Σε τουρκικό όμιλο η εταιρεία αλιευμάτων “Καλλιμάνης”, με κούρεμα δανείων 90%!

Τουρκικός όμιλος αποκτά τον έλεγχο της υπερχρεωμένης ελληνικής εταιρείας αλιευμάτων “Καλλιμάνης” και θα επιδιώξει να την εξυγιάνει. Είναι η κατάληξη μιάς πολυετούς προσπάθειας για τη διάσωση της εταιρείας, που έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση λόγω υψηλών ληξιπρόθεσμων δανειακών υποχρεώσεων.

Υποψήφιος “διασώστης” είναι το γκρουπ Dardanel Önentaş, που δραστηριοποιείται στους τομείς επεξεργασίας αλιευμάτων, κονσερβοποίησης και κατεψυγμένων τροφίμων, κατέχοντας ηγετική θέση στην τουρκική αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησε με τις πιστώτριες ελληνικές τράπεζες να εξαγοράσει δάνεια της “Καλλιμάνης” με κούρεμα άνω από 90%(!) – θα πληρώσει 6 εκατ. ευρώ για οφειλές 62,3 εκατ. ευρώ.

Εν συνεχεία θα επιδιώξει να εντάξει την εταιρεία στις διατάξεις του νέου πτωχευτικό κώδικα για την εφαρμογή σχδίου διάσωσης-εξυγίανσης. Οπως αναφέρεται σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ΔΣ της Dardanel Önentaş ενέκρινε χθες απόφαση για την εξαγορά των δανείων και την απόκτηση του ελέγχου της ελληνικής εταιρείας. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τώρα από πλευράς της “Καλλιμάνης”.

Σε φθίνουσα πορεία

Επί δεκαετίες η “Καλλιμάνης” ήταν leader στην ελληνική αγορά κατεψυγμένων αλιευμάτων με μερίδιο 25% και κύκλο εργασιών άνω των 45 εκατ. ευρώ.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει και της αποδιοργάνωσης, οι πωλήσεις της συρρικνώνονται σταδιακά, συσσωρεύει ζημίες και αδυνατεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της. Ενδεικτικό της αποδιοργάνωσης της είναι ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει δημοσιεύσει ισολογισμό.

Το 2017 οι ιδιοκτήτες της εταιρείας και οι πιστώτριες τράπεζες είχαν καταλήξει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με την Pillarstone, για την υλοποίηση σχεδίου αναδιάρθρωσης χρεών και σταδιακής εξυγίανσης. Η συμφωνία δεν προχώρησε, η Pillarstone εγκατέλειψε την προσπάθεια την επόμενη χρονιά και η “Καλλιμάνης” έμεινε “μεσοπέλαγα χωρίς σωσίβιο”.

Τώρα μπορεί να σωθεί με βοήθεια εξ Ανατολών. Η Dardanel έχει τις δυνατότητες να την εξυγιάνει και να την αναπτύξει. Είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση και επεκτείνει συνεχώς της δραστηριότητες της. Είναι ήδη ο μεγαλύτερος παραγωγός κονσερβοποιημένων αλιευμάτων και άλλων τροφίμων στην Τουρκία, με σχέδια επέκτασης στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email