Εκτός της αγοράς των ΜΜΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Τσεχίας

Ο Αντρέι Μπάμπις, ο σημερινός ηγέτης της τσεχικής αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, αποχωρεί από τον κόσμο των μέσων ενημέρωσης, πουλώντας την Mafra, γνωστή για τις δημοφιλείς ημερήσιες εφημερίδες Mf Dnes, Lidové noviny και Metro, στον όμιλο Kaprain, του οποίου ηγείται ο Τσέχος επιχειρηματίας Κάρελ Πράζακ.

Η πώληση της Mafra συζητήθηκε σε σχέση με την αυστηροποίηση του νόμου περί σύγκρουσης συμφερόντων στην Τσεχική Δημοκρατία. Ο νόμος δεν επιτρέπει στους Τσέχους βουλευτές να κατέχουν μέσα ενημέρωσης, ακόμη και μέσω ενός καταπιστευματικού ταμείου, κάτι που ήταν ακριβώς η περίπτωση του Μπάμπις.

Η πορεία του Μπάμπις με τη Mafra υπήρξε αμφιλεγόμενη από την απόκτησή της από την Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft το 2013. Λίγο καιρό μετά την εξαγορά του, πολλοί δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν τον οίκο μέσων ενημέρωσης, ανησυχώντας για τη φήμη τους. Τα πράγματα εντάθηκαν με την εμφάνιση ηχητικών καταγραφών, που αποκαλύπτουν τον Μπάμπις να δίνει συγκεκριμένες οδηγίες σε έναν από τους συντάκτες.

Η κριτική δεν σταμάτησε στην κοινότητα των μέσων ενημέρωσης. Η ιδιοκτησία της Mafra από τον Μπάμπις αποτέλεσε σημείο αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών του αντιπάλων, παρόλο που είχε μεταφέρει τις εταιρείες του σε καταπιστευματικά ταμεία πριν από έξι χρόνια.

Ο διπλός του ρόλος ως πρωθυπουργού της Τσεχίας και ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης ήταν αμφιλεγόμενος, προκαλώντας κατα καιρούς και σημαντικές επικρίσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήταν ιδιοκτήτης του οίκου μέσων ενημέρωσης καθ’ όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και της επακόλουθης αποτυχημένης εκστρατείας του στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Η Mafra έχει τώρα την ευκαιρία να συνεχίσει στην αγορά των μέσων ενημέρωσης χωρίς το βάρος της ιδιοκτησίας ενός υψηλόβαθμου πολιτικού. Το μέλλον του Mafra Media House είναι, ωστόσο, ακόμη ασαφές.

«Πρόκειται για ένα εντελώς νέο περιβάλλον για εμάς. Έχουμε πολλές επιλογές, από τη διατήρηση και περαιτέρω ανάπτυξη της Mafra μέχρι την πώλησή της εξ ολοκλήρου ή τμηματικά. Πολλά μέρη στην τρέχουσα αγορά δείχνουν ενδιαφέρον», δήλωσε ο νέος ιδιοκτήτης της Kaprain, Κάρελ Πράζακ στο Hospodářské noviny.

Από Aneta Zachová | EURACTIV.cz | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη

Print Friendly, PDF & Email