Ρίχνει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,9% η Παγκόσμια Τράπεζα

Την πεποίθηση πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να είναι αντιμέτωπη με χρόνια χαμηλής ανάπτυξης και ανόδου των τιμών, ένας τοξικός συνδυασμός ο οποίος θα δοκιμάσει τη σταθερότητα δεκάδων χωρών που ακόμα προσπαθούν να ανακάμψουν από την πανδημία, εξέφρασε, σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ειδικότερα, όπως τονίζει η Washington Post, ο οργανισμός έριξε την πρόβλεψη για την ετήσια ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας στο 2,9% από 4,1% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, σημειώνεται πως «η υποτονική ανάπτυξη θα διαρκέσει πιθανότατα για όλη τη δεκαετία εξαιτίας των χαμηλών επενδύσεων στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου».

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπογραμμίζει πως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να κατακερματίσει το παγκόσμιο εμπόριο και τα χρηματοοικονομικά δίκτυα και η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων θα μπορούσε να προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές.

Ο πρόεδρος Ντέιβιντ Μάλπας δήλωσε: «Ο κίνδυνος στασιμοπληθωρισμού είναι σημαντικός με δυνητικά αποσταθεροποιητικές συνέπειες για τις οικονομίες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος» και συμπλήρωσε πως «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος υποσιτισμού και πείνας και ακόμα και λιμού σε κάποιες περιοχές».

Δούνης Βασίλης

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email