Επιχείρηση θερμοστάτης: Μπόνους για την εξοικονόμηση ενέργειας – “Ποινές” στους αμελείς

Με άμεσο στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10%, η κυβέρνηση θέτει σε ισχύ για το καλοκαίρι το σχέδιο «Θερμοστάτη», που σχετίζεται με τη χρήση των κλιματιστικών στα κτίρια του Δημοσίου.

Το σχέδιο προβλέπει παροχή κινήτρων και επιβράβευση με μπόνους σ’ όσους περιορίζουν την κατανάλωση ενέργειας και πέναλτι για τους αμελείς…

Κεντρικός άξονας του σχεδίου ο οποίος έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα αλλά και συγκεκριμένο στόχο (μείωση της κατανάλωσης στο Δημόσιο κατά 30% το 2030), είναι η δημιουργία ενός ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της ενέργειας στις εγκαταστάσεις του Δημοσίου.

Τα μέτρα προβλέπουν μεταξύ άλλων, την ορθολογική διαχείριση των συστημάτων θέρμανσης – ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Σ’ ό,τι αφορά στη χρήση των κλιματιστικών, το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση για λειτουργία τους στους 26-27 βαθμούς. Βάσει του σχεδίου που εκπόνησε το υπουργείο Ενέργειας και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει άμεσος τρόπος να ελεγχθεί η θερμοκρασία του κλιματιστικού, η εκτίμηση θα γίνεται ως εξής: οι αρμόδιες αρχές θα ελέγχουν και θα συγκρίνουν τους φετινούς λογαριασμούς με τους περυσινούς για το αντίστοιχο διάστημα και εφόσον προκύπτει μείωση στην κατανάλωση θα αποδίδεται και το ανάλογο μπόνους. Για την ακρίβεια ο δημόσιος φορέας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον υπουργό κ.Σκρέκα, όσοι φορείς του Δημοσίου δεν πιάσουν τους στόχους μείωσης ή αμελήσουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια, θα πρέπει να κάνουν οικονομίες από τους προϋπολογισμούς τους για να καλύψουν τη “ζημιά”. Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα φτιάξει πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

Περιορισμός κατανάλωσης και στους οδικούς φωτισμούς

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη η ΡΑΕ έχει καταγράψει πλήρως την ενεργειακή κατανάλωση κάθε δημόσιου κτηρίου τους χειμερινούς και θερινούς μήνες και έχει υπολογίσει την εξοικονόμηση που μπορεί να προκύψει. Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και τον περιορισμό κατανάλωσης στους οδικούς φωτισμούς, από τον οποίο μπορεί να προκύψει εξοικονόμηση 18 – 20 εκατ. ευρώ.

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ.Σκρέκας, δρομολογούνται επιπλέον παρεμβάσεις με πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτηρίων, μέσω του προγράμματος «Ηλέκτρα» ύψους 640 εκατ. ευρώ με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας κατά 30% σε 2,5 εκατ. τ.μ. κτηρίων του Δημοσίου που θα αναβαθμιστούν ενεργειακά. Ο οδηγός του προγράμματος αναρτάται σήμερα, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός Ιουλίου.

Βλάχος Νώντας

πηγή: sofokleousin.gr

Print Friendly, PDF & Email