Ο συστημικός ρατσισμός εναντίον των Ρομά στην Ουγγαρία (βίντεο)

Το νέο 6-λεπτο animated βίντεο με τίτλο “Γιατί τα παιδιά Ρομά έχουν πιο δύσκολη ζωή;” φέρνει στο προσκήνιο τον συστημικό ρατσισμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αντιμετωπίζουν οι Ρομά στην Ουγγαρία σήμερα. Το βίντεο παραγωγής του Ιδρύματος Rosa Parks, προσφέρει ένα σημαντικό ιστορικό πλαίσιο για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου αναπαραγωγής των διακρίσεων και των προκαταλήψεων που διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά και συνεχίζουν να ευδοκιμούν σε μια βαθιά πληγείσα δημοκρατία.

Το animation διερευνά τη ζωή δύο αγοριών – του Jani που είναι Ρομά και του Tomi που δεν είναι – και παρουσιάζει πώς οι ευκαιρίες στις ζωές τους, οι προοπτικές και οι δυνατότητες διαφέρουν από τη στιγμή της γέννησής τους, αποκαλύπτοντας με μια σαφή, απλή αφήγηση πώς οι πολύ διαφορετικές οικογενειακές τους ιστορίες διαμόρφωσαν το δικό τους παρόν και πώς οι δομικές διακρίσεις του σήμερα επηρεάζουν τις προοπτικές του Jani για το μέλλον.

Η κυκλοφορία αυτού του βίντεο είναι πολύ επίκαιρη, δεδομένης της πρόσφατης ρατσιστικής αντίδρασης του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σε απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που επέβαλε αποζημίωση σε οικογένειες Ρομά για μια δεκαετία σχολικού διαχωρισμού ως «παραβίαση του αισθήματος δικαιοσύνης». Ο Όρμπαν στιγμάτισε τις οικογένειες των Ρομά ως τεμπέληδες, τα παιδιά τους ως βίαια, απείθαρχα και ανεπίδεκτα μαθήσεως. Χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός πως «για να αισθανθεί μια μειονότητα σαν το σπίτι της, η πλειονότητα των ανθρώπων θα πρέπει να αισθάνονται σαν ξένοι στις δικές τους πόλεις, χωριά ή πατρίδα, δηλώνοντας πως όσο είναι ίδιος πρωθυπουργός, δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Σε μια χώρα που ταλανίζεται από θεωρίες συνωμοσίας και εμποτισμένη με επίσημη τοξική προπαγάνδα, αυτό το βίντεο είναι μια ακτίνα φωτός και λογικής που αξίζει να φτάσει σε όσο τον δυνατόν πιο ευρύ κοινό. Σύμφωνα με την σεναριογράφο Ágnes Kende, το βίντεο δεν έχει ως στόχο να κάνει τους ανθρώπους να αισθανθούν μετανιωμένοι ή ένοχοι. Ο στόχος είναι μάλλον να διαφωτιστούμε: «Πιστεύουμε ότι η κατανόηση του περίπλοκου φαινομένου του συστημικού ρατσισμού ή του αντιτσιγγανισμού, μας φέρνει πιο κοντά στην αποδοχή».

Μολονότι το βίντεο απευθύνεται πρωτίστως στο ουγγρικό κοινό, είναι πολύ σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη, ειδικά μετά το πρόσφατο σχέδιο δράσης της ΕΕ κατά του ρατσισμού 2020-2025, που αναγνωρίζει τον βαθμό στον οποίο αφομοιώνονται οι συμπεριφορές που εισάγουν διακρίσεις στις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές δομές των κοινωνιών μας. Στο βίντεο παρουσιάζεται μέσα από την οπτική γωνία του Jani και μέσα από την σκοπιά του Tomi (μη-Ρομά), πώς αυτό το περίπλοκο φαινόμενο επηρεάζει την πολιτική, τις πολιτικές και την καθημερινή ζωή εις βάρος των μειονοτήτων που δέχονται τον ρατσισμό. Βλέπουμε, έτσι, καθαρά πώς τα προνόμια ευδοκιμούν σε συνθήκες ανισότητας.

του Bernard Rorke

πηγή: socialpolicy.gr

Print Friendly, PDF & Email