Οι συνομιλίες στο Σουδάν που πραγματοποιήθηκαν στη Σαουδική Αραβία αποκαλύπτουν την υποκείμενη κρίση διακυβέρνησης

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πάλλας, Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής IFJ/SPJ

Οι διαπραγματεύσεις της Τζέντα απεικονίζουν τον ρόλο της Ουάσιγκτον και των συμμάχων της στην περιοχή του Κόλπου.

Έχουν αναφερθεί διάφορα περιγράμματα συζητήσεων για τις συνομιλίες μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) που ξεκίνησαν στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας στις 6 Μαΐου.

Οι αρχικές ειδήσεις ανέφεραν ότι οι όροι των συνομιλιών επικεντρώθηκαν στη διακήρυξη μιας πιο βιώσιμης κατάπαυσης του πυρός για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια και οι εκκενώσεις από τη χώρα με πληθυσμό σχεδόν 47 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ωστόσο, τις επόμενες ημέρες φαίνεται να υπάρχει μια αναγνώριση ευρύτερων συζητήσεων μεταξύ των απεσταλμένων των SAF και RSF. Εν τω μεταξύ χιλιάδες εκτοπίζονται ενώ άλλοι χάνουν τη ζωή τους σε καθημερινή βάση.

Οι μάχες στο Σουδάν ξέσπασαν στις 15 Απριλίου μετά από διαφωνίες σχετικά με τον μελλοντικό ρόλο των RSF σε μια μεταβατική κυβέρνηση. Ο διοικητής των SAF Στρατηγός Abdel-Fattah al-Burhan υποστηρίζει την ιδέα της ενσωμάτωσης των RSF στις εθνικές στρατιωτικές δομές. Ο στρατηγός Mohamed Hamdan Dagalo (Hemeti) , ο διοικητής των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) έχει αναφερθεί ότι επιθυμεί μια μεταβατική περίοδο δέκα ετών για τη συγχώνευση του προσωπικού του με το SAF.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση στις διαπραγματεύσεις είναι ότι διεξάγονται υπό τις μεσολαβητικές προσπάθειες του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Και τα δύο αυτά κράτη έχουν έννομο συμφέρον για την έκβαση της τρέχουσας εσωτερικής σύγκρουσης. Η Ουάσιγκτον θέλει να επαναφέρει τις σχέσεις με το Χαρτούμ, αν και με τους δικούς της όρους. Η Σαουδική Αραβία, με τη μακροχρόνια σχέση της με το Σουδάν, η οποία εκτείνεται τόσο σε θρησκευτικούς όσο και σε γεωστρατηγικούς στόχους, θέλει να διατηρήσει και να επεκτείνει την υπάρχουσα συμμαχία της με το Χαρτούμ.

Ο ρόλος των μοναρχιών του Κόλπου στην Καταπνίξη της Σουδανικής Επανάστασης

Η απάντηση της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης πολιτικής κατάστασης τους πρώτους μήνες του 2019, όταν χιλιάδες διαδήλωναν στους δρόμους καθημερινά, ήταν να σταθεροποιήσουν τον στρατό και να αποτρέψουν την εμφάνιση μιας πολιτικής κυβέρνησης αφοσιωμένης σε γνήσια δημοκρατία. μεταρρυθμίσεις. Αμέσως μετά την αναγκαστική απομάκρυνση του πρώην προέδρου Omer Hassan al-Bashir τον Απρίλιο του 2019, οι Σαουδάραβες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σημαντικά ποσά άμεσης οικονομικής βοήθειας στο στρατιωτικό καθεστώς.

Αντί να επιτρέψει τη συνέχιση της διαδικασίας του πολιτικού μετασχηματισμού υπό την πολιτική ηγεσία των Δυνάμεων για Ελευθερία και Αλλαγή (FFC), των επιτροπών αντίστασης νεολαίας και των πολυάριθμων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία σε μια προσπάθεια να μπερδέψει τις μάζες προτείνοντας ήταν οι άνθρωποι που απομάκρυναν τον Αλ Μπασίρ.

Στρατιωτικό πραξικόπημα στο Σουδάν, ανατροπή του προέδρου Αλ Μπασίρ: Η μεταβατική διαδικασία παρεμποδίζεται από εγχώριους και διεθνείς παράγοντες

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε από το πρακτορείο τύπου Reuters τον Απρίλιο του 2019:

«Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δήλωσαν την Κυριακή (19 Απριλίου) ότι συμφώνησαν να στείλουν στο Σουδάν βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντας σανίδα σωτηρίας στους νέους στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας μετά τις διαδηλώσεις που οδήγησαν στην ανατροπή του προέδρου Omar al-Bashir. Οι δύο αραβικές χώρες του Κόλπου θα καταθέσουν 500 εκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα του Σουδάν και θα στείλουν τα υπόλοιπα με τη μορφή τροφίμων, φαρμάκων και προϊόντων πετρελαίου, ανέφεραν σε παράλληλες ανακοινώσεις τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων τους. Η βοήθεια έρχεται εν μέσω διαμάχης μεταξύ του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) και των διαδηλωτών και ομάδων της αντιπολίτευσης που απαιτούν από τους πολίτες να ηγηθούν μιας μεταβατικής περιόδου δύο ετών. Οι διαδηλωτές που συνέχισαν την καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Άμυνας μετά την απομάκρυνση του Μπασίρ στις 11 Απριλίου. Έχουν διαδηλώσει σε μεγάλους αριθμούς τις τελευταίες τρεις ημέρες, πιέζοντας για ταχεία παράδοση στην πολιτική εξουσία. Ο επικεφαλής του TMC Abdel Fattah al-Burhan δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι εξετάζεται ο σχηματισμός κοινού στρατιωτικού-πολιτικού συμβουλίου –ένα από τα αιτήματα των ακτιβιστών».

Ο στρατηγός al-Burhan ισχυρίστηκε ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα της 11ης Απριλίου 2019 κατά του προέδρου al-Bashir ήταν σύμφωνο με το επαναστατικό κίνημα που επιθυμούσε ο σουδανικός λαός. Η Σουδανική Επαγγελματική Ένωση (SPA) σε δημόσιες δηλώσεις απέρριψε τον ισχυρισμό του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) με επικεφαλής τον al-Burhan και επέμεινε στη συνέχιση της αντίστασης με στόχο την απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων από την εξουσία.
Όταν οι μαζικές οργανώσεις, οι επαγγελματικές ενώσεις και οι επιτροπές αντίστασης υπό την ηγεσία της νεολαίας στις γειτονιές συνέχισαν να διαδηλώνουν και να καταλαμβάνουν τις περιοχές γύρω από το στρατιωτικό αρχηγείο στο Χαρτούμ, αντιμετωπίστηκαν με την ωμή δύναμη του σουδανικού κράτους που ενισχύθηκε από τη βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας και της ΗΑΕ. Οι πολυήμερες σφαγές πολιτικών ακτιβιστών τον Ιούνιο του 2019 θα έπρεπε να είχαν σφραγίσει τη μοίρα των δυνάμεων ασφαλείας ως νόμιμων συμμετεχόντων σε οποιαδήποτε μεταβατική διαδικασία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2021, ο ίδιος οργανισμός μέσων ενημέρωσης του Reuters σημείωσε :

«Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υποσχεθεί από κοινού 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στο Σουδάν και Σουδανοί αξιωματούχοι ανέφεραν προηγουμένως ότι 750 εκατομμύρια δολάρια από αυτή τη βοήθεια είχαν παραδοθεί, συμπεριλαμβανομένης μιας κατάθεσης 500 εκατομμυρίων δολαρίων στην κεντρική τράπεζα. Ωστόσο, δεν υπήρχαν ειδήσεις για περαιτέρω εκταμιεύσεις και δεν ήταν σαφές εάν το υπόλοιπο της βοήθειας θα παραδοθεί μετά τη σύναψη συμφωνίας κατανομής της εξουσίας με τον στρατό από ομάδες πολιτών το καλοκαίρι του 2019. Μέρος της βοήθειας αναμενόταν να φτάσει στο τη μορφή των πολύ απαραίτητων προμηθειών σιταριού, φαρμάκων, καυσίμων και άλλων αγαθών, και ο Yousif είπε ότι οι κοινές επιτροπές θα καθορίσουν πώς θα παραδοθούν τα υπόλοιπα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια της επιχορήγησης της Σαουδικής Αραβίας».

Οι στρατιωτικές δομές του Σουδάν που λειτουργούν ως κυβέρνηση επιδοτούνται προκειμένου να αποτραπεί η ανάληψη της εξουσίας στο Χαρτούμ οποιασδήποτε μορφής επαναστατικού κινήματος. Ένα άλλο πραξικόπημα οργανώθηκε από τον al-Burhan και τον Hemeti τον Οκτώβριο του 2021, ανατρέποντας τον προσωρινό πρωθυπουργό Abdalla Hamdok και αφαιρώντας την πρώτη επανάληψη του Κυρίαρχου Συμβουλίου του Σουδάν, μια ανίερη συμμαχία μεταξύ της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που δεν μπορούσε να σταματήσει τις κατασταλτικές πολιτικές των δυνάμεων ασφαλείας πόσο μάλλον να στείλει το στρατό πίσω στους στρατώνες του.

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της συνεχίζουν να ανατρέπουν τη βούληση του λαού

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης της 15ης Απριλίου, η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νοτίου Σουδάν με επικεφαλής τον Πρόεδρο Salva Kiir προσφέρθηκε να φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο εμπόλεμων στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα. Ωστόσο, αυτό το γειτονικό κράτος που είναι μέρος της Αφρικανικής Ένωσης (AU), του ηπειρωτικού οργανισμού των 55 κρατών, δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την πρότασή του.

Μια προσπάθεια διαμεσολάβησης από την ΑΕ ή άλλους περιφερειακούς οργανισμούς όπως η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), η Κοινότητα Ανατολικής Αφρικής (EAC) ή η Κοινότητα Ανάπτυξης Νότιας Αφρικής (SADC) κ.λπ., θα ήταν μια συνέχεια της πρόσφατες προσπάθειες για την ανάπτυξη «αφρικανικών λύσεων στα αφρικανικά προβλήματα». Στην Αιθιοπία, η έδρα της ΑΕ, ξεκινώντας το 2020 όταν ξέσπασαν μάχες μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Abiy Ahmed και του Λαϊκού Απελευθερωτικού Μετώπου Tigray (TPLF), θα έφτανε τελικά σε μια λύση στα τέλη του 2022 μέσω του έργου των κυβερνήσεων της τη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και τη Δημοκρατία της Κένυας, όπου διεξήχθησαν συζητήσεις που τερμάτισαν τη σύγκρουση.

Επί του παρόντος, η κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Αιθιοπία φαίνεται να ισχύει μεταξύ του TPLF και της διοίκησης του Abiy στην Αντίς Αμπέμπα. Η ειρηνευτική συμφωνία της Αιθιοπίας χαιρετίστηκε ως επιτυχία που δείχνει τις δυνατότητες για περαιτέρω επιτυχίες υπό τη διπλωματική ηγεσία της ΑΕ.

Οι ΗΠΑ υπό την προηγούμενη διακυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και η σημερινή κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχουν διαδραματίσει καταστροφικό ρόλο στην Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Αιθιοπίας μαζί με τη γειτονική Δημοκρατία του Σουδάν. Οι πολλές επισκέψεις στο Χαρτούμ από απεσταλμένους των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν χρησιμεύσει μόνο στην ενίσχυση της αστάθειας στο Σουδάν ενισχύοντας παράλληλα την αδιαλλαξία του στρατού.

Οι διαδοχικές κυβερνήσεις στην Ουάσιγκτον εργάστηκαν ασταμάτητα για να υπονομεύσουν την πραγματική ανεξαρτησία και κυριαρχία του Σουδάν. Η χώρα, η οποία κάποτε ήταν το μεγαλύτερο γεωγραφικό έθνος-κράτος της Αφρικής, χωρίστηκε το 2011 μετά από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου σε μεγάλο βαθμό υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ. Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν σήμερα υποφέρουν από τον αντίκτυπο της ρήξης του άλλοτε πολλά υποσχόμενου αναδυόμενου πετρελαιοπαραγωγού κράτους.

Στις 6 Μαΐου, η έδρα της AU στην Αντίς Αμπέμπα εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση :

«Ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Μούσα Φακί Μαχαμάτ, παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες που διευκόλυνε η Σαουδική Αραβία – Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ των Σουδανικών Ενόπλων Δυνάμεων (SAF) και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα, στη Τζέντα. Ο Πρόεδρος προτρέπει τα μέρη να συμφωνήσουν επειγόντως σε μια ανθρωπιστική εκεχειρία ως πρώτο βήμα για να επιτραπεί η άμεση παροχή βοηθητικού υλικού για την ανακούφιση του πόνου των Σουδανών αμάχων, οι οποίοι έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος αυτής της κρίσης. Ο Πρόεδρος καλεί επίσης το SAF και το RSF να συμφωνήσουν αμέσως στο άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να διευκολυνθεί η διανομή των βασικών προμηθειών και η αποκατάσταση των υπηρεσιών. Ο Πρόεδρος επαναλαμβάνει την επιτακτική ανάγκη για τα μέρη να συμμορφωθούν με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να φιμώσουν οριστικά τα όπλα προς το υπέρτατο συμφέρον του λαού του Σουδάν. Ο Πρόεδρος τονίζει την επείγουσα ανάγκη η διεθνής κοινότητα να συνδυάσει τις προσπάθειές της σθεναρά και γρήγορα σε μια συλλογική δράση, για να εκφράσει την αλληλεγγύη στον σουδανικό λαό για ειρήνη, δημοκρατία και ανάπτυξη».

Παρά αυτά τα λόγια και την προθυμία της ΑΕ να μεσολαβήσει για έναν βιώσιμο τερματισμό των μαχών στο Σουδάν, ο ρόλος και το καθεστώς του ηπειρωτικού σώματος υπονομεύονται συνεχώς. Ωστόσο, έως ότου υιοθετηθεί μια αφρικανική λύση για την πολιτική κρίση του Σουδάν, η χώρα θα συνεχίσει να αποτυγχάνει στην αναζήτηση της ειρήνης, της ενότητας και της ασφάλειας.

 

Print Friendly, PDF & Email