Ψήφισμα ΕΛΚ για το ελληνοαλβανικό δράμα – Άμεση αντίδραση Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα αντέδρασε στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σχετικά με τη δυνατότητα ορκωμοσίας του φυλακισμένου εκλεγμένου δημάρχου της Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, που ψηφίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Ο Μπελέρης, ο νικητής υποψήφιος ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης, συνελήφθη δύο ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές του Απριλίου ως ύποπτος για εξαγορά ψήφων. Υποστηρίζει την αθωότητά του, αλλά έκτοτε κρατείται προφυλακισμένος, μαζί με άλλους 48 υπόπτους, μεταξύ των οποίων και υποψήφιοι του κυβερνώντος κεντροαριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Αρκετά αιτήματα αποφυλάκισής του έχουν απορριφθεί, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να ορκιστεί δήμαρχος. Η Ελλάδα και η αλβανική αντιπολίτευση έχουν δηλώσει ότι η σύλληψη και η κράτησή του έχουν πολιτικά και εθνοτικά κίνητρα και συνιστά παραβίαση του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών κανόνων.

Η κυβέρνηση στην Αθήνα και τα μέλη του ΕΛΚ έχουν επανειλημμένα απειλήσει να μπλοκάρουν την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ, εάν η κατάσταση με τον Μπελέρη δεν επιλυθεί, σύμφωνα με τις απαιτήσεις τους.

Η αλβανική κυβέρνηση, ωστόσο, παρέμεινε αμετάκλητη στο ότι ο Μπελέρης πρέπει να περιμένει να ολοκληρώσουν το έργο τους τα δικαστήρια, αρνούμενη ότι πρόκειται για οτιδήποτε άλλο εκτός από ζήτημα δικαιοσύνης.

Την Τρίτη, η ομάδα του ΕΛΚ, μέλος της οποίας είναι το ελληνικό κυβερνών κόμμα Νέα Δημοκρατία, κατέθεσε ψήφισμα για την υπόθεση Μπελέρη.

Ζητούσε να προστεθεί η σύλληψη Μπελέρη στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία, η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο. Επιπλέον, απαιτούν να του επιτραπεί να ορκιστεί για να αναλάβει τα καθήκοντά του, κάτι που αν δεν γίνει μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, μπορεί να προκαλέσει την προκήρυξη νέας ψηφοφορίας.

Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη σύλληψη του Μπελέρη και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Το ψήφισμα αναφέρει επίσης ότι οι αλβανικές αρχές παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας και παρενέβησαν άμεσα στην εκλογική διαδικασία «ενάντια στις ευρωπαϊκές αξίες».

Το ψήφισμα συνεχίζει ότι «καμία χώρα που προσπαθεί να γίνει μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο».

Παράλληλα, προστίθεται ότι «η κατάφωρη περιφρόνηση της αλβανικής κυβέρνησης για το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα, τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και κυρίως το ευρωπαϊκό κεκτημένο δημιουργεί πολιτικό κενό μεταξύ της Αλβανίας και της ΕΕ».

Το ψήφισμα καταλήγει ζητώντας από τις αλβανικές αρχές να σεβαστούν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών της 14ης Μαΐου, καθώς και το τεκμήριο αθωότητας, και να λάβουν όλα τα απαραίτητα νομικά και διοικητικά ή άλλα μέτρα για να διασφαλίσουν την ορκωμοσία του Μπελέρη.

Ο Ράμα αντέδρασε στο ψήφισμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι η συνέλευση δεν διευκρινίζει σε ποιον αναφέρεται στη λύση και ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει στο ΕΛΚ οποιαδήποτε πληροφορία απαιτείται για την υπόθεση ανά πάσα στιγμή.

«Ενδιαφέρον! “Κάνουμε έκκληση στις αλβανικές αρχές” … Μια έκκληση χωρίς να διευκρινίζεται ποιες αρχές και, βεβαίως, χωρίς να ενημερώνεται ότι το πρόβλημα, σε αυτή την περίπτωση, δεν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά το αποτέλεσμα των δικαστηρίων, τα οποία έχουν ήδη απορρίψει ένα τέτοιο αίτημα», έγραψε ο Ράμα, αναφερόμενος στις τέσσερις αποφάσεις που προβλέπουν ότι ο Μπελέρη πρέπει να παραμείνει στη φυλακή.

Πρόσθεσε ότι χρησιμοποίησε τη λέξη «σίγουρα», διότι «θα ήταν πραγματικά σοκαριστικό αν το μεγάλο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενέκρινε ψήφισμα με τίτλο ‘Κράτος Δικαίου’ για να απαιτήσει διαφορετικό αποτέλεσμα από αυτό που αποφάσισε ο Ειδικός Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος και τα Ειδικά Δικαστήρια με το ίδιο όνομα».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι οι θεσμοί που ασχολούνται με την υπόθεση δημιουργήθηκαν με την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ. Εποπτεύονται στενά και βοηθούνται από τους ίδιους φορείς στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Εάν χρειαστεί, είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να παράσχουμε στην ιδιαίτερα σεβαστή ηγεσία του ΕΛΚ πληροφορίες για το θέμα αυτό σε οποιαδήποτε μορφή και ανά πάσα στιγμή. Αδιαμφισβήτητα όλες οι αλβανικές αρχές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό τη συνεχή υποστήριξη του ΕΛΚ ως ισχυρή φωνή της Ευρώπης μας κατά τη διάρκεια αυτής της ιστορικής φάσης αλλαγής για τη χώρα μας», πρόσθεσε ο Ράμα.

Συμπλήρωσε ότι υποθέσεις υψηλού προφίλ που ξεπερνούν τις πολιτικές καταβολές διερευνώνται διεξοδικά, «σηματοδοτώντας το τέλος μιας μακράς εποχής ατιμωρησίας».

Από Alice Taylor | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email