«Περισσότερο από μια ομάδα, ένας λαός»: Η Παλεστίνο που δίνει λίγη χαρά στους Παλαιστίνιους

Αγγελική Καβαρνού

Τα όσα συμβαίνουν στην λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη έχουν συγκλονίσει και έχει δημιουργηθεί μεγάλος διχασμός όσον αφορά στην υποστήριξη των δύο πλευρών.

Πρόσφατα, στο πρωτάθλημα της Χιλής η Νιουμπλένσε υποδέχθηκε την Παλεστίνο στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής. Οι φιλοξενούμενοι ποδοσφαιριστές εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο με σημαίες και σύμβολα της Παλαιστίνης. Ξανά. Για μία ακόμα φορά…

«Περισσότερο από μία ομάδα, ένας λαός», αναγράφει το λογότυπο της ομάδας που δημιουργήθηκε από Παλαιστίνιους ομογενείς τον Αύγουστο του 1902 στο Σαντιάγκο της Χιλής.

Τρεις δεκαετίας μετά την ίδρυσή της, η ομάδα έκανε το ντεμπούτο της σε επαγγελματικό επίπεδο. Το 1955 και το 1978 κατέκτησε το πρωτάθλημα της χώρας.

Το 2014, για τρία παιχνίδια άλλαξαν τον αριθμό «1» που είχε το πίσω μέρος της φανέλας στο σχήμα της Παλαιστίνης πριν τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, γεγονός που δημιούργησε έντονες αντιδράσεις. «Αυτός ο χάρτης, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη το σημερινό κράτος του Ισραήλ, είναι σύμβολο για τον παλαιστινιακό λαό», είχε αναφέρει ο Πάτρικ Κιμπλίσκι, πρόεδρος του συλλόγου. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Χιλής απαγόρευσε αυτήν την αλλαγή και ανέφεραν: «Δεν δεχόμαστε την συσχέτιση του ποδοσφαίρου με την πολιτική και την θρησκεία». Στην Παλεστίνο επιβλήθηκε και ένα μικρό χρηματικό πρόστιμο, ύψους 1.300 δολαρίων.

Τώρα πια δεν υπάρχει κανένας ποδοσφαιριστής που να έχει παλαιστινιακή καταγωγή, μετά την αποχώρηση του Νίκολας Ζεντάν το 2022.

«Όλοι οι άνθρωποι της Παλαιστίνης περνάνε δύσκολες ώρες. Κάθε θρίαμβος της Παλεστίνο, είναι μια μικρή χαρά ανάμεσα στα βάσανα που περνούν καθημερινά», είχε πει ο δικηγόρος του συλλόγου, Μιγκέλ Κορντέρο στο AFP.

Στο κλαμπ των φιλάθλων, το οποίο απαρτίζεται από 4.600 οπαδούς, υπάρχει ο χάρτης της Παλαιστίνης και μια μεγάλη τοιχογραφία του ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ (1929-2004), ενώ ακούγεται αραβική μουσική. Μασκότ της ομάδας είναι ένας άνδρας ντυμένος ως λευκός σεΐχης.

Η Παλεστίνο διαθέτει και ομάδα ποδοσφαίρου γυναικών που δημιουργήθηκε πριν περίπου 25 χρόνια, ενώ κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2015, στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας της μέχρι τώρα.

Αν μη τι άλλο, με την κίνηση των παικτών της προ ημερών, είναι και πάλι στο επίκεντρο και δείχνει έμπρακτα τη στήριξή της στην πλευρά που υποστηρίζει στο συγκεκριμένο πόλεμο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Print Friendly, PDF & Email