Οι προκλήσεις του Ελληνικού Τουρισμού

γράφει στο peripteron.eu ο Ανδρέας Φιορεντίνος, Τομεάρχης Τουρισμού ΝΔ

Είναι γεγονός ότι ο Τουρισμός είναι μία από τις μεγάλες ιστορίες επιτυχίας της Ελλάδας. Συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική οικονομία, φέρνει την ανάπτυξη όπου οργανωθεί σωστά, συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και οπωσδήποτε συμβάλει στην εξωστρέφεια και την προβολή του προορισμού όπου αναπτύσσεται.

Αυτά είναι γνωστά. Όπως και πολλές άλλες ωφέλειες που εκπορεύονται από τον Τουρισμό. Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συνυπολογίζουμε ως τοπικές κοινωνίες για να αποκομίσουμε μέγιστα οφέλη από την τουριστική ανάπτυξη προκειμένου να διατηρήσουμε ανέπαφη την φυσιογνωμία του προορισμού μας. Αυτό τον ιδιαίτερο χαρακτήρα κάθε προορισμού που τον κάνει δημοφιλή.

Θα πρέπει δηλαδή, να προστατεύουμε τους φυσικούς πόρους του προορισμού, δηλαδή το περιβάλλον, τα άυλα και υλικά στοιχεία που κάνουν τον προορισμό μας ξεχωριστό. Εκτός όμως από αυτά τα αυτονόητα ,θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός δεν είναι πεδίο αντιπαραθέσεων αλλά πεδίο σύνθεσης. Πρώτα σε επίπεδο τοπικό και σε δεύτερη ανάγνωση σε εθνικό επίπεδο.

Ο τουρισμός δεν σταματά στην πόρτα των τουριστικών επιχειρήσεων αλλά αφορά ολόκληρη την κοινότητα, όλο τον τόπο. Όλοι οι τοπικοί εταίροι στον τομέα του τουρισμού, θα πρέπει να συνεργάζονται για να αναδεικνύουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του προορισμού και να το βελτιώνουν. Συντεταγμένα, συστηματικά και με μετρήσιμους στόχους. Θα πρέπει από κοινού και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές του τόπου τους να καταγράφουν τους κινδύνους, τυχόν ελλείψεις αλλά και ευκαιρίες βελτίωσης της προσφοράς και στην συνέχεια να υποβάλουν τεκμηριωμένες προτάσεις.

Το τουριστικό μάρκετινγκ δεν είναι η πανάκεια. Θα πρέπει πρώτα να τελειοποιήσουμε την τουριστική μας προσφορά, να προσανατολιζόμαστε σε καινοτόμες υπηρεσίες που συμβαδίζουν με την εποχή μας και με τα χαρακτηριστικά της ζήτησης που έχουμε επιλέξει. Το μάρκετινγκ είναι ένα στάδιο της διαδικασίας βελτίωσης των πωλήσεων μας. Δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε η λύση σε όλα μας τα προβλήματα.

Μία άλλη μεγάλη αλήθεια για τον τουρισμό είναι η ευάλωτη φύση του. Οι τουριστικές υπηρεσίες – που συνηθίζουμε να αποκαλούμε προϊόντα- είναι άυλες και για τον λόγο αυτό ευαίσθητες σε κάθε απότομη αλλαγή ή ακραία συνθήκη.

Και σήμερα, η ανθρωπότητα βιώνει μία ακραία κατάσταση που έχει αλλάξει τις ζωές μας. Η παγκόσμια υγειονομική κρίση, έφερε πάλι στο προσκήνιο τον άνθρωπο και την ασφάλειά του. Εδώ και ένα χρόνο περίπου, ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει τεθεί σε αναγκαστικό εγκλεισμό. Οι επιστήμονες και οι ειδικοί ερευνητές έχουν διακριθεί για την ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τον εμβόλιο που θα μας επαναφέρει στους φυσιολογικούς μας ρυθμούς.

Όλοι μιλούν για την νέα εποχή αλλά και την ανάγκη για βιώσιμες και ανθεκτικές κοινωνίες ώστε να μην ξαναζήσουμε τον εφιάλτη της φονικής πανδημίας.

Και ο τουρισμός, ως κατεξοχήν κοινωνική δραστηριότητα, είναι ο τομέας που έχει πληγεί από το αναγκαστικό κλείσιμο των συνόρων. Πέρυσι η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ήταν ισχνή αλλά και πάλι χάρις την γενναία απόφαση ορισμένων ξενοδόχων, η αγορά κινήθηκε. Η Ελλάδα δεν ήταν «κλειστή» τουριστικά.

Φέτος, είμαστε σε καλύτερο σημείο από πέρυσι. Η επιστημονική κοινότητα έχει αποκωδικοποιήσει τον ιό, υπάρχουν εμβόλια, οι λαοί εμβολιάζονται και ήδη συζητούνται προτάσεις που με ασφάλεια θα θέσουν σε κίνηση την τουριστική αγορά. Μία από αυτές, είναι η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και η πλήρης υιοθέτηση της εξετάζεται σοβαρά από την Ε.Ε.

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την ασφαλή υποδοχή των τουριστών στους προορισμούς. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος θα ληφθούν μία σειρά μέτρων για την προστασία του προορισμού, των κατοίκων, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους και φυσικά των τουριστών που θα υποδεχθούμε.

Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που γνωρίζαμε. Ενδεχομένως, αυτή η κανονικότητα να είναι διαφορετική από ότι γνωρίζαμε. Με άλλες προτεραιότητες. Με άλλες απαιτήσεις. Με διαφοροποιημένη ζήτηση.

Και μας περιμένει πολλή δουλειά για να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και να είμαστε ανταγωνιστικοί. Όμως θα έχουμε και περισσότερα εργαλεία στην διάθεσή μας που θα πρέπει με κοινή συναίνεση να χρησιμοποιήσουμε. Αυτά είναι οι συνεργατικοί DMMOs, οι δυνατότητες που μας δίνει η νομοθεσία για να αναπτύξουμε νέες υπηρεσίες με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, η υιοθέτηση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και φυσικά η σύνθεση ενός αναβαθμισμένου ανθρωποκεντρικού τουριστικού μοντέλου ελληνικής προέλευσης.

Print Friendly, PDF & Email