Οι Φιλελεύθεροι καταδικάζουν την διολίσθηση του ΕΛΚ προς τον «ανελεύθερο πειρασμό»

Η κεντρώα ομάδα Renew Europe κατηγορεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ότι κάνει τα χατίρια της ακροδεξιάς και προειδοποιεί για αυξανόμενη πόλωση σε μια ανακοίνωση που αναμένεται να υιοθετήσει το κόμμα στη Βιέννη την Τετάρτη.

Σε μια δήλωση που είδε η EURACTIV, η κεντρώα ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προειδοποιεί για ένα αυξανόμενο πολιτικό χάσμα στην Ευρώπη, με ορισμένα από τα συντηρητικά κόμματα της ΕΕ να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από το πολιτικό κέντρο, καθώς «μπαίνουν στον πειρασμό του ανελεύθερου προσανατολισμού».

«Καλούμε τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απορρίψουν τον λαϊκισμό και τη συνεργασία με την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά», δήλωσε ο πρόεδρος του Renew Europe, Stéphane Séjourné, σε δήλωση που είδε η EURACTIV.

Ενώ η δήλωση δεν αναφέρει ονομαστικά κανένα μαύρο πρόβατο εντός του ΕΛΚ, είναι γεγονός ότι αρκετά συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη κυβερνούν σήμερα με τη βοήθεια ακροδεξιών κομμάτων, όπως στη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ιταλία.

Το φιλελεύθερο κόμμα NEOS της Αυστρίας, το οποίο φιλοξενεί τη συνάντηση υψηλού επιπέδου, επισήμανε επίσης τη δική του κυβέρνηση ως παράδειγμα αυτής της εξέλιξης.

«Έχουμε μια μικρή ανησυχία ότι και στην Αυστρία υπάρχει ο πειρασμός της ‘ορμπανοποίησης’», δήλωσε την Τρίτη η πρόεδρος του NEOS Beate Meinl-Reisinger σχετικά με τη συνάντηση του καγκελάριου Karl Nehammer με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.

«Η Βιέννη δεν πρέπει να γίνει Βουδαπέστη», πρόσθεσε η ίδια.

Για να αντιταχθεί σε αυτή την τάση, το Renew Europe ελπίζει να προωθήσει ένα κεντρώο αντεπιχείρημα ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου του επόμενου έτους, το οποίο θα ωθήσει το ΕΛΚ προς μια πιο κεντρώα κατεύθυνση, υπερασπιζόμενο αρχές όπως το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη δικαιώματα ή την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ήπια γραμμή του ΕΛΚ έναντι της Meloni

Πιο πρόσφατα, και ιδίως υπό την ηγεσία του Manfred Weber, η κεντροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε μια πιο διαλλακτική προσέγγιση απέναντι σε ορισμένα από τα δεξιά κόμματα της ΕΕ, όπως το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’Italia της Giorgia Meloni.

Σε συνέντευξή του στην ομάδα Funke Media Group, ο Weber αναφέρθηκε στην πορεία της Meloni στην ΕΕ ως «εποικοδομητική».

Ορισμένα από τα μέλη του ΕΛΚ, όπως ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και ηγέτης της Forza Italia Antonio Tajani, έχουν ταχθεί υπέρ ενός συνασπισμού με το ECR, τη δεξιά ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με επικεφαλής τη Meloni, μετά τις ευρωεκλογές του 2024.

Ωστόσο, η ομάδα Renew, η οποία πιθανότατα να παίξει καθοριστικό ρόλο μετά τις εκλογές, απέκλεισε οποιαδήποτε συνεργασία με οποιαδήποτε ριζοσπαστική πολιτική δύναμη.

«Απορρίπτουμε τη σύμπραξη με την ακροδεξιά ή την ακροαριστερά. Απορρίπτουμε τη συνεργασία με αντιευρωπαϊκά κόμματα τώρα και μετά τις εκλογές του 2024», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η φιλελεύθερη ομάδα κατηγόρησε επίσης ευθέως την Ιταλία αναφέροντάς την, δίπλα στην Πολωνία και την Ουγγαρία, ως ένα από τα κύρια παραδείγματα «δημοκρατικής οπισθοδρόμησης και ανελευθερίας».

Επιστροφή στη διάθεση συνεργασίας

Σε ένα σκηνικό πόλωσης, οι κεντρώοι θέλουν να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά τόσο με το S&D όσο και με το ΕΛΚ, απηχώντας την ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψαν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022, η οποία λειτουργεί ως οιονεί συμφωνία συνασπισμού.

«Οι εταίροι μας πρέπει να επιστρέψουν στη μεσοπρόθεσμη συμφωνία συνασπισμού και να προσφέρουν στους πολίτες», δήλωσε ο Séjourné. «Το πολιτικό τοπίο γίνεται όλο και πιο πολωμένο, αλλά γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη του αύριο θα οικοδομηθεί από το πολιτικό κέντρο», πρόσθεσε.

Το Renew Europe δυσανασχετεί όλο και περισσότερο με την πιο επιθετική προσέγγιση του ΕΛΚ σε βασικές νομοθετικές προτάσεις, όπως στον νόμο για την αποκατάσταση της φύσης, βασικός νόμος του European Green Deal. H κίνηση αυτή του ΕΛΚ αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τους φιλελεύθερους ευρωβουλευτές.

Ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης «επιλέχθηκε από τον Weber ως παράδειγμα της εναλλακτικής πλειοψηφίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους τον Ιούλιο ο Γάλλος νομοθέτης του Renew, Pascal Canfin, υποδηλώνοντας ότι ο Weber ζυγίζει τις επιλογές του για έναν δεξιό συνασπισμό.

Από Oliver Noyan | EURACTIV.de | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email