Πάρκο Hibakusha. Ένας τόπος ανάμνησης για τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι στην Ευρώπη.

Το πάρκο Hibakusha* είναι ένας τόπος μνήμης και τιμής για τα θύματα των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Νιμί στους κόλπους του Πανεπιστημίου Μόνς στο Βέλγιο. Το πάρκο αυτό δημιουργήθηκε από τον καθηγητή Pierre Piérart το 1989 και είναι αφιερωμένο στην κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Ωστόσο, έχει χάσει με τα χρόνια την πρώτερη ακτινοβολία του.

Διάφορες ενώσεις – μεταξύ των οποίων και το Ανθρωπιστικό Κόμμα του Βελγίου – διοργανώτριες των ετήσιων επετειακών τελετών, αποφάσισαν να δώσουν μία νέα πνοή στον χώρο με την εμπλοκή των φοιτητών. Κάπως έτσι, κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής χρονιάς 2019-2020, ορμώμενοι από τον καθηγητή τους, Simon Blanckaert, οι τριτοετείς φοιτητές της σχολής αρχιτεκτονικής και πολεοδομίας σκέφτηκαν το θέμα της ανασυγκρότησης του πάρκου Hibakusha. Εμπνεόμενοι από 17 επαληθευμένα σχέδια, ένα πρώτο βήμα που πρότειναν είναι η δημιουργία μίας αγοράς, μονοπατιών και διδακτικών πινακίδων που πρόκειται να υλοποιηθούν μέσα στο 2021.

Πρίν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα την εβδομάδα 13 με 19 Μαρτίου 2021, οι φοιτητές πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια ενός παιδαγωγικού εργαστηρίου μία προοπτική που σκοπό είχε να γνωστοποιήσει τα σχέδια του μελλοντικού πάρκου στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Με τη χρήση ανακυκλωμένου ξύλου και ιδιαίτερο ενθουσιασμό κατασκεύασαν βάσει σχεδίου πινακίδες ενημέρωσης και μία τοιχογραφία πάνω στο θέμα της κατάργησης των πυρηνικών όπλων.
Το επόμενο βήμα θα είναι η συγκέντρωση ενός φακέλου που θα περιέχει εκκλήσεις και προσφορές για την κατασκευή της νέας αγοράς.

Το νέο αυτό σχέδιο θα βγεί στο φώς κυρίως από την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Μόνς. Η πόλη συν τοις άλλοις στα πλαίσια του Μουσείου Μνήμης, λαμβάνει στο ακέραιο μέρος σε μία διαδρομή μεταξύ διαφορετικών σημείων μέσα στην πόλη.
Οι εμπλεκόμενοι μέσα σε αυτό σχέδιο φοιτητές, έχουν επιπλέον κίνητρα χάρη στη συμμετοχή και τη βοήθεια μίας φοιτήτριας γραφημάτων από τη βελγική πόλη Ναμούρ.

Η παραπάνω προοπτική έδωσε τη δυνατότητα στο σχέδιο του πάρκου μέσω του ημερήσιου Τύπου και των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων, να γνωστοποιήσει τους στόχους του. Μία σύντομη έρευνα είχε αναμεταδωθεί νωρίτερα για την αμφιλεγόμενη πολιτική στάση του Βελγίου σε ότι αφορά την κατοχή πυρηνικών όπλων στα εδάφη του.

 

Το Βέλγιο στεγάζει αμερικανικά πυρηνικά όπλα που θα εκσυγχρονιστούν στο προσεχές διάστημα. Επιπροσθέτως θα επενδύσει δεκάδες δις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών που θα έχουν τη δυνατότητα ρίψης βομβών.
Παραδόξως, το Βέλγιο είναι η χώρα που ένας μεγάλος αριθμός δήμων έχει ενταχθεί στην ένωση δημάρχων για την ειρήνη, γνωστή ώς << Mayors for Peace >>, που λάνσαρε ο δήμαρχος της Χιροσίμα το 1982. Τα 2/3 των δήμων και των κοινοτήτων του Βελγίου έχουν εγγραφεί σε αυτό το κίνημα ζητώντας την κατάργηση των πυρηνικών όπλων.
Για εμάς, τα μέλη του Νέος Οικουμενικός Ανθρωπισμός (Nouvel Humanisme Universaliste), το συγκεκριμένο σχέδιο στο οποίο συμμετέχουμε έντονα εδώ και μερικά χρόνια, είναι μία όμορφη μελλοντική υπόσχεση για την πληροφόρηση σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους πάνω στο θέμα της κατάργησης των πυρηνικών όπλων.

Εάν επιθυμείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σχέδιο, επικοινωνήστε μαζί μας.

Gilles Smedts
Nouvel Humanisme Universaliste – Parti Humaniste en Belgique
infο@n-h-u.eu

*Σ.τ.Μ.: (άτομα που έχουν επηρεαστεί από την έκρηξη – οι επιζώντες)

πηγή: pressenza.com

Print Friendly, PDF & Email