν ακέραιες τις μνήμες του τόπου και των ανθρώπων, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε πως σε αυτούς ανήκει η τιμή και πως, «με το παράδειγμα τους μας βάζουν μπροστά στις ευθύνες μας και γίνονται οδηγός μας».

«Με αυτούς τους λάτρεις του Μόρφου μοιράζομαι, ταπεινός συνοδοιπόρος τους, την αναγνώριση που με τόση γενναιοδωρία μου προσφέρετε» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η ανάμνηση και η συμβολή τους αποτελεί επιταγή και συνάμα μήνυμα για όλους μας, ότι η πατρίδα μας δεν τελειώνει στο οδόφραγμα, ότι η πατρίδα μας είναι ολόκληρη η Κύπρος, ότι η γη μας χρειάζεται τα βήματα μας και ο τόπος μας θέλει να ακούει τη λαλιά μας».

Λέγοντας πως κανείς δεν ξεγράφει και δεν χαρίζει αυτά που πήρε ο κατακτητής, ο Τάκης Χατζηδημητρίου σημείωσε πως «θα προχωρήσουμε βήμα με βήμα, όχι με μεγάλα λόγια, όχι με κραυγαλέα κηρύγματα. Θα παλέψουμε πέραν της ηττοπάθειας και της κατοχής, για ένα διαφορετικό αύριο, για μια Κύπρο της ειρήνης, όπου Ε/κ και Τ/κ, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι ενωμένοι, θα ζούμε με αλληλοσεβασμό σε μια ελεύθερη κοινή πατρίδα, σε μια πραγματικά ανεξάρτητη και πολυπολιτισμική Κύπρο».

Στο ερώτημα αν αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα, μπροστά στις σημερινές συνθήκες και «το σκοτάδι που φωλιάζει μέσα στις καρδιές μας», ο Τάκης Χατζηδημητρίου απάντησε ότι «ναι αυτό μπορεί να γίνει».

πηγή: dialogos.com.cy

Print Friendly, PDF & Email