Ποιος ξεκίνησε τη σφαγή

Στις 8 Δεκεμβρίου 2016 ο αμερικανικός στρατός και οι συμμαχικές δυνάμεις χτυπούσαν το νοσοκομείο της Μοσούλης, ανακοινώνοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) «το χρησιμοποιούσε ως βάση επιχειρήσεων και ως αρχηγείο διοίκησης και ελέγχου».

Η είδηση για τα διεθνή μέσα τότε δεν ήταν πως οι ΗΠΑ χτύπησαν ένα νοσοκομείο, αλλά ότι οι τρομοκράτες είχαν χρησιμοποιήσει ένα νοσοκομείο για να κρυφτούν και είχαν μετατρέψει τους ασθενείς του σε ανθρώπινες ασπίδες. Ακόμη και το παρατηρητήριο Human Rights Watch, μας θυμίζει η WSJ, μετέδιδε τα γεγονότα ως εξής: «Στη μάχη της Μοσούλης, το ISIS χρησιμοποίησε ως βάση του ένα νοσοκομείο, υπονομεύοντας το καθεστώς προστασίας των αμάχων».

Οι τρομοκράτες της Χαμάς αντιγράφουν πιστά πρακτικές του ISIS. Μόνο που τώρα η είδηση για πολλούς είναι κάπως διαφορετική: Είναι «η παράνομη επίθεση των Ισραηλινών σε ένα νοσοκομείο».

Κι όμως γνωρίζουμε ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί το Αλ Σίφα τουλάχιστον από το 2006, όταν ένα ντοκιμαντέρ του PBS έδειξε τρομοκράτες να περιφέρονται στις αίθουσες του και να αποκλείουν τις πτέρυγές του. Ξέρουμε ότι η Χαμάς δεν έχει καμία ευαισθησία απέναντι σε νεογνά σε θερμοκοιτίδες, νεφροπαθείς ή καρκινοπαθείς, καμία έγνοια να δώσει ρεύμα σε νοσοκομεία. Ξέρουμε ότι έσκαψε όλη την περιοχή, ανοίγοντας τούνελ κάτω από σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, για να αποθηκεύσει όπλα, να κρύψει μέλη, να κρατά ομήρους, να οργανώνει επιθέσεις – και όχι για να προστατεύσει αμάχους.

Τα δεδομένα από τη Γάζα είναι όντως σοκαριστικά. Περισσότεροι από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν πέσει και ο παλαιστινιακός θύλακας έχει μετατραπεί σε «νεκροταφείο παιδιών». Κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και τα αυτιά σε αυτή τη φρίκη. Ούτε το Ισραήλ το οποίο – όπως επισημαίνει σύσσωμος ο δυτικός κόσμος – οφείλει να τηρήσει το διεθνές δίκαιο και να αποφύγει τη συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων.

Αλλά όπως οι Ισραηλινοί έχουν υποχρέωση να θυμούνται πού τελειώνει το δικαίωμα της άμυνας, έτσι και εμείς έχουμε υποχρέωση να μην ξεχνάμε: τη σημερινή τραγωδία την ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου μία ομάδα τρομοκρατών.

Print Friendly, PDF & Email