Πενταμερής για το Κυπριακό: απογοήτευση Αναστασιάδη για τις θέσεις των Τουρκοκυπρίων

«Θα πρέπει να πω ότι είναι με μεγάλη απογοήτευση τα όσα και γραπτώς υπέβαλε ο κ. Τατάρ», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Αναστασιάδης μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής έκτακτης ολομέλειας της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, η οποία φιλοξενείται στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Βεβαίως έχω πει στον γενικό γραμματέα ότι η δική μας προσπάθεια ήταν η δημιουργία ενός θετικού κλίματος χωρίς προκλήσεις, χωρίς αναφορές σε όσα απαράδεκτα ακούσαμε. Έχω πει επίσης στον γενικό γραμματέα ότι θα υποβάλουμε γραπτώς τις δικές μας θέσεις με επιστημονική τεκμηρίωση και όχι μόνο με την πολιτική θεώρηση των πραγμάτων», συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης. Συνέχισε δε λέγοντας πως «παραμένουμε σταθεροί στις θέσεις μας ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις παραμέτρους των ψηφισμάτων, στις συμφωνίες κορυφής, στο έργο που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα, στη δήλωση της 25ης Νοεμβρίου του 2019 και βεβαίως στην επιστολή του γενικού γραμματέα της 26ης Οκτωβρίου που λέει ότι θα πρέπει να εργαστούμε στη βάση της δουλειάς που έχει παραχθεί μέχρι σήμερα».

Από την πλευρά τους, η τουρκοκυπριακή ηγεσία χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ως «ιστορική» καθώς όπως δήλωσε η Μπερνά Τσιελίκ Ντογρούγιολ,εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, ήταν η πρώτη πρώτη φορά που «η τ/κ πλευρά κατέθεσε μια ρεαλιστική και εποικοδομητική πρόταση για να σπάσει το στάτους κβο».

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή και κληθείσα να σχολιάσει την εν λόγω πρόταση, η κ. Ντογρούγιολ είπε ότι «πρώτη φορά οι Τ/κ θέλησαν επιβεβαίωση της κυριαρχικής τους ισότητας και του ίσου διεθνούς στάτους τους. Είναι μια ευκαιρία για να αρχίσει μια διαδικασία που θα φέρει ένα ρεαλιστικό και μόνιμο αποτέλεσμα. Βεβαίως εάν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή. Εμείς ήρθαμε εδώ να τερματίσουμε μια κουραστική, εκφυλιστική διαδικασία για την ομοσπονδία που διαρκεί εδώ και δεκάδες χρόνια και δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα».

Το πακέτο προτάσεων αυτό, είπε, δόθηκε στα Ηνωμένα Έθνη και τις ενδιαφερόμενες πλευρές καθώς ήταν ενσωματωμένο στην ομιλία του κ. Τατάρ το πρωί στην ολομέλεια. «Αφορά», συνέχισε, «1,5 σελίδα και 6 αρχές», όπως ανέφερε. «Το μήνυμα που έχει δοθεί είναι ξεκάθαρο. Οι Τ/κ δεν θα εγκαταλείψουν την «κυριαρχία τους», ισχυρίστηκε.

Με την Ολομέλεια των εμπλεκομένων μερών της Άτυπης Πενταμερούς για το Κυπριακό ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη εκτός απροόπτου η Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η Ολομέλεια έχει προγραμματιστεί για τις 10 το πρωί (ώρα Γενεύης, 11 ώρα Κύπρου), με Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκύπριους και τις 3 εγγυήτριες Δυνάμεις Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου να καταθέτουν τις θέσεις τους σε μια κοινή συνάντηση.

Αν και ο προγραμματισμός προέβλεπε διμερή συνάντηση με τον Ε. Τατάρ και ακολούθως με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη και κατόπιν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον γγ των ΗΕ, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας και μετά συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 1 συν 5, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε στις δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης σε νέα σύνοδο της Ολομέλειας.

πηγή: neweurope.gr

Print Friendly, PDF & Email