Ο μεγαλύτερος αυστριακός τραπεζικός όμιλος προετοιμάζεται για κρίση

Οι κυρώσεις κατά του Κρεμλίνου απειλούν τον τραπεζικό τομέα της Αυστρίας, ο οποίος είναι στενά συνδεδεμένος με τη Ρωσία οδηγώντας τις τράπεζες σε διαδικασία προετοιμασίας.

Η Raiffeisen Bank International, ένας μεγάλος τραπεζικός όμιλος που μπορεί να υπερηφανεύεται για περισσότερους από τρία εκατομμύρια πελάτες και 130 γραφεία με επικερδείς συναλλαγές στη Ρωσία, θα μπορούσε τώρα να κινδυνεύει από πιθανές πρόσθετες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς η Ρωσία συνεχίζει την πορεία της σύγκρουσης με την Ουκρανία.

Ενώ Γαλλία και Ιταλία κατέχουν περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέη στη Ρωσία, οι αυστριακές τράπεζες έχουν ανεξόφλητες υποχρεώσεις ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγάλο μέρος των οποίων ελέγχεται από τον όμιλο Raiffeisen Bank International.

Εν μέσω ανήσυχων αγορών, η τιμή της μετοχής του ομίλου σημείωσε σοβαρή πτώση μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των φιλορωσικών αυτονομιστικών κυβερνήσεων στην Ανατολική Ουκρανία από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Τώρα, καθώς ο Πούτιν ενέκρινε στρατιωτική δράση στην Ουκρανία, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες, η τιμή της μετοχής της τράπεζας μειώθηκε κατά 18,37%, γεγονός που απειλεί τη σταθερότητα των περιφερειακά σημαντικών υποκαταστημάτων της Raiffeisen λόγω της ιδιοκτησιακής δομής του τραπεζικού ομίλου, η οποία βρίσκεται κυρίως στα χέρια των εννέα υποκαταστημάτων του αυστριακού κράτους.

Ενώ μια αρχική επιβολή κυρώσεων δεν στοχεύει άμεσα τη ρωσική θυγατρική του τραπεζικού ομίλου, αυτές θα μπορούσαν να τεθούν στο τραπέζι λόγω περαιτέρω κλιμάκωσης.

Ωστόσο, τα δεινά του ομίλου δεν τελειώνουν στη Ρωσία, καθώς οι επιχειρηματικές του συναλλαγές στην Ουκρανία επηρεάζονται ομοίως.

Οι αυστριακές τράπεζες ήταν οι πρώτες στη σειρά που επένδυσαν σε μεγάλο βαθμό σε πρώην σοβιετικές χώρες μετά την πτώση του Σιδηρού Παραπετάσματος, αξιοποιώντας τη στενή περιφερειακή τους εγγύτητα και τους υφιστάμενους εμπορικούς δεσμούς με εμπορεύματα.

Niko Kurmayer

πηγή: euractiv.gr

Print Friendly, PDF & Email