Γάλλος υπουργός ΕΕ: Η «ανοησία» του Μελανσόν με την επιθετικότητα της Ρωσίας θέτει σε κίνδυνο τη Γαλλία
Εξαιτίας της δίψας του για πολιτική «εκδίκηση», ο ακροαριστερός ηγέτης της Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν στέλνει ασυνεπή μηνύματα σχετικά με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε αντίθεση με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είναι ξεκάθαρος από την πρώτη μέρα ότι η Ρωσία είναι ένοχη, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός ΕΕ Κλεμάν Μπον σε αποκλειστική συνέντευξη στη EURACTIV Γαλλίας.
«Υπήρχαν διάφορες απόψεις, αλλά ήταν γνωστό ότι υπήρχαν ρωσικά στρατεύματα συγκεντρωμένα στα ουκρανικά σύνορα. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο Ζαν-Λικ Μελανσόν δήλωσε ότι «το γεγονός της συγκέντρωσης στρατευμάτων είναι «ανοησία», αποδίδοντάς το σε ψευδείς ειδήσεις», δήλωσε ο εντεταλμένος υπουργός για την Ευρώπη στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Και σήμερα, με το χέρι στην καρδιά, οι Γάλλοι Ανυπάκουοι δηλώνουν ότι είναι αδέρφια από την Ουκρανία… Ειλικρινά, χρειαζόμαστε λίγη αξιοπρέπεια στον πολιτικό διάλογο», σημείωσε.
Ο Μπον τόνισε ότι η πραγματική πρόθεση του Μελανσόν δεν είναι να γίνει πρωθυπουργός -όπως έχει δηλώσει- στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά να «συντρίψει την Αριστερά και να σκοτώσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τους Πράσινους προς όφελος του Ζαν-Λικ Μελανσόν και μόνο».
«Η εμμονή με την εκδίκηση οδηγεί στο να λέμε πολλές ανοησίες και να θέτουμε σε κίνδυνο τη χώρα μας», δήλωσε ο Μπον.
Αντιθέτως, ο Μπον εξήγησε ότι ο Μακρόν δεν υπήρξε ποτέ σε αυτόν τον εφησυχασμό ή την άγνοια με τους ψηφοφόρους του.
«Από την αρχή, ήμασταν πάντα πολύ σαφείς στην κρίση μας: Η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος, η Ρωσία είναι ένοχη […] Σε αντίθεση με πολλούς άλλους στη γαλλική πολιτική τάξη, εμείς δεν έχουμε χαρακτηριστεί για ρωσοφιλία, εφησυχασμό ή πουτινισμό», είπε.
Ο Κλεμάν Μπον είναι για πρώτη φορά υποψήφιος με το “Ensemble” του Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές στην 7η εκλογική περιφέρεια του Παρισιού.
Η συμμαχία του θα έχει να αντιμετωπίσει τη νέα ομάδα των αριστερών κομμάτων NUPES υπό τον ηγέτη της σκληρής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι ο πρώτος γύρος που θα διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου θα είναι αγώνας στήθος με στήθος.
Ο Μακρόν γνώριζε ότι η ελπίδα για ειρήνη ήταν μικρή
Ερωτηθείς αν η Γαλλία, όπως και άλλα κράτη της ΕΕ, εκτίμησε λανθασμένα τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Πούτιν πριν από τον πόλεμο, παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, απάντησε ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να έχει προβλέψει τα πάντα σε μια τέτοια σύγκρουση.
«Πιστεύω ότι δεν κάναμε λάθος στο ουσιώδες σημείο, δηλαδή στη ρωσική απειλή. Αυτή πιστοποιήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες και περιεγράφηκε από τον Γάλλο πρόεδρο».
«Όταν πήγε [ο Μακρόν] να δει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές Φεβρουαρίου, το γνώριζε αυτό και προειδοποίησε ότι η ελπίδα για ειρήνη ήταν μικρή, ότι το σενάριο του πολέμου και της εισβολής στην Ουκρανία ήταν αρκετά πιθανό», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με την ενότητα της ΕΕ στην επιβολή κυρώσεων, δεδομένων των δυσκολιών στην υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων, είπε ότι βλέπει «το ποτήρι μισογεμάτο».
«Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της επίθεσης, πραγματοποιήθηκε ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής και επιβλήθηκαν οι πρώτες κυρώσεις, κάτι που κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα».
«Το έκτο πακέτο κυρώσεων επέτρεψε εμπάργκο στο 92% του εξαγόμενου πετρελαίου. Αυτό δεν είναι κακό, ακόμη και αν δεν παρηγορεί τους Ευρωπαίους και ιδιαίτερα τους Ουκρανούς που ζουν κάτω από τις βόμβες», σημείωσε.
«Οι κυρώσεις δεν είναι ένα αυτόματο κουμπί για να σταματήσει η Ρωσία, αλλά εμποδίζουν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και την πρόοδό της. Αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα».
Η ενότητα δεν είναι δεδομένη, χτίζεται
Ο Μπον υπογράμμισε ότι υπάρχει συλλογική βούληση να είμαστε πάντα και 27 ενωμένοι.
«Καθώς είμαστε 27, καθώς δεν είμαστε ένα κράτος -και δεν θα γίνουμε ποτέ- καθώς είμαστε μια κοινότητα».
«Ο κανόνας δεν ήταν ποτέ ότι είμαστε ενωμένοι σε όλα στην Ευρώπη, αλλά η ενότητα δεν είναι δεδομένη, χτίζεται», κατέληξε.
Από Davide Basso | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης
πηγή: euractiv.gr